У Музеї Коцюбинського відкрилась країна чудес: діти «Аліси» презентували неймовірні картини

У Музеї Коцюбинського відкрилась країна чудес: діти «Аліси» презентували неймовірні картини

Побачити світ інакшим: більш цікавим, оригінальним і різнобарвним – вінничани можуть завдяки новій виставці, яка до 30 грудня триває у Вінницькому музеї Михайла Коцюбинського.

Розмаїття кольорів, неординарні сюжети і глибока філософія – у дитячих картинах є все.

«Краса поруч! Вона тут і зараз» – саме те, чому вчать нас, дорослих, діти. Вони вміють побачити у звичних речах родзинки та іскорки, які здатні запалити у душі найпрекрасніші почуття.

От що, здавалося б, незвичного може бути у оселедцях? Поки дорослий буде довго думати, дитина намалює картину, повз яку жоден не пройде. Намалює так, що вона аж буде пахнути, навіюючи кожному свої особисті теплі спогади….

Відео дня

Справжня країна чудес! Перепустку у яку вінничани автоматично отримують, переступивши поріг світлиці Вінницького музею Михайла Коцюбинського. Сьогодні і аж до 30 грудня до вашої уваги неординарна виставка картин вихованців Центру розвитку дітей та молоді майбутнього «Аліса».

32 картини. Несхожі одна на одну. З різними сюжетами і техніками виконання, але з однаковим настроєм позитиву і захвату, яким заряджаються всі, хто їх бачать.

«Небагато треба світу, щоб любити білий світ!» - саме так називається експозиція, у якій вас чекає дивовижний «Вогняний сон», «Вулиця веселих будиночків», «Чайна принцеса», «Чудо-дерево», «Мрія рудого кота», «Квітка лотоса», «Рожеві вітрила»… Читати оригінальні назви картин не менш захоплююче, ніж роздивлятися зображення!

Їхні автори – діти абсолютно різного віку, від найменших, 4-5-річних юних художників, до старших – 16-річних. Всіх об’єднує любов до світу фантазій і малювання, що й привело їх свого часу до студії образотворчого мистецтва центру «Аліса», відділи якої працюють на Тяжилові і у центрі Вінниці.

Юні художники на відкритті виставки разом зі своїм педагогом, художницею Аллою Білоус

В «Алісі» на захоплюючих уроках разом зі своїми викладачами: Аллою Білоус, Вікторією Загребельною та Юлією Зінченко – діти вчаться відтворювати на папері своє бачення світу. Щоразу опановують роботу з різними матеріалами (акварель, темпера, пастель, гуаш, кольорові олівці, туш, воскова крейда) і пробують творити не тільки у класичних жанрах і техніках живопису, а й у таких оригінальних, як граттаж, живопис кавою, кляксографія, фейс-арт. Кожен урок проходить настільки цікаво і захоплююче, що на заняття юні художники поспішають, як на свято.

– Колись я почула таку чудову фразу, що, можливо, не стільки у художніх школах та гуртках-студіях вчать дітей малювати, скільки у тому особливому середовищі формується зовсім інша особистість. Думаю, що саме за цим, в першу чергу, батьки віддають до нас дітей, - відзначає викладач центру «Аліса», художниця Алла Білоус. – У нас є діти, які займаються вже п’ять років – з найпершого дня відкриття. Є новенькі, що приєдналися лише восени. Ми завжди раді новим учням, адже у майбутньому вміння малювати знадобиться усім. Багато престижних сучасних професій сьогодні базуються на образотворчому мистецтві, це і ландшафтний дизайн, і фотомистецтво, і рекламна сфера, і комп’ютерна графіка. Навчати дітей малюванню – це дійсно перспективно!

У 2011 році, коли у Тяжилові створювався дитячий центр, саме Алла Білоус запропонувала назвати його «Аліса», адже, пізнаючи мистецтво, дитина дійсно потрапляє у країну чудес. Причому, відбуваються дива перетворення не лише внутрішнього світу дитини, а й - фізичного. Дитина, яка починає малювати, вчиться зосереджуватися, заспокоюватися, дослухатися до свого внутрішнього «Я».

– Сила арт-терапії дійсно величезна! – відзначає Алла Білоус. – Зараз у нашому відділі в центрі міста навчається чудова дівчинка Маша. На жаль, з дитинства у неї ДЦП. Восени, коли у нас був день відкритих дверей, вона з бабусею зайшла до нас вперше. Відтоді завзято займається на індивідуальних заняттях з нашим педагогом Вікторією Загребельною. Маша надзвичайно тішиться, коли бачить результат, що у неї виходить малювати. А після занять з нашим логопедом Наталією Ігорівною у неї ще й мова покращилася, вона навчилася вимовляти багато нових звуків.

- Малювання і творчість дійсно дивовижним чином впливають на людину! – погоджується художник-педагог Вікторія Загребельна. – Творчість дарує відчуття щастя. Коли малюєш або навіть просто споглядаєш чудові картини, забуваєш про все. У ці миті ми всі стаємо щасливішими.

Сьогодні у центрі розвитку дітей та молоді майбутнього «Аліса» займаються більше 30 діток. Багато з них на улюблені уроки малювання приїжджають з найближчих до Тяжилова селищ: Великих Крушлинців, Вороновиці, Стандиці, Вінницьких Хуторів. Провести годину в дорозі задля улюблених занять - для них ніщо!

