«Ви моліться за Україну, а ми будемо молитися за вас» . Вселенський Патріарх отримав подарунок з Вінниччини

«Ви моліться за Україну, а ми будемо молитися за вас» . Вселенський Патріарх отримав подарунок з Вінниччини
Україна, Вінницька обл., Бар, школа №3 - такий напис на рушнику, подарованому Патріарху Варфоломію Софійкою Борсолюк (третя праворуч)
  • Юні українці зустрілися у Стамбулі зі Святійшим Вселенським Патріархом Варфоломієм
  • Подарували книгу на папері, що зберігається тисячу років
  • Серед них було п’ятеро вінничан
  • Свій подарунок привезли вінничани. Який саме і що отримали у відповідь?

 

Вселенському Патріарху вручили «Книгу Добра». У ній розповіді дітей про корисні справи, зроблені маленькими українцями заради збереження миру на землі. Проект започаткували волонтери, журналісти, митці, відомі українці разом з благодійним фондом «Чисті серцем». Проект підтримує Міністерство закордонних справ. У ньому беруть участь діти  учасників АТО, а також талановиті учні, на рахунку яких є корисні справи.

Ще один подарунок був з Вінниччини.

Семикласниця-відмінниця Софія Борсолюк з Барської школи №3 вручила Вселенському Патріарху картину, вишиту руками вчительки їхньої школи Вікторії Ворнік.  Що говорила при цьому? На це запитання журналіста  «20 хвилин» дівчинка відповіла так:

-Я сказала Патріарху «Ви моліться за Україну, а ми будемо молитися за вас».

Відео дня

Його Святість подякував за ці слова. Говорив англійською через перекладача.

Мати Софійки пані Людмила розповіла, що картину вишивали для їхнього класу. Навчає наймолодших учнів. Дуже хотіла мати в класі роботу із зображенням символів України. Попросила колегу Вікторію Ворнік виготовити таку роботу. Уточнює, що пані Вікторія талановита майстриня. Вишиває бісером. Коли робота була готова, обрамили в рамку, взяли під скло. «Це було у вівторок, а в п’ятницю Софійка мала вирушати в дорогу, - говорить Людмила Борсолюк. – Вирішили, що така патріотична картина буде гарним подарунком.

Перед тим школа замовила місцевій вишивальниці рушник з українським орнаментом. Назвали його «Благовіст». Ось на цьому рушнику донька передала Святійшому Варфоломію подарунки від нашого навчального закладу».

Заспівали пісню про Добро

-Коли ми прийшли на зустріч з Патріархом, він подарував усім нам по хрестику і проскурці, - згадує Софійка Борсолюк. – Потім йому передали «Книгу Добра», я вручила подарунок. Його запитали, чи можна, щоб діти виконали пісня про добро. Всі заспівали «Творімо добро разом». Коли репетирували? По дорозі в автобусі. А напередодні зустрічі - у готелі.

Разом з дітьми була народна артистка України Катя Бужинська, письменниця Марія Матіос, генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман. Делегацію супроводжував керівник Всеукраїнської спілки учасників бойових дій та волонтерів АТО Анатолій Слівінський.

За словами пана Анатолія, крім Софії Борсолюк, на зустрічі з його Святістю були присутні ще четверо дітей з Вінниччини – Аліна Гринік з Жмеринки, Аня Сидорук з Іллінців, Анастасія Горбунова з Гайсина та Володимир Щупко з Вінниці. Серед сотень робіт, надісланих на проект у Київ, відібрали саме їхні розповіді про добрі справи.

-У Стамбулі з нами зустрічався міністр закордонних справ Павло Клімкін, - згадує Софійка Борсолюк. – Я попросила дозволу сфотографуватися з міністром. Він не відмовив.

Так само, як і Катя Бужинська. Маю гарні спогади про зустріч з такими відомими людьми. Старша сестра Анастасія по-доброму заздрить. Каже, така зустріч з Патріархом буває один раз в житті і то далеко не в кожного.

На зворотному шляху у дітей була ще одна цікава екскурсія – Бухарестом. Крім усього іншого, їх провели у будівлю парламенту країни.

