У 1991-ому вінничани обрали незалежність України. А якби проголосували зараз?

У 1991-ому вінничани обрали незалежність України. А якби проголосували зараз?
Фото з Вікіпедії
  • Акт проголошення незалежності України прийняли 26 років тому. Тоді провели всенародний референдум, на якому проголосували мільйони українців
  • У Вінниці 95% мешканців проголосувало «Так».
  • А якими б були результати голосування, якби референдум відбувався у 2017-му?

Першого грудня 26 років тому на Всеукраїнському референдумі люди підтвердили Акт проголошення незалежності. Історичне рішення приймали у всіх регіонах України, зокрема і на Вінниччині. Тоді підтвердили незалежність нашої країни 95% вінничан.

Бюлетень референдуму містив запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» із двома варіантами відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую».

У той же час, Верховна Рада України звернулася до людей, щоб ті підтримали рішення політиків. 

Відео дня

«Співвітчизники! Будьмо єдині в прагненнях наших, в розбудові незалежної державності України! Наша земля пережила багато кривд і страждань, неволі, лихо засівало її – тож 1 грудня сама історія дає нам шанс, можливо останній, стати справжніми громадянами, творцями своєї держави, будівниками «власної хати», де панують «своя правда, і сила, і воля», — йшлося в цьому зверненні.

Фото з Вікіпедії

 

За даними української Вікіпедії, 28,804 мільйонів українців або 90,32% тих, хто прийшов на дільниці, сказали «так, підтверджую». Незалежність України підтримали в 24 областях, Автономній республіці Крим та у 2 містах зі спеціальним статусом – Києві та Севастополі.

Фото з Вікіпедії

Тільки протягом грудня 1991 року Україна як окрема держава була визнана більш ніж сорока країнами світу.

А чи підтримали незалежність зараз? Це питання досліджували у Київському міжнародному інституту соціології. Вони опитали 2040 повнолітніх громадян, що проживають в 108 населених пунктах у всій Україні (крім тимчасово окупованих регіонів - авт.). Якби референдум провели у травні 2017 року, у ньому взяли б участь 78% населення, і 90% із них проголосували б за Акт про незалежність, 10% – проти.

Опитування

Чи підтримали б незалежність України, якби референдум проводили б у 2017-ому?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Olvol

    Земля в Винницкой области одна из самых бедных в Европе. А они кричат про 44% чернозема. ВРУНЫ БЕСПРОСВЕТНЫЕ!
  • Alexey Shytov

    Вот одного не пойму- почему все те, кто против независимости Украинв до сих пор отсюда не уехали?)

    Anonymous reply Alexey Shytov

    Шановний Олексій, не підтримувати незалежність, та виїхати з України  це  різні речі.  

    Згідно опитування: " Кожен другий молодий українець хоче переїхати на постійне місце проживання за кордон. Про такі загрозливі тенденції свідчить дослідження "Динаміка міграційних настроїв українців", яке провела соціологічна група "Рейтинг", пише Експрес-онлайн."

    Не звертати увагу на думку людей які проживають  на Україні і шкодують  про незалежність не приведе ні до чого хорошого.  Уряд не звертав увагу на настрої Криму та Донецької та Луганської областей і що ми українці отримали від такої байдужості?

    Шановний Олексій, не підтримка незалежності це не голосування проти Вас особисто, або пересічного вінничанина  , це розчарування людей у діяльності уряду, президента  не віра у пусті обіцянки, відсутність перспектив на майбутнє. Політична перспектива України у 1991 та 2017 різні речі. Для прикладу Польша 1991 та Польша 2017 різні речі. Патріотизм не в тому що б проявляти неповагу до людей які не підтримують незалежність, почути кожного жителя, можливо змінити його думку робить державу демократичною та незалежною.

    Иванов Иван reply Alexey Shytov

    а дебилы онис много не понимают
  • Пупкин Вася

    Золото Полуботка , вторая Хранция , земли родючие ....... Помним , помним )

    Иванов Иван reply Пупкин Вася

    да пиз....деж был сильный и хочу заметить что остался и до этой поры и даже усилился только другие заманухи
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up