У Жмеринці "чорні" ріелтори відбирають у людей житло з допомогою... горілки

У Жмеринці "чорні" ріелтори відбирають у людей житло з допомогою... горілки
На фото - Костянтин Іванков. Є підозра, що його ошукали на 18 тисяч доларів.
  • Вони шукають людей із алкогольною залежністю та входять до них у довіру.
  • Потім, як кажуть потерпілі, вони укладають угоди вночі, підмінюючи “купівлю-продаж” на “дарування”.
  • Зі слів активістів, відомо про двох потерпілих. Але їх може бути більше.

До редакції RIA/20хвилин у редакцію звернувся активіст Олександр із УНА УНСО(Українська Національна Асамблея - Українська Націоналістична Самооборона). Чоловік розповів  журналісту про два випадки шахрайства у Жмеринці. І припустив: потерпілих може бути і більше.

До них у організацію звернувся родич потерпілого Віталій Іванков. Він розповів, що його брат Костянтин хотів із допомогою посередника продати двокімнатну квартиру у Жмеринці. Купити йому взамін повинні були дім. Але, продавши квартиру, і, забравши документи у чоловіка, ріелтор перестав відповідати на дзвінки, а коли все ж брав слухавку, то казав: все йде, як треба, житло от-от купить. - Цей хлопець, Костянтин, як попався? Мама померла, він - п'яничка.  Взяв у борг гроші у одного-другого-третього. Тут з'явився цей ріелтор і каже: “ Костю, давай я тобі допоможу, куплю тобі квартиру”. У результаті він продає цей дім за 15 тисяч доларів. А нового житла не купляє, - зазначає Олександр.   

Активіст розповів, що Костянтин Іванков страждав від алкогольної залежності. А ріелтор, за словами активіста, підмітивши це, чарок горілки для нього не жалів: кожного дня давав гроші на спиртне, Костянтин же спивався. А за три місяці власний брат знайшов його напівживого на вокзалі.   

Відео дня

 - За умовами ріелтор повинен був взяти на себе оформлення документів на нове житло. А потім гроші він немовби-то комусь перепозичив. Саме тому справа із купівлею, за його словами, так затягнулась. Але як пояснити те, що усі документи Костянтина усі три місяці, поки він жив по підвалах, знаходились у цього горе-ріелтора?

Активісти на чолі із Олександром написали звернення до поліції: мовляв, є ріелтор. Він вчиняє неправомірні дії по відношенню до Костянтина Іванкова.

 - У поліції сказали, що потрібна заява від потерпілого. Сказали: ви його самі нам знайдіть та приведіть до відділку. Тоді ми його витягнули із цього стану, і подали заяву до поліції, - згадує Олександр.

Віталій, брат потерпілого, сказав, що дім брату ріелтор все-таки купив. Коли його “притисли” активісти та поліція.

- Але бачили б ви той дім! Це просто якийсь барак! Його власна квартира знаходилася в центрі Жмеринки, і коштувала близько 20 тисяч доларів. Але ріелтор продав її за 15 тисяч доларів. Нове ж житло придбав брату за 150 тисяч гривень(близько 5,7 тис. доларів - авт.). А реальна ціна того бараку - тисячі 2-3 доларів. Це двоповерхова будівля часів війни. Умов для життя там немає взагалі, - розповідає Віталій.

Як працюють?

Зі слів активіста Олександра, у схемі задіяна ціла група людей. Є навідниця Ольга,  котра шукає жертв із життєвими проблемами. У неї є сайт, розповідає Олександр, де можна взяти позику. Грошей на руки вона не дає, але каже, що знає, до кого за ними можна звернутися, і скеровує на ріелтора-шахрая.

 - Є ще нотаріус. Вона виїжджає на оформлення угоди у будь-який час дня та ночі. Що цікаво, процедура підписання документів - нічна. Для того, щоб людина не бачила, що вона підписує. Вона бере у борг, а їй підсовують договір купівлі-продажу чи дарування. Перед цим її обов’язково доводять до потрібного стану - із допомогою спиртного, - розповідає Олександр.

Є ще одна потерпіла - жмеринчанка Ольга Вовченко, каже активіст. Її вони знайшли у поліції. Жінка хотіла написати заяву, але поліціянти її відіслали - не сприйняли всерйоз. Сама Ольга розповідає: позика їй була потрібна, аби розпочати свій бізнес.

 - Я взяла 20 тисяч гривень позики у банку для того, аби квіти вирощувати. А потім, щоб ці гроші повернути у банк, шукала, хто може перепозичити цю суму, - каже жінка.  