Повідомлення про перемогу… засмутило

У навчальному закладі, де здобуває знання Софія Борсолюк, діє  проект «Школа, що готує  патріотів». З дітьми працюють Ірина Галкіна, Інна Стаднік, Марина Кобель.  Софія постійний  учасник цієї школи. Діти разом з учителями плетуть маскувальні сітки, збирають продукти, готують малюнки і листи бійцям, які захищають країну на Донбасі. Незважаючи на свій вік, дівчинка Софія гарно готує різні страви. Поталанило її мамі з такою  помічницею! Батькові теж, пан  Віталій працює учителем географії. Софійка вже вміє варити не тільки традиційні суп, борщ, каші. У неї завжди під руками книга з рецептами. Отож, меню у них дома різноманітне.

-Два роки тому до нас у школу приходив волонтер Володимир Маліцький і розповів, що під час його поїздок в АТО бійці дуже радіють малюнкам дітей, а ще вони полюбляють солодощі, - розповідає Софія Борсолюк. – Тоді вчителі Ірина Галкіна та Інна Стаднік запропонували напекти рогаликів з вишнями. Що ми робили? Просівали борошно, місили тісто. Я особисто цим займалася. Навіть директор школи Анатолій Ловчинський нам допомагав. Вийшло аж 10 ящиків смаколиків. Потім ще малювали малюнки, писали побажання.

Про проект «Школа, що готує патріотів», Софія Борсолюк розповіла у своїй конкурсній роботі. Дівчинка зізнається, що не сподівалася на перемогу. Коли їй про це повідомили, розплакалася. Мама учениці також витирала непрохані сльози. Якби ж тоді від радості…

-Софія захворіла на той час, мала підвищену температуру, - розповідає її мама Людмила Ігорівна. – Дитина мене заспокоювала, казала, що все буде добре, а я її. Приймала антибіотики. Взяла ліки з собою у дорогу. На щастя, температура стабілізувалася. У день зустрічі з Патріархом донька почувалася добре.Г

Грає на незвичному для дівчинки інструменті

Навчання у школі Софійці дається легко. Каже, з усіх предметів має гарні оцінки. А ще - захоплюється музикою. Відвідує музичну школу. Хотіла навчитися грати на саксофоні.

-Чому не скрипка, піаніно?

-Бо всі хочуть навчитися грати на цих інструментах, а мені хотілося чогось іншого. Точніше, саме на саксофоні. Подобається його мелодія. На жаль, мрія не здійснилася.

Цей інструмент виявився не для неї. Сили не вистачає. Вчиться на кларнеті. Спершу треба було розробити легені. Для цього два роки грала на сопілці. Після того стільки ж часу вчиться грі на кларнеті. Виступала разом з оркестром у Барі, Вінниці.

«Книга добра» надрукована на папері, що зберігається тисячу років

Подарована Святійшому Варфоломію «Книга добра» виготовлена за унікальною технологією. Своєю формою схожа на середньовічні церковні книги.

Головна її відмінність – папір. Він може зберігатися кілька тисяч років. Сто таких примірників надруковано у Талліні. Роботи дітей відбирала редакційна рада. І серед них є розповіді наших вінничан.

Крім Стамбула,  унікальні примірники передали у бібліотеку Ватикана, її презентують також  для бібліотеки Конгресу США, Королівську бібліотеку Великої Британії, Олександрійську бібліотеку Єгипту.  

Її копії вже друкуються в Україні. Їх отримають найактивніші учасники міжнародного соціального проекту «Книга Добра», а також бібліотеки загальноосвітніх шкіл України. Зрозуміло, що друкують їх на звичайному папері. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Шо це всі внадилися до турецького патріарха...

    Задунайский Торонтуй reply ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Беспризорные рабы.
  • Next

    Шановна Софійка, впевнений що прочитаєш опис про себе, і мій коментар. Дуже багато років я теж мріяв про саксофон, але тоді той інструмент був для мене не доступний. Я добре вивчився грати на кларнені, і коли настав мій час я став грати на саксофоні, щастя у тому що розклад пальців - однаковий, що на кларнеті, що на всіх саксофонах. Так що при твоєму бажанні ТВОЯ мрія може здійснитись, почни з саксофону-сопрано.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up