– Англійців дуже дивує той факт, що у старших класах в українських школах немає малювання. Як на мене, це дійсно великий мінус нашої системи освіти. Адже саме тоді, коли дитина підростає і у неї вже щось починає виходити на папері, її позбавляють такої можливості, - говорить Алла Білоус. – Чого нині такі популярні заняття живопису для дорослих? Тому що ця мрія була недореалізованою у шкільні роки і люди намагаються це надолужити.

Порада батькам очевидна: якщо ваша дитина багато і з бажанням малює, підтримайте її і допоможіть вчасно підучитися і втілити мрію в життя.

– Якщо у художній школі та школі мистецтв все-таки є відбір, коли навчають найбільш здібних діток, то у нашій студії ми працюємо зі всіма без виключення. Я не раз переконувалася, що бажання навіть деколи важливіше за здібності і талант. А головне завдання викладача – віднайти і натиснути ту творчо-фантазійну крапочку, яка є в кожній дитині, - відзначає Алла Білоус. - У мене була учениця, яка чудово відчувала колір, але руки чомусь її ніби не слухалися. Навчання давалося важко, але у неї було настільки величезне бажання і потяг до прекрасного, що вона все-таки досягла успіху. Сьогодні є дуже успішним майстром у фотоіндустрії.

Найскладнішою задачею при підготовці виставки, відзначає Алла Білоус, було відібрати роботи для експозиції, адже кожна дитяча картина особлива. Спершу з величезної кількості відібрали 50 картин, а вже з них – 32, максимальну кількість, яку можна презентувати у світлиці музею.

– Всі роботи мають різні сюжети, презентують різні жанри, а саме основне – випромінюють неймовірну енергетику! Особисто я отримав велике задоволення, розглядаючи ці чудові дитячі картини. Крилатий вираз нашого вінницького поета Володимира Пилипка, який був моїм хорошим другом, чудово відкриває зміст і наповнення цієї виставки. Справді: «Небагато треба світу, щоб любити білий світ!» Коли розглядаєш ці роботи, дійсно переймаєшся любов’ю до світу – такого різнобарвного, життєрадісного, по-дитячому сприйнятому і дуже цікавого! - ділиться директор Вінницького музею Михайла Коцюбинського Федір Панчук.

– Роботи дуже різні і кожна має свій цікавий підхід, хоч деякі з них малювали ще зовсім маленькі діти – 4, 5, 7 років. Особисто мені кожна з картин сподобалась по-своєму, - говорить Федір Панчук. - Чудовий дорослий підхід і оригінальність у «Натюрморті зі скумбрією» Каті Афанасьєвої, оригінальний жанр кляксографії представлений у картині 7-річного Льоші Афанасьєва «Вулиця веселих будиночків», а яка цікава філософія у «Вогняному сні» 8-річної Насті Сташевської чи «Погляді комашки» Іллі Шкробата. Дуже гарна колористика у роботі 6-річної Насті Лісової «Пилок нападав на стіл» і 5-річної Улі Кирильчук «Зайченя у кульбабах», а своєю оригінальністю підкорюють «Мрія рудого котика» 9-річної Жені Мочульської і «Рожеві вітрила» Віки Харкової. Ніби поринаєш у літню ідилію, споглядаючи дуже сильну композицію «Літній спокій» Вероніки Філатової, а роботи Вероніки Бабій настільки красиві, що вона, думаю, вже сміливо могла б працювати над ілюстраціями до дитячих книжок. Про всі картини можна розповідати довго, бо вони дійсно цікаві, з чим я вітаю і діток, і викладачів «Аліси». Виставка гарна і абсолютно вирізняється від інших робіт учнів шкіл естетичного виховання у Вінниці. Це новий погляд на наше життя! А саме у цьому справжня цінність мистецтва – змінювати погляд на світ, відкривати красу у світі, адже вона є основою нашого суспільства. Якщо людина хоче добитися істини, вона повинна знати мистецтво. Саме через мистецтво можна прийти до істини!

Отримати масу задоволення від щирих, безпосередніх, теплих робіт маленьких художників центру «Аліса» вінничани можуть до 30 грудня.

Виставка «Небагато треба світу, щоб любити білий світ!» у Вінницькому музеї Михайла Коцюбинського (вулиця Бевза, 15) працює з 10.00 до 18.00, вихідний день – середа. Вхід вільний.

Директор Вінницького музею Коцюбинського Федір Панчук з викладачем центру «Аліса» Аллою Білоус на відкритті виставки

9-річна Женя Мочульська біля своєї картини «Мрія рудого кота»

Вероніка Бабій, 11 років, біля своєї картини «Смарагдовий вечір»

Наймолодша учасниця виставки – 4-річна Соня Коломієць біля своєї картини «У місячному садочку»

«Рожеві вітрила» Віки Харкової, 10 років

«Чудо-дерево» Лізи Горшкової, 8 років

«Квітка лотоса» Даші Бойко, 7 років

«Зимові яблучка» Софії Хоменко, 7 років

«Натюрморт зі скумбрією» Каті Афанасьєвої, 14 років

«Дівчина-весна» Каті Твердої, 12 років

«Моя Вінниця» Лесі Бондарчук, 13 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up