Усиновити дитину під час війни. Як подати заявку через додаток «Дія»?

Усиновити дитину під час війни. Як подати заявку через додаток «Дія»?
  • Від початку повномасштабного вторгнення в Україні, усиновлення було неможливе, наразі цю процедуру відновлено.
  • Віднедавна заявку на усиновлення можна подати дистанційно: онлайн-послуга «Усиновлення: реєстрація кандидатом» доступна в додатку «Дія».
  • Але чи кожен бажаючий під час війни може усиновити дитину?

 На жаль, війна залишає тисячі дітей без батьківської опіки. Безумовно, легше пережити всі жахи російського вторгнення у повноцінній люблячій родині.

Щоб не позбавляти українських малюків такого шансу, уряд встановив певні особливості процедури усиновлення під час дії воєнного стану.

Усиновити дитину, яка перебуває на території України в умовах воєнного стану, можливо. Усиновлення проводиться в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади, а також по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків та інших родичів яких є можливість встановити.

Відео дня

Досі не існує спрощеної або пришвидшеної процедури усиновлення дітей під час війни. Усиновлення здійснюється на загальних підставах з урахуванням норм чинного законодавства. До того ж повернули обов'язкове навчання кандидатів в усиновителі під час війни

Усиновлення онлайн

Віднедавна онлайн-послуга «Усиновлення: реєстрація кандидатом» доступна в додатку «Дія». Подати заявку та завантажити всі необхідні документи можна у будь-який час доби. Про це повідомили у службі у справах дітей Вінницької міської ради. 

Щоб подати заяву про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі, які виявили бажання бути кандидатами в усиновлювачі, необхідно:

  1. Зареєструватися або авторизуватися на порталі Дія (не в додатку, а саме на Єдиному порталі https://diia.gov.ua/.
  2. Обрати послугу «Усиновлення: реєстрація кандидатом».
  3. Заповнити базові дані про шлюб та чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та відомості про дитину, яку ви хочете усиновити: стать, вік тощо.
  4. Дочекатися отримання даних з реєстрів (близько 15 хвилин).
  5. Завантажити потрібні документи, перелік яких визначається за заповненими відомостями та отриманими з реєстрів даними.
  6. Підписати заяву електронним підписом та надіслати її на опрацювання.

— Сама процедура подачі заявки займає не більше 30 хвилин і є безкоштовною,— розповідає Людмила Шафранська, начальниця служби у справах дітей міської ради.— Служба у справах дітей Вінницької міської ради буде опрацьовувати її не більше п'яти робочих днів. Якщо з документами все гаразд, то наш співробітник огляне житло, аби зрозуміти, чи придатне воно для проживання дитини.

Після подачі і схвалення заявки громадян, які хочуть усиновити дитину, направляють на навчання з метою подальшої реєстрації їх кандидатами в усиновлювачі.

— Навчання проводить Вінницький обласний центр соціальних служб, воно триває 8 робочих днів. — додала Людмила Шафранська.— У службі у справах дітей Вінницької міської ради на обліку дітей, які можуть бути усиновленими, перебуває 48 дітей. Всі вони чекають на люблячих батьків. Усиновити можна лише дітей, які перебувають на обліку дітей, які можуть бути усиновленими.

Якщо виникли додаткові запитання, звертайтеся за телефоном (0432) 65-10-74, або записуйтесь на особистий прийом громадян через колл-центр «Прозорий офіс» за телефоном (0432) 65-50-50. Прийом проводиться у приміщенні Прозорого офісу за адресою: м.Вінниця, вул.Соборна, 59 (за попереднім записом).

Хто може усиновити дитину під час війни

Усиновити дитину наразі можуть громадяни України, які перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі та проживають на підконтрольній Україні території. 

Це можуть бути також і внутрішньо переміщені особи. Вони мають стати на відповідний облік за місцем свого тимчасового проживання.

Якщо ВПО вже перебувають на такому обліку, то можна звернутись до служби у справах дітей ОВА за місцем тимчасового переміщення для ознайомлення з інформацією про дітей. Для цього потрібно надати пакет документів та висновок про можливість бути усиновлювачами.

Хто не може усиновити дитину

Під час воєнного стану дитину не можуть усиновити:

  1. Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.
  2. Громадяни України, які тимчасово або постійно проживають за межами України.
  3. Іноземці (незалежно від того, чи проживають вони в Україні, чи за кордоном).

