В Кипоровому Яру на Вінниччині буде відновлено криївку повстанців доби УНР (Прес-служба Вінницької обласної Ради)

В Кипоровому Яру на Вінниччині буде відновлено криївку повстанців доби УНР (Прес-служба Вінницької обласної Ради)

До Дня Героїв України, який відзначається щороку 23 травня, в лісовому масиві Кипорового Яру, що біля сіл Уладівка і Пиківська Слобідка Літинського району, було проведено акцію з вшанування українських повстанців доби УНР і толоку добровольців з відновлення криївки партизанів, які боролися за волю України з більшовицькими окупантами. Така акція вперше проводиться на Вінниччині.

Біля пам'ятного хреста у лісі зібралися представники Вінниці, Хмільника, Літина, Уладівки. Вшанували козаків і їхніх отаманів Якова «Орла» Гальчевського та Якова Шепеля хвилиною мовчання, священник УПЦ КП відправив панахиду, кілька виступаючих згадали про період визвольних змагань і чин героїв, спільно виконали державний гімн України.

Згодом відбулась громадська толока у лісі з відновлення хатинки-криївки українських повстанців. Ініціатором будівництва землянки виступив директор Уладівської школи, депутат Літинської районної ради Олександр Масний та ГО «Братство Кипорового Яру». Організаційну допомогу у цій справі надав депутат обласної Ради, керівник міжфракційного депутатського об’єднання «Національна пам’ять» Володимир Барцьось, який взяв участь у цьому заході.

Хатинка має бути схожою на ту, яка існувала у 1920-25 роках у місцевому лісовому масиві та виконуватиме роль музею. Вона складатиметься з кількох кімнат, що відтворюватимуть колорит життя і побуту повстанців у лісових умовах. На стінах будуть розміщені портрети повстанських отаманів, інформаційні довідки про визвольний рух і боротьбу з більшовицькими окупантами. У подальшому криївку використовуватимуть як туристичний та просвітницький об’єкт.

– Сюди можна буде приводити дітей і молодь, розповідати історії про українських повстанців, які боролись за волю України у вкрай складних умовах. У цьому місці ми плануємо згодом проводити для дітей і молоді вишколи, таборування та військово-патріотичну теренову ГРУ, щоб сучасне покоління знало про справжніх повстанців і партизанів, які воювали за незалежність України під проводом відомих отаманів Якова «Орла» Гальчевського та Якова Шепеля. Варто, щоб обласна і районна виконавча влади більше уваги приділяли подібним місцям, для їх збереження, облаштування благоустрою, популяризації серед громадськості Вінниччини», ¬– прокоментував депутат Володимир Барцьось.

Кипорів Яр – це місце численних героїчних боїв військових, повстанських частин отаманів Якова Гальчевського, Якова Шепеля, Ониська Грабарчука з московсько-більшовицькими окупантами, які тривали до 1925 року. А також повстанська база, де козаки відпочивали, лікувалися і збиралися із силами. Детальніше про ці події описано у книзі полковника Армії УНР, повстанського отамана Якова «Орла» Гальчевського «Проти червоних окупантів» та книгах Романа Коваля «Отаман святих і страшних», «Яків «Орел» Гальчевський. Боротьба. Філософія боротьби».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up