«У нас тут командна гра». У техуніверситеті провели відбірковий етап чемпіонату світу з програмування (ОНОВЛЕНО)

«У нас тут командна гра». У техуніверситеті  провели відбірковий етап чемпіонату світу з програмування (ОНОВЛЕНО)

У Вінниці відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування. У світовому контексті – це 1/8 конкурсу. Цього року захід проводять на двох площадках – у Вінницькому національному технічному університеті та у Вінницькому державному педагогічному університеті ім. М. Kоцюбинського. У ВНТУ беруть участь 67 команд з області. 52 з них представляють сам університет.

Захід провели одночасно на базі 35 університетів по всій Україні. За словами організаторів, олімпіада в Україні є другою в Європі за кількістю учасників.

–  Вона є відбірковим турніром для першості світу. Це один з наймасовіших студентських заходів у світі. Більше 300 тисяч команд на старті. Близько мільйона студентів бере участь у перших етапах національних олімпіад. Якщо брати фінальну стадію, припустимо, півфінал першості світу, – це 102 країни, 2700 університетів, ну і, відповідно, десь 21 тисяча студентів. Цього року в нас бере участь приблизно 800 команд зі 120 ВНЗ України. Сюди відносять і вузи І-ІІ рівня акредитації, тобто коледжі, –  розповів професор кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, координатор Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування Володимир Месюра.

Image title

Відео дня

Володимир Месюра під час відкриття олімпіади

Студенти розповідають, що участь в олімпіаді приносить не тільки знання і досвід, а й перспективи працевлаштування.

–  Незважаючи на те, що я на другому курсі, участь беру уже четвертий раз. Перші мої спроби були у ліцеї. Спортивне програмування – це не предмет. У ньому неможливо чогось досягти, якщо ти сам не будеш щось робити. Я брав участь в одній восьмій і їздив на всеукраїнські студентські олімпіади. У мене було вже три запрошення на стажування. Але у мене є знайомі, які брали участь у фіналі, і їх «Ґуґл» запрошував на стажування, –  розповів студент другого курсу ВНТУ Олександр Спажев.

Участь в олімпіаді брали також школярі і студенти коледжів. Проте оцінюватимуть їх окремо.

–  Дуже важливо, що вони змагаються разом. І в цьому перевага олімпіади, тому що у нас на першому етапі 14 задач. 4 задачі розраховані на школярів. А також нагороджуються три кращі команди ВНЗ по області, –  додав Володимир Місюра.

Команда зазвичай складається із трьох людей. Учасники розповідають, що так працювати оптимально.

–  У нас тут командна гра. Просто зараз усі компанії працюють у команді, а ті зірочки, можна так сказати, які самі щось можуть, ціняться вже менше. Олімпіади стимулюють до командної праці, коли кожен знаходить свою позицію і якось кооперується з іншими. Відповідно, у кожного своя роль. Я в команді з двома дівчатами. З Машою я вже втретє в команді, Віта – новий учасник. Команда у нас більш-менш спрацьована, ми однокласники, проблем з кооперацією у нас немає. От я також математик. Маша у нас фізик. Віта теж грає важливу роль – вона шукає косяки, які ми не побачили, –  розповів учень 11 класу Фізико-математичної гімназії №17 Матвій Стречень.

Image title

Школяр Матвій Стречень під час відкриття олімпіади

Призові місця у області зайняли студенти ВНТУ. Переможцем стала команда «VNTU_Destrucor» у складі Олега Яворовича, Богдана Стахова, Петра Гаврилюка. Вони отримали монітори «LG». Друге місце зайняли «VNTU_TreeS» – Юрій Шмерчук, Євгеній Щербіна, Олександр Спажев. Їм подарували рюкзаки. Третіми стали «VNTU_{figTree}» –  Михайло Нікольський, Олексій Кавка, Андрій Андреєв. Вони отримали колонки Wi-Fi. Нагороди отримали і тренери команд. Колонки також подарували переможцям серед школярів. Першими у цій категорії стали учні Фізико-математичної гімназії №17 –  Матвій Стречень, Марія Щербіна, Віта Медовщук. Школярі у загальному рейтингу зайняли друге місце.

Image title

Учасників ознайомлюють з порядком проведення олімпіади

За словами організаторів, у 2016 році Україна отримала право провести фінал першості світу з програмування. Відбудеться він ймовірно у Києві у 2022 році.

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній Від читача 18:58 смс для Анечки 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up