Для першої категорії можливість усиновлення буде повернута після деокупації їхнього населеного пункту та відновлення роботи служб у справах дітей, а також судів.

Громадяни України, які проживають за кордоном, а також іноземці зможуть усиновлювати дітей через три місяці після припинення або скасування воєнного стану.

Утім, є певні винятки, за яких українці за кордоном та іноземці все-таки можуть усиновити дитину в Україні під час воєнного стану.

Йдеться про усиновлення:

  • дитини, яка є родичем усиновлювачів;
  • дитини, яка є рідним братом/сестрою раніше усиновленої дитини;
  • якщо усиновлювачі встановили контакт з дитиною за направленням Нацсоцслужби, виданим до введення воєнного стану в Україні.

Яких дітей можна усиновити

Під час воєнного стану усиновити дитину можна, якщо вона:

  • перебуває на підконтрольній Україні території;
  • переміщена (евакуйована) в межах України;
  • перебуває на обліку з усиновлення.

Яких дітей не можна усиновити під час воєнного стану

Відповідно, беручи до уваги попередній пункт, під час війни усиновити дитину заборонено, якщо вона:

  • перебуває на тимчасово окупованих територіях;
  • тимчасово переміщена (евакуйована) за межі України;
  • не перебуває на обліку з усиновлення.

Усиновити таких дітей можна буде після деокупації населеного пункту, де вони проживають, або після їхнього повернення з-за кордону.

Як стати на облік кандидатів в усиновлювачі

Це можна зробити, звернувшись до служби у справах дітей районних / районних у м. Києві державних (військових) адміністрацій, виконавчих органів міських / районних у містах рад.

Заяву та документи можна подати в паперовій формі під час прийому в службі у справах дітей за місцем постійного чи тимчасового проживання або в електронній формі через портал Дія.

Під час воєнного стану строк дії документів та висновку про можливість бути усиновлювачами становить 18 місяців замість 12, як це було раніше.

Кандидатам в усиновлювачі обов’язково потрібно пройти курс підготовки з виховання дітей. Однак за рішенням місцевих органів влади навчання може тимчасово не проводитись.

Тоді кандидати в усиновлювачі зможуть пройти його після відновлення курсу. Про це їх повідомить служба у справах дітей.

Якщо я вже на обліку кандидатів в усиновлювачі

Якщо строк дії необхідних для усиновлення документів закінчився, то поновлені папери варто подавати до служби у справах дітей на вибір за місцем обліку або за місцем тимчасового переміщення кандидатів.

Якщо поновити документи немає змоги, то такі кандидати не зніматимуться з обліку. Поновити папери можна не пізніше ніж протягом трьох місяців після припинення (або скасування) воєнного стану.

Під час війни також можна подовжити строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами, але не більше ніж на 18 місяців. 

Однак, якщо місцем обліку кандидатів в усиновлювачі є тимчасово окупована територія, то продовжити строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами не можна.

У такому разі потрібно знову звертатися до служби у справах дітей за місцем свого перебування та подати пакет документів і заяву про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі.

Особливості усиновлення під час війни

Якщо кандидати в усиновлювачі надали повний пакет необхідних документів, то отримати інформацію про дитину та познайомитись з нею можна очно. Зробити це онлайн не дозволяється.

Крім того, отримати інформацію про дитину, познайомитися з нею та встановити контакт можна лише за умови особистої присутності кожного кандидата в усиновлювачі.

Якщо дитина була внутрішньо переміщена в межах України, то видати направлення для знайомства з нею може служба у справах дітей обласної / Київської міської державної (військової) адміністрації за місцем обліку дитини або за місцем її переміщення.

У разі переміщення братів і сестер у різні місця, направлення для знайомства з кожною дитиною видають окремо. Подавати заяву про усиновлення дитини-переселенця потрібно до суду за місцем тимчасового переміщення малюка. Як і раніше, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вік та рівень її розвитку роблять це можливим.

Усиновлення дитини завжди було непростим процесом, який міг тривати кілька років. Але війна внесла свої корективи. Спрощення процесу всиновлення дітей у Дії допомогло охочим швидше та легше приймати малюків у свої родини.

 

Читайте також:

«Уявляєте, як їм тепер на нулі?» Вінничанка разом з 93-річною матір'ю виготовляють окопні свічки

«Обороняти рідну землю зі зброєю — не гріх». Протоієрей Михайло Бабій про війну і обов'язки капелана

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up