Вінничани вимагають пускати нещеплених дітей до шкіл та садочків. Що відповіли у мерії?

Вінничани вимагають пускати нещеплених дітей до шкіл та садочків. Що відповіли у мерії?
  • Вінничани просили припинити «дискримінацію здорових нещеплених дітей і їх відсторонення від закладів освіти». Петицію підписали 371 людей. Міська рада вже дала відповідь.

29 грудня 2019 року на сайті вінницької міської ради виклали петицію під назвою «Припинення дискримінації здорових нещеплених дітей і припинення їх відсторонення від закладів освіти. Неухильне виконання законів Конституції України та законів України про освіту».

Її автор Ігор Здирко посилався на Закон про право на освіту кожної людини й що право на освіту не може бути обмежене законом.

– Ми вимагаємо забезпечити виконання законів Конституції України і законів України про освіту. Вимагаємо припинити дискримінацію здорових дітей і забезпечити доступ до освіти. Так як доступ до закладу освіти є невід’ємною частиною доступу до освіти, – йдеться у тексті звернення, яке набрало 371 голос.

Відео дня

 

Що відповіли у мерії?

Петицію розглянула міська рада. Та вчора, 22 січня, оприлюднили відповідь.

Заступниця міського голови Галина Якубович написала, відповідно ст.27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» профілактичні щеплення з метою запобігання захворювання на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні є обов’язковими.

— Згідно ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з Календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Прийом дітей до виховних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень, — йдеться у тексті відповіді.

Також додала, якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказами, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

У Вінниці дітей без щеплень можуть не пускати в дитсадки і школи

Нагадаємо, у 2019 році міністр освіти Лілія Гриневич та в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на спільному брифінгу розказали, що пропонують не допускати дітей до навчання, якщо вони не щеплені.

Супрун наголосила, що лікарні забезпечені вакцинами на 100%. У разі виникнення проблем — батькам необхідно звернутися до головного лікаря або ж у Департамент охорони здоров’я.

— Якщо батьки відмовляються від вакцинації, вони мають право обрати альтернативну форму навчання — дистанційну чи індивідуальну. Держава в будь-якому випадку надасть доступ кожній дитині до шкільної освіти, — зазначила Гриневич.

Рішення суду щодо недопуску нещеплених дітей до дитсадків обурило медиків і батьків. Обов'язковість вакцинації для відвідин дитсадка, яку підтвердив Верховний суд України, збурила суперечки юристів, медиків та батьків. Очільниця МОЗу Уляна Супрун вердикту головного суду країни зраділа і радить брати за приклад іншим установам. Натомість противники щеплень упевнені - нічого не змінюється:

 

— Дивлячись на те, що в Україні ситуація з кором не покращується [у бік зменшення кількості захворювань], ми пропонуємо всім батькам зробити щеплення дітей до 1 вересня. Тим більше, діти зараз проходять медкомісії для відвідування закладів освіти, — розповіла  керівниця департаменту освіти вінницької міськради Оксана Яценко

Якщо відмовляються від щеплення — альтернативна сімейна освіта,про яку ми писали  в матеріалі: Подалі від школи. Навіщо батьки обирають для дітей домашню освіту

— Хоча в цілому для неї досі немає законодавчої нормативної бази. Вважаю, що діти повинні бути щеплені для збереження здоров'я передусім свого, і дитячого колективу, який вони відвідують, — сказала Яценко.

Варто додати, за статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», діти, які не отримали щеплення за Національним календарем щеплень, відвідувати школи та садочки не можуть.

Опитування

Дітей без щеплень варто не допускати в школу?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (182)
  • Торон Туй

    Дикари.
  • ОБА НА

    Дійсно - вінігреД.
  • Наталя Кватернюк

    Доброго дня скажіть будь ласка про які привівки може йти мова ,як хворому не можуть поставити правильний діагноз.скільки МОЗ може вбивати людей своєю заграничною хімією.не раз з таким перетиналась.це вже дурість не щеплених дітей до школи не пускати.так вони потрохи самі школи закривають.і без щеплень.
  • Serafima Spektor

    Про щеплення і аутизм було хороше дослідження на Пабмеді. Не за рік і не за два. Так от що- народжуйте вчасно, дивіться, від кого народжуєте, і буде вам щастя!
    Щодо дитячої онкології-  Чорнобиля мало, в нас все екологічно чисте? В їжі, засобах догляду, тощо купи канцерогенів. Вплив починається ще під час вагітності.
    Щодо вакцин- просто всім тим, хто зараз не вакцинує дітей, пощастило їх родити і виносити коли кір був з серії ЧП і казуїстики, а не "шо, апять корь". Хоч одна б захворіла вагітна і втратила дитину- то  наступних би вакцинували зі швидкістю світла. А такі випадки по Україні вже є, просто їх на загал не виносять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up