У парку Ющенка почали пиляти алею з вікових дубів: зрізали три дерева

У парку Ющенка почали пиляти алею з вікових дубів: зрізали три дерева
  • Чи стане вирубка трьох дубів початком знищення знаменитої алеї в парку Ющенко?
  • Про це турбується вінничанка, яка стверджує, що вікові дерева не були загрозою для людей.
  • Хто дав дозвіл на вирубку та які аргументи наводять сторони конфлікту?

Вінницьку психоневрологічну лікарню імені Ющенка відкрили 1897 року. Через п’ять років, в 1902 році, навколо неї з’явився парк.

Дубова алея знаходиться праворуч від головного входу в парк із вулиці Зодчих. Ряд із кількох десятків величних дерев стоїть ніби стіною на краю парку.

Про алею добре знають вінничани — тут можна й погуляти, і помилуватися природою, і зробити гарні фотографії.

Відео дня

Фото: commons.m.wikimedia.org

Не стало трьох дубів

Поруч із дубовою алеєю почали будувати житловий будинок. Власниця нерухомості каже, остерігається, що дуби можуть впасти. Три дуби зрізали. Перший зрубали 5 травня. Ще два — 11 травня.

Мешканців навколишніх будинків це обурило. Найактивніші з них викликали поліцію, щоб це зупинити. У понеділок, 13 травня, поліцейські вкотре приїхали до алеї. Їх викликали місцеві, які побачили, що повалені дуби робітники намагаються розпиляти, а потім вивезти.

Дерева були живими?

Вікторія Родінкова живе в багатоповерхівці, яка «дивиться» просто на алею. Вона кілька разів писала заяви в правоохоронні органи з вимогою зупинити робітників із пилками. Жінка викладає ботаніку в медичному університеті імені Миколи Пирогова і вважає, що дерева були живими на момент, коли їх зрізали.

— Під шкіркою навіть тоненьких гілочок ми бачимо зелену тканину. Це говорить про те, що тут відбувався фотосинтез, а дерево було живим, — каже Вікторія. — Аварійні дерева повинні мати нахил 30 градусів. До того, мають бути ознаки гниття коренів біля стовбура. Дуби взагалі мають розгалужену кореневу систему і їх важко повалити. Це має бути дуже сильна стихія. Я впевнена, що ці дуби були живими.

Вікторія каже, що скелетні сухі гілки можна було підрізати, омолодивши дерево. А видаляти повністю потреби не було.

Робітники, які пиляли дуби, сказали, що найголовніше — дозволи. Вони є, а тому можна спокійно працювати. А дерева заберуть собі в якості оплати за виконану роботу. Це у випадку, якщо їм не заплатять грошима.

Боялися, що впадуть на людей

Поговорили з власницею ділянки, яка зводить будинок поряд із парком. Жінка назвалася Людмилою.

— Цю ділянку я купила давно. І мріяла жити під цими дубами так само, як ці люди полюбляють під ними гуляти. Зараз я живу в багатоповерховому будинку, де й пані Вікторія. Перед нашим будинком із території лікарні почали падати сухі дерева. Впали на машини наших сусідів, — розповідає Людмила. — Після цього я почала придивлятися до цих дубів. Звернула увагу, що один — абсолютно сухостій. Два інші були пошкоджені. Я писала заяви в різні служби, намагалася розібратися з тим, чи є потреба в тому, щоб зрізати дуби. Лісопатолог зробила висновок, що дерева аварійні. Виїжджала комісія, розбиралися. Дали дозвіл на зрізання.

Людмила каже, що в лікарні не було коштів на те, щоб оплатити видалення дерев.

— Я зараз за власний кошт роблю роботу лікарні тільки заради того, щоб потім мені це не впало на голову, — говорить жінка. — Керівництво лікарні не дало гарантії, що дерева не впадуть…

— Усе було б добре, якби це було зроблено зимою, — втрутився в розмову один із місцевих мешканців, який стояв поряд. — Зараз видно, що лежать зелені гілки, розумієте?

— Ми почали зрізати ще тоді, коли ніяких бруньок не було, — відповідає Людмила. — Прибігли активісти, просили не зрізати. Ми вирішили почекати, щоб показати, що сухостої не зацвітуть. Але я не можу кожного разу викликати техніку…

Жінка показала копії дозвільних документів на видалення дубів. Зокрема, в акті обстеження написано, що видаленню підлягають шість дерев: дві черешні, одна липа та три дуби. Пізніше оригінали цих дозвільних документів нам покажуть у самій лікарні Ющенка.

