Вінницький музей показує старовинні мапи України у Міністерстві закордонних справ

Вінницький музей показує старовинні мапи України у Міністерстві закордонних справ
  • Керівник вінницького музею марки Олександр Білецький презентував у приміщенні Міністерства закордонних справ у Києві колекцію старовинних мап
  • На них представлені копії 20 карт, що були виготовлені у 15-18 столітті. Найстарішою є копія карти Птолемея, зроблена у 1482 році.

У холі приміщення Міністерства закордонних справ України проходить виставка копій старовинних карт України, виданих до XVIII століття. Про це йдеться на сайті Вінницької міськради, яка виступила одним з організаторів експозиції.

«Копії карт України авторства Птолемея, Абрагама Ортелія, Гійома де Боплана, Фредеріка де Віта та інших авторів — всі їх можна буде детально роздивитись. Найстаріша карта — це копія карти Птолемея, надрукована Голом Лінгартом у місті Ульм 16 липня 1482. Це карта стародавніх сарматських земель Птолемея (ІІ ст. н.е.) — фактично карта заселення континенту нашими предками», — повідомляють у мерії.

Під час відкриття виставки міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що ці мапи є підтвердженням того, що весь світ вбачав Україну як частину неподільної Європи, і те, що така виставка є важливим проектом, бо Росія завжди намагається перекручувати історію існування України як такої.

Відео дня
керівник музею Олександр Білецький (зліва) та міністр Павло Клімкін

Зібрав карти в одну колекцію керівник музею української марки Олександр Білецький

— Я дуже давно збираю копії старовинних карт. І спочатку ідея була в тому, щоб просто зробити старі карти, які можна продавати у музеї як сувеніри.

Але в процесі роботи він зрозумів, що карти є витворами мистецтва:

— Раніше карти, які були у вигляді гравюр, вирізали на дереві або випалювали на міді, це був дуже складний процес, тому фактично кожна карта була витвором мистецтва, — казав Білецький.

Як передає видання «Укрінформ» після завершення виставки у приміщенні МЗС, виставка старовинних карт поїде у тур містами України. Очікується, що їх почнуть перевозити наприкінці січня 2019-го.

Читайте також:

Фото в матеріалі з сайту vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Задунайский Торонтуй

    Чугункин - еще один не говорящий букву "р".
  • Ols Kat

    а де та, на якiй Кубань наша?

    Задунайский Торонтуй reply Ols Kat

    В типографии пока. Ждут результата референдума.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up