«Увечері сюди йдуть з пивом» Збирають підписи, щоб заспокоїти буремний «Хімік»

«Увечері сюди йдуть з пивом» Збирають підписи, щоб заспокоїти буремний «Хімік»
Там, де вдень гуляють мами з дітьми, вночі приходять пити алкоголь
  • Після вбивства біля парку «Хімік» вінничани подали петицію до влади з вимогою посилити охорону території та поставити ліхтарі.
  • У поліції розказали, що і так патрулюють парки міста. А от з освітленням, як і подальшою реконструкцією «Хіміка» можуть бути проблеми

Інцидент, що стався 26 травня, сколихнув Вінницю. Біля парку «Хімік» вночі пролунали постріли, у подвір’ї на Некрасова, 8 знайшли труп. Наступного дня поліцейські розказали, що це була бійка між двома компаніями чоловіків. Один з учасників конфлікту вистрілив з обрізу рушниці. Чоловік, в якого він поцілив, помер на місці. А його товариш, який намагався вибити зброю, з відстріляними пальцями руки доставлений у лікарню.

Протягом кількох годин знайшли винуватця. Слідчі підозрюють, що вбивцею з обрізом є 26-річний п’яний вінничанин. Речниця обласного главку Ірина Добровольська сказала, що в хлопця вилучили зброю на експертизу та заарештували на 60 діб без права застави. Якщо в суді доведуть вину, то за статтею «Замах на вбивство двох осіб» йому загрожує максимальне покарання — довічне ув’язнення.

Відео дня

До стрілянини була різанина

Тим часом, у «Хіміку» життя продовжується. Матусі з колясками повільно гуляють алеями парку, підлітки катаються на велосипедах, господарі собак вигулюють своїх улюбленців.

Місцеві охоче говорять про випадок, що стався 26 травня, висувають свої версії про причини вбивства. Але називатися чи фотографуватися не хочуть, кажуть, що бояться можливих наслідків.

— У подвір’ї, де знайшли труп, часто стаються бійки та п’янки. Поряд з парком є цілодобовий магазин, де без проблем купують алкоголь, — каже вінничанка Ольга, що гуляла з дитиною.

Її подруга Альона розповіла, що за кілька днів до стрілянини у «Хіміку» сталася різанина.

— Це було взагалі вдень. Двоє чоловіків заламали третього і один з них замахнувся на лежачого ножем. Не знаю як, але чоловіку вдалося викрутитися від нападників. І той, хто був з ножем у руках — сам себе випадково пирнув. Схоже, що вони були не п'яні, а під якимось кайфом. Раніше це був взагалі тихий район. А те, що відбувається протягом двох тижнів, взагалі жах.

У поліції розказали, що цей конфлікт стався між безхатченками. Пораненого відвезли у лікарню швидкої медичної допомоги.

Подивилися у судовому реєстрі про злочини, що раніше ставалися у парку. Знайшли декілька випадків за розпивання алкоголю, кримінальні вироки за вживання і збут наркотиків, за побиття та крадіжку телефонів, де винуватці отримувати тюремний термін.

Затримували людей в парку «Хімік» з травматичною зброєю, кастетами та навіть нунчаками. До речі, власнику нунчак присудили 120 годин громадських робіт. Стрілянина з фатальними наслідками біля парку сталася вперше.

Петиція для безпеки життя

Наші співрозмовниці кажуть, що причиною конфліктів на території парку є відсутність ліхтарів.

— Увечері всі сюди з пивом йдуть. Ліхтарів немає і є місця, щоб випити чи вколотися. Навіть зараз, вдень, молодь ховається за парканом, щоб розпити алкоголь. А ми потім гуляємо серед пляшок і шприців. Патруль тут їздить, інколи заходять на територію парку. Але, мабуть, треба більше, — казала вінничанка Ольга.

Схожу думку має вінничанка Світлана Бондар. Жінка написала петицію до міськради, в якій повідомляє, що ввечері в парку немає світла, на території розпивають алкоголь і постійно стаються «п’яні розборки».

«Наразі відомо, що планується реконструкція парку, але скільки бід ще може відбутися за час, поки триватимуть роботи? У такому місці необхідна постійна присутність патрульної машини поліції! Бійка з парку «Хімік» 26 травня перенеслась до під'їзду будинку на Некрасова, 8. Внаслідок пострілів було одну людину поранено, другу вбито! У цьому місці освітлення майже відсутнє! Наші рідні та діти у постійній небезпеці!», — пише Бондар.