— Варто зауважити, що обстеження проводилося ще влітку 2018-го, —- каже Людмила. — Тоді, коли дерева зелені, а ці дуби такими не були. Ми не маємо чекати, поки станеться трагедія. А замість цих дубів я планую висадити алею сосен.

Документи на видалення

Лісопатолог «Вінницялісозахисту» Тамара Івацко обстежувала дев’ять дерев. У коментарі журналісту сказала, що при обстеженні керувалася постановою Кабміну, у якій описані критерії оцінки стану дерева. Тамара сказала, що один із дубів був суховершинним, а два — абсолютно сухими. Дерева, які досягають вікової межі, вважаються потенційно небезпечними.

Довідка, видана Тамарою Івацко, не надає право на видалення дерев. Але на підставі цієї довідки зібралася ціла комісія, яка мала визначити долю дерев. У документах зазначено, що це були:

  • Юрій Павлінчук, заступник директора департаменту комунального господарства міської ради;

  • Леонід Демченко, спеціаліст цього ж департаменту;

  • Сергій Половинчук, представник Державної екологічної інспекції;

  • Микола Залецький, заступник директора «Вінницязеленбуд»;

  • Софія Кучерук, головний лікар психоневрологічної лікарні імені Ющенка (хоча пані Софія стверджує, що в комісії був її заступник).

Власне, комісія з цих людей визначила, що дерева треба зрізати. На основі підписаного ними акту, з’явився ордер — найголовніший документ, що дає право спиляти дерева.

Що кажуть у лікарні

Запитали про те, чи не шкода вирізаних дубів керівництво лікарні Ющенка.

— Ми не спеціалісти в тому, наскільки дерева є небезпечними. Для цього є компетентні люди, — говорить головна лікарка Софія Кучерук. — Вони обстежували, заміряли, давали нам інформацію, які дерева є аварійними.

Далі лікарка нагадала про те, як лікарні довелося виплатити 500 тисяч гривень компенсації за шкоду авто, на які раніше падали дерева.

— Скільки в парку ходять людей кожен день. Що нам поставили, те і вирізалося, — каже Кучерук. — І ще є дуже багато небезпечних дерев. Якщо ви думаєте, що ми тут варвари, і мені чогось не шкода, то ви дуже помиляєтеся. Скільки ми засадили дерев, як ми доглядаємо парк. Душа болить за те, скільки ще доведеться вирізати.

Софія Кучерук (посередині)

У поліції не знайшли порушень

Головне управління поліції Вінницької області отримало звернення, яке підготували юристи RIA. Ми просили перевірити законність видалення дубів з алеї та отримання ордеру на це.

Заяву подавали в четвер, 16 травня, але вже в понеділок, 20 числа, у поліції нам повідомили, що справу навіть не внесли в реєстр досудових розслідувань.

Через прес-службу ми дізналися, що поліцейським вистачило подивитися документи, які ми описували вище в цьому матеріалі, щоб вирішити, що все було законно. Скоро ми отримаємо письмову відповідь від поліції на нашу заяву та опублікуємо її на сайті 20minut.ua.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Артур

    Це все Моргунов скомандував, без дозволу корупційної влади ніхто би не різав
  • Александр Сенкевич

    https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Дуб  

    Що за дурня? « дуб досяг вікової межі», дуби живуть до 2 тисяч років.

    Гадаю що дозволи сфабриковані
  • Грицько Штахета

    >Жінка викладає ботаніку

    >шкіркою навіть тоненьких гілочок ми бачимо зелену тканину. Це говорить про те, що тут відбувався фотосинтез

    Я б на місці її студентів спав би на її парах, або пив би пиво. Достатньо бути шестикласником, а не викладачем ботаніки, щоб знати що фотосинтез відбувається в листі а не в гілках. Далі не читав.

    Вася reply Грицько Штахета

    Ти впевнен, що "тут" віднесено само до гілок, а не до дубу в цілому?
    Крім того, це ж не лекція, де доводиться відповідати за слова. А в популярному вигляді зрозуміло
  • Vladimir Molotov

    бардак...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up