Тут в розповіді жінки з’являється ще одна особа - дружина ріелтора. Вона оформлює Ользі папірець: позику на 460 тисяч гривень. Показує Ользі всю суму - 12 тисяч доларів, з них дає тільки 2 тисячі - начебто, на розвиток бізнесу. А залишком збирається гасити банківський борг. Під заставу Ольга дає свій будинок. Угоду укладають вночі, і Ользі нишком підсовують договір дарування.

- Тобто, на сьогоднішній день я винна банку 20-18 тисяч гривень, і цій жінці близько 460 тисяч. А нещодавно погрожував мені цей ріелтор. Називає себе господарем дому та вже приводив покупців, хоча я досі там живу, - каже Ольга.

Жмеринська поліція: “Всі задоволені”

Контакти ріелтора є, але журналісту не вдалося вийти із ним на зв’язок. Начальник Жмеринського відділу поліції Сергій Кримчук так прокоментував стан справ по заяві:

 - У нас є заява Іванкова про те, що продали його квартиру. Він до нас звернувся із заявою про те, що він дав доручення на продаж квартири. Ми провели необхідний комплекс слідчо-оперативних заходів, працювали з ріелтором, пояснили йому його перспективу та можливі наслідки. Іванков так підписав угоду, що йому мають купити квартиру до кінця 2016 - початку 2017 року. В принципі, умови угоди виконувалися. Ми тільки посприяли тому, щоб ці умови були виконані набагато раніше. Сьогодні Іванкову купили квартиру. Костянтин, і його брат претензій ніяких не мають. Вони задоволені розглядом їхньої заяви. Справа ще не закрита, оскільки Іванков сьогодні проходить курс лікування від алкогольної залежності. Після завершення цього курсу він офіційно закриє це питання.

А от Віталій, брат потерпілого, каже навпаки - справа ще не завершена.

 - Я не задоволений станом справ, і планую добитися правди. Це ж це бачено: квартиру за 20 тисяч доларів обміняти на халупу за дві тисячі?

Віталій із братом збираються подавати на ріелтора позов до суду й відсудити “двушку” у центрі Жмеринки назад.

Журналіст RIA і далі відслідковуватиме цю ситуацію і намагатиметься зв'язатися з ріелтором. У наступних публікаціях отримаємо коментар і від іншої сторони конфлікту, аби ріелтор висвітлив власну точку зору на ситуацію.

Адвокат: “У таких випадках факт шахрайства дуже важко доводити”

Сніжана Чубенко, адвокат

 - Якщо у діях особи, яку звинувачують у вчиненні злочину, є системність, і вона причетна до декількох випадків шахрайства, то всім потерпілим від її дій треба написати заяви про злочин і наполягати на порушенні кримінального провадження за статтею "Шахрайство". Якщо факти, які розповіли потерпілі, достовірні, то тут маємо усі ознаки шахрайства: введення в оману, зловживання довірою потерпілих. Також має місце  підробка документів. Якщо особа, яку звинувачують у вчиненні злочину, діє не сама, то це вже організоване злочинне угрупування. Ця обставина може “потягнути” на  позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна. У таких випадках шахрайство дуже важко доводити. В першу чергу, треба написати заяву кільком ошуканим. Звичайно, потерпілим слід було б звернутися за правовою допомогою і кваліфіковано, із допомогою адвоката захищати свої інтереси в подальшому.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій

    Цей ріелтор робітник БТІ дубовий Євген Сергійович, його офіс навпроти байту на радянській

    Anonymous reply Андрій

    Цей ріелтер Дубовий з мєсними мєнтами не тільки так гроші заробляє. Працюють по наступній схемі -  здійснюють провокації з бійками, де Женєчка ініціює перший удар, а за рогом стоять дружні мєнти напоготові, які дружно всіх, окрім Женєчкі, пакують. Женя пише заяву, лягає в лікарню на пару днів, натягуючі собі легкі тілесні, а мєнти порушують кримінальну справу по його заяві по ст. 125 ККУ та пропонують так званим підозрюваним "залагодити" питання з так званим потерпілим. І от налякані батьки підозрюваних підлітків вже несуть Женє на лікування синця по 1 тис. доларів, наскрібше останнє шо було в сім"ї. Ну нормально так... 400 Женє, 600 мєнтам. Всі довольні.... ну мєнтам же ж теж діточок годувати треба. Ми всі сподіваємось, Женя Дубовий, шо тобі таки за таки штуки хтось ноги переламає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up