Вінниця експортує п’ять видів олії — з соняшнику, сої, ріпаку, свиріпи, гірчиці. Що ще продаєм і кому?

Вінниця експортує п’ять видів олії — з соняшнику, сої, ріпаку, свиріпи, гірчиці. Що ще продаєм і кому?
Вінницьке підприємство у ТОП-10 експортерів рослинної олії, її продають у майже 50 країн світу
  • Майже 27 тисяч тонн олії продали за кордон з Вінниці за перші два місяці нинішнього року.
  • Найбільшим споживачем нашої олії є Китай — до цієї країни відправили 12,3 тисячі тонн названої продукції.
  • Хто ще купує вінницьку олію? І що, крім неї, експортують аграрії області?

Експорт сільськогосподарської продукції суттєво скоротився у порівняння з минулим роком. Головне управління статистики повідомляє про зменшення експортних поставок у січні-лютому на 63,2 відсотка.

Незважаючи на це, як і раніше, найбільше продають сільгоспвиробники і переробними. Їхня частка виручки становить 64,5% у вартісній структурі експортних поставок.

Найбільше — в Китай

Майже сто мільйонів доларів заробили за два місяці сільгоспвиробники і переробними на зарубіжних ринках. З цієї суми 26,2 млн.дол. виручили за продаж олії соняшникової.

Відео дня

Крім китайців, олію вінницького виробництва купують іспанці (за два місяці — 2,7 тис.т), до Нідерландів та Німеччини поставлено по 2,0 тис.т, Індії —1,9 тис.т, Японії  — 1,3 тис.т. Туреччини  — 1,2 тис.т, Великої Британії та Північної Ірландії — 1,1 тис.т, Польщі — 1,0 тисяч тонн.

У нас виробляють олію з інших рослин, зокрема, з сої. Такої продукції експортували 407,1 тон. Найбільше закупили німці (40,8 т) та поляки (39,5 т).

Олію з свиріпи, ріпаку та гірчиці переважно придбали поляки.

Єгипет купує багато пшениці

Крім олії, іноземні покупці закуповують у нас зернові культури. На них припадає 26,9% експорту. За поставки зерна виручили майже 30 млн.доларів. Наприклад, Єгипет придбав майже сім тисяч тонн пшениці. Це найбільше у порівнянні з іншими зарубіжними споживачами.

У ширше коло країн відправляємо зерно кукурудзи. Найбільше його експортуємо до Іспанії (22,3 тис.т), Китаю (19,8 тис.т), Британії та Північної Ірландії (15,9 тис.т), Іраку (13,1 тис.т) та Португалії (10,9 тис.т).

Вінницьке борошно з пшениці або суміші пшениці і жита купувала Палестина, Ізраїль, Молдова, Сомалі.   

На горіхах і плодах заробили понад мільйон доларів

Молоко та молочні продукти, яйця птиці, мед, яблука, горіхи, малина, соки, варення, джеми — це неповний перелік продукції, яку експортувала область у перші два місяці нинішнього року.

Дуже далека від нас Мавританія, що знаходиться на півночі Африки, закупила найбільші партії молока (сухого) та не згущених вершків (без додавання цукру). Ліванці та сусіди з Молдови також облюбували названу продукцію.

Згущені вершки з цукром смакують споживачам з Алжиру, Ізраїлю, Лівану, Малайзії, Польщі. Навіть молочну сироватку купують. Її відправили до Індії, ОАЕ, Бангладешу.

За експортовані плоди та горіхи (консервовані) вінничани виручили 1,2 млн.дол. На вісімсот тисяч доларів продали малини. Вінницький мед полюбили японці, вони закупили велику партію, крім низки інших країн.

Основний споживач спирту — Литва

Один мільйон декалітрів спирту етилового продали за перші два місяці нинішнього року вінницькі заводи. Отримали майже 7,5 млн.доларів. Основним покупцем спирту стала Литва. Горілки продали на 1,6 млн.дол. Її купували шість країн  — Азербайджан, Грузя, Казахстан, Німеччина, Об’єднані Арабські Емірати та Польща.

Подана у публікації інформація базується на даних обласного управління статистики.


Читайте також:

Найбільше на їжу, найменше на освіту. Куди ще і скільки грошей вінничани витрачають щомісяця

Синоптик розповіла, на скільки в Україні затримаються заморозки

12 колег Моргунова: скільки щомісяця отримують заступники та радники мера Вінниці

Власний досвід: скільки коштує побороти коронавірус, якщо ви лікуєтесь вдома

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Delovoi Vladimir

    Українська олія закордоном дешевше... Факт...
  • Vik Vet

    продаете ище ложь дебилам все что осталось
  • Людмила Козлова

    А чому ж підприємство щорічно звітує перед своїми акціонерами, що доходів нуль і вони на межі банкрутства? Як дурили людей, так і роблять це далі.
  • Julie Sarashvili

    Ганьба!!!!Найдорожча олія серед європейських країн в Україні, при тому, що у нас  всі поля засіяні в основному соняшником!

    Кокос reply Julie Sarashvili

    То олія не для тебе,а на экспорт за валюту,а тут у нас штучно підтримується дефіцит і висока ціна -капіталізм,дєтка,звикай,буде ще гірше,а ти кричи СУГС,"арміямовавіра")))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up