Як варіант вирішення проблеми, вона пропонує покращити освітлення парку і прилеглих територій та просить присутність поліції біля парку вночі. Підтримати петицію можна за цим посиланням

Парки в пріоритеті

У патрульній поліції нам розказали, що в місті постійно працюють 15 екіпажів поліції на машинах. Ще поліцейські чергують в лікарні швидкої меддопомоги, у Ситуативному центрі міської ради та на залізничному вокзалі.

За кожним з них закріплений певний «квадрат» міста, де вони повинні забезпечувати громадський порядок і реагувати на виклики. Чим більше викликів у певному районі, тим більше поліцейських приїжджає у це місце.

А чи можуть поліцейські інтенсивніше патрулювати у парку «Хімік»?

— Парки Вінниці як місця великого скупчення людей є в пріоритеті для патрульної поліції. Без уваги ми їх не залишаємо, в тому числі й «Хімік». Але закріпити екіпаж виключно за «Хіміком» — недоцільно, бо в інших районах також потрібно забезпечувати охорону громадського порядку і оперативно реагувати на звернення громадян та правопорушення, — сказала прес-секретар вінницької патрульної поліції Тетяна Плахотнюк.

Реконструкція відкладається

Навесні 2018-го архітектори, урбаністи, дизайнери та мешканці Замостя взялися робити концепцію змін «Хіміка». Майже рік роботи втілився у концепцію «Хімія соціальних зв’язків», і прогнозували, що реконструкція почнеться вже влітку-восени 2019-го.

Уже є фінансування з грантового проекту «Інтегрований розвиток міст»: 50 тисяч євро від Уряду Швейцарії, Німеччини та 50 тисяч євро від Вінницької міськради. Разом понад 3 мільйони гривень

Але зі стартом перетворення «Хіміка» є проблеми:

— Процес реконструкції «Хіміка» дещо затягується через ряд бюрократичних питань. Для того, щоб оформити парк як окрему земельну ділянку, потрібні певні юридичні дії. Зокрема внесення змін в Детальний план території. І тут є гарні новини: вже на 11 червня заплановані громадські слухання по території парку. Це, по суті, документальне затвердження того, що тут має бути парк, а не забудова, — сказала керівниця КП «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко.

Без цієї документації парк не може взяти на свій баланс КП «Вінницязеленбуд». А отже — не може замовити проектно-кошторисну документацію для реконструкції парку. У результаті, старт робіт в «Хіміку», найбільш ймовірно, перенесуть на 2020 рік.

— Окремі роботи хотілось би почати вже в цьому році. Наприклад, встановити освітлення, бо це зараз нагальне питання. Адже це і безпека паркової території, і можливість перебувати там у вечірній час, — каже Дяченко. — Зі свого боку ми ініціювали це питання перед міжнародними партнерами — Німецьким бюро міжнародного співробітництва GIZ, які є партнером Вінниці у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», і дуже сподіваємось на їх грантову підтримку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Nicosina D

    Ваші петиції нічого не дадуть.
    Зайдіть в будб який даір біля набережної рошен, особливо де є дитячі площадки, мамаші галаеають на всю горлянку діти птщать наче їх ріжуть, а при спробі їх приструнити шлють жителів будинків на йух, бо вони понімаєтє лі приперлись на замостянську з вишеньки з падругамі пабухать.  Це вже до чортиків набридло.
  • анонім

    А может начать сбор подписей за отставку главных полицаев? Где пешие патрули? Где, тот же, летучий велопатруль? Или то чисто для показухи чтобы приезжим, в центре, показать Европу? Передвижные дискотеки даже  с функцией гаи не справляются. Даже при "попередниках" с их ппс, нельзя было бухать где попало, а теперь еще и стрелять начали.
  • Грицько Штахета

    >У поліції розказали, що цей конфлікт стався між безхатченками.

    >Слідчі підозрюють, що вбивцею з обрізом є 26-річний п’яний вінничанин.

    Еге ж. А обріз цей безхатченко серед ночі позичив у одного знайомого єврея на п'ять хвилин потримати. Шановні поліціянти, ви між собою хоч інколи домовляйтесь що на публіку лялякати, бо вам вже й свої скоро вірити перестануть.

    Комар reply Грицько Штахета

    Перечитайте статтю, безхатченки влаштували напередодні вбивства поножовщину. не робіть поспішних висновків!!!!

    Валерий Чудновский reply Грицько Штахета

    Доброго вечора!
    Це два різних випадки, між якими було кілька днів. Єдине, що їх пов'язує - місце події, парк «Хімік».

    Грицько Штахета reply Валерий Чудновский

    My bad, визнаю. Але ж в абзаці про різанину згадується 26 травня, і текст трохи невдачно поділений фотками, тому я й сплутав.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up