У цей день вітайте Анну та Степана. Традиції, заборони і прикмети 15 жовтня

У цей день вітайте Анну та Степана. Традиції, заборони і прикмети 15 жовтня
  • Сьогодні, 15 жовтня, православні віряни вшановують пам'ять священомучеників Купріяна та Устини.
  • Світ відзначає Міжнародний день сільських жінок та день миття рук.

У п'ятницю, 15 жовтня, іменини відзначають власники таких імен: 

  • Андрій, Анна, Борис, Василь, Георгій, Юрій, Давид, Дмитро, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Юстина, Устина, Яків. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

За церковним календарем сьогодні вшановують пам'ять священномучеників Купріяна та Устини.

Святі Кипріян і Юстина жили у III столітті. Кипріян був поганським магом і походив з міста Антіохії в Малій Азії. З юних літ він почав вивчення «філософії та волхвування». Він зробився знаменитим у своєму місті магом; всі погани ставилися до нього з повагою та острахом. Юстина почувши одного разу про життя Христа навернулась та охрестилась. Один маг хотів звести святу Юстину і звернувшися до Кипріяна, який ще перебував в темноті язичницькій. Та св.Юстина молитвами до Господа Бога та хресним знаменням перемогла всі підступи бісівські. Пізнавши істину Кипріян покаявся та навернувся до істиної Христової віри, спаливши перед єпископом та вірними всі книги по чародійству. Така була його жага, щоб охреститись, що бувши на святій Літургії Кипріян відмовився виходити з храму після слів диякона: "Всі оглашенні, вийдіть!", сказавши: "Живий Христос, Бог мій, оберіг мене від диявола і який чисту дівицю Юстину зберіг, помилував мене, тож не виженеш із церкви, доки християнином не стану цілком". Після цього охрестив Кипріяна єпископ.

Відео дня

Князь Євтоломій повелів схопити Кипріяна та Юстину й посадити до темниці. Мучили святих довго, проте вони безперестанку славили Христа та благоговінням усе терпіли. Кинули святих в кипячий конов, але їм це не зашкодило, тоді вислав мучеників до царя Клавдія в Никомидію, а той святих наказав усікти мечем.

Що не можна робити сьогодні

У цей період зазвичай починається сильний листопад. Селяни з 15 жовтня по 20 листопада сіяли на зиму буряк, морква, кріп, петрушку, пастернак, часник, щавель. Тож не варто байдикувати – потрібно працювати!

Дівчата в цей час продовжували ходити на посиденьки, але в будні дні не грали й не веселилися, а сиділи з шиттям або прядкою. За роботою співали протяжні пісні.

Прикмети на цей день

  • Якщо іній з'явився, то буде суха і сонячна погода.
  • Холодний вітер і злива – до суворої зими.
  • Якщо почався сильний листопад, то скоро похолодає.
  • Сніг випав – через сорок днів настане справжня зима.
  • Східний або північний вітер – до холодної зими.

 

Читайте також:

«Червоні базари». Вінничан запрошують на традиційні осінні ярмарки

ТОП-5 питань. Що робити, якщо не вдається створити COVID-сертифікат в «ДІЯ»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up