“Ціни як у Києві”. Скільки коштують квартири у Вінниці?

“Ціни як у Києві”. Скільки коштують квартири у Вінниці?
  • Ціни як на новобудови, так і на житло у старих будинках виросли за минулий рік.
  • Але експерти кажуть, що це не межа, і вартість за квадратний метр житла ще ростиме.
  • Наскільки дорожче обійдеться вам помешкання у 2018 та чому ціни виросли і не збираються зупинятись.

Вінничанин Олександр розповів журналісту  RIA\20minut, що вирішив придбати квартиру-“двушку”. Але через півроку безуспішних пошуків поки що відклав це питання.

— Потрібен був свій куток, адже ми із дружиною та маленьким сином втомились жити у батьків. На руках було 22 тисячі доларів або більш ніж півмільйона, якщо перерахувати на гривні. Тож розглядали варіанти на різних сайтах і через знайомих ріелторів. Дивились пару новобудов, але з огляду на хід будівництва зрозуміли, що можемо залишитись і без грошей, і без квартири. Бо у когось із забудовників були проблеми із документами, у когось - із грошима, аби завершити будівництво у визначений термін.

Ціна за квадратний метр у новобудові різнилась від 12 до 15 тисяч гривень, каже Олександр. Тобто за квартиру без ремонту молодій родині одразу ж довелось би викласти усі гроші, ще й узяти в борг на ремонт.

Відео дня

— З ремонтом ми би якось вирішили питання. Але в усіх забудовників “двушки” починаються від 60 квадратів. Тож квартира у новобудові обійшлась би у 28-32 тисячі доларів, і це - без ремонту.

Таких грошей у сім’ї не було, тож Олександр із дружиною почали слідкувати за цінами на так званому вторинному ринку квартир. І виявилось, що за 20 тисяч доларів навіть “хрущовку” у Вінниці не купиш.  

— За “двушку” у домі, якому більше 60 років, просять від 25 тисяч доларів. І це без ремонту! А з ремонтом коштує прямо як нова - від 25 тисяч доларів. Цікаво, що за 28 тисяч доларів у Києві можна купити квартиру у новобудові, у спальному районі. Та що зараз ми із покупкою квартири пригальмували. Не знаю, до чого призведе це очікування, але точно не до дверей “хрущовки”.

Ріелтори: “Вінничани купують дешеве житло”

 

Шукають біля центру, купують на околицях - так можна коротко охарактеризувати ситуацію на вінницькому ринку нерухомості.

За словами Володимира Яцуби, директора агенства нерухомості “Стиль Естейт”, попит на житло у новому році не впав, а навіть трохи зріс.

— Важко сказати точно за період із січня по лютий, але, в принципі, у порівнянні із таким же періодом 2017 року, ці два місяці були жвавішими за продажами. Особливих цінових коливань у цьому році не було - ринок давно залежить від ситуації у країні, - розповів він журналісту.

Ціна на вторинному ринку нерухомості залежить від рівня цін на новобудови, розповів Володимир.

— Звичайно, у першу чергу, на ріст цін реагує бізнес, який має справу із новобудовами: перерахували співвідношення доходів та витрат, вирішили, що нинішня ціна за квадратний метр - нерентабельна, й підвищили. А вторинний ринок як такої економічної собівартості не має: людина просто оцінює вартість квартири на власний розсуд, і продає. Тож вторинний ринок завжди реагує “навздогін”: якщо ціни на новобудови виростуть вгору, то й “вторинка” підтягнеться, - сказав він.

Ніка, директор відділення агенства нерухомості “Олімп”, розповіла, що вінничани зараз частіше купують квартири у старих будинках.

— На сьогодні попит на квартири доволі стабільний. Хоча частіше обирають дешевше житло, у старих будинках, - розповіла вона.

Забудовники про здорожчання житла

Основними  причинами здорожчання вартості метра квадратного забудовники називають ріст цін на матеріали. Але є ще ряд чинників, про які журналісту розповіли керівники будівельних підприємств.

Василь Александрович, заступник гендиректора проектно-будівельного підприємства “МУР”, розповів, що ціна підвищується не тільки на новобудови, але і взагалі на усі об’єкти будівництва.

— Перша причина — факт зростання вартості матеріалів. Від росту цін на паливо зростає вартість доставки будь-якого матеріалу, відповідно, зростає і його ціна. Друге: коливання курсу валют впливає на ціну практично всіх матеріалів, бо частина сировини закупляється за кордоном - особливо емульгатори, затверджувачі. Так само і підвищення тарифів змусить бізнес передивитись ціни на квадратний метр житла.

 

Ще одну причину здорожчання називають представники “Будмонтажпроекту”.

— Регулювання заробітної плати будівельників та майстрів також впливає на ціну житла: ми маємо приводити її у відповідність до сьогоднішніх вимог, враховуючи, що мінімальна заробітна плата підвищилась. А окрім того, вони ж працюють на висоті у доволі екстремальних умовах, - розповідають у “Будмонтажпроекті”.

У 2018 році вінницькі забудовники прогнозують ріст цін від 10 до 20 % за квадратний метр житла.

— Скажу так: якщо зараз брати за основу ціни у центрі міста, то на даний момент вартість кв.метра будівельного об’єкту там в середньому 1000 доларів за кв.метр. Є  підозри, що до кінця цього року вартість 1 кв. метра може збільшитися від 1100 до 1200 доларів. Ціна може впасти у кількох випадках: якщо “зміцниться” гривня, або якщо у місто зайде потужний забудовник, який зможе дати ціну за квадратний метр з мінімальним заробітком для себе. Але в реаліях нашої держави це мало імовірно.

Ціни VS зарплатня

Ми підрахували, скільки вінничанину із середньостатистичною зарплатнею доведеться працювати, аби назбирати на двокімнатну квартиру. Для підрахунків ми використали дані Державної служби статистики України, згідно з якими середня місячна зарплата по Вінницькій області  становить 6114 гривень або близько 226,4 доларів (за курсом від НБУ на 27 лютого 2018 року). Із такою зарплатнею на двокімнатну квартиру за 28 тисяч доларів городянину доведеться працювати 10 років - та й те за умови, що увесь місячний заробіток ітиме виключно на сплату вартості помешкання. І це ще не враховуючи процентів та коливань курсу долара.

Ціни на житло в Україні почали зростати ще з минулого року. Вартість квадратного метра на вторинному житловому фонді за 2017 рік зросла на 4,5%, на первинному - на 4,7%. Такі дані наводить Державна служба статистики України.

 

Вінницькі експерти кажуть - це ще не межа. І у 2018 році варто очікувати росту цін за квадратний метр житла ще на 10-20 %.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сепар Торонтуй

    Прикупить себе, что-ли, штук пять...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up