Цей день в історії: іменини, свята та визначні події 3 червня

Цей день в історії: іменини, свята та визначні події 3 червня

Сьогодні, 3 червня, вшановує рівноапостольних царя Костянтина і матір його царицю Єлену. Також цього дня у різні роки сталося ряд подій, які увійшли в історію.

Свято

В цей день православні вшановують пам'ять святої Олени, яка жила в 3-4 століттях. Вона була матір'ю римського імператора Костянтина I і прославилася своєю діяльністю з розповсюдження християнства.

В давнину цього дня починали сіяти льон. При цьому примовляли: «Олені — льони, Костянтину — огірки».

Деталі у відео:

Відео дня

Всесвітній день велосипеда

Щорічно 3 червня відзначається Всесвітній день велосипеда (World Bicycle Day). Свято проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у квітні 2018 року (резолюція 72/272). Співавторами документа стали 56 держав. А з ініціативою заснування цієї міжнародної дати виступили представники Туркменістану.

День в історії:

1768 – звільнення міста Умані гайдамацькими загонами Максима Залізняка та Івана Гонти.

1871 – французький поет Ежен Потьє написав текст «Інтернаціоналу».

1938 – в УРСР створені Ворошиловградська і Сталінська області, нині Луганська й Донецька.

1961 – початок дводенних переговорів у Відні Микити Хрущова і Джона Кеннеді – перша зустріч глав СРСР та США після 1945 року.

1980 – у результаті помилки американського комп’ютера системи NORAD, який повідомив про радянський ядерний напад, у США оголошена ядерна тривога. Протягом десяти хвилин світ перебував на межі ядерної війни.

1981 – Папа Римський Іван Павло ІІ виписався із госпіталю після скоєного на нього замаху.

1985 – Ватикан та Італія підписали угоду про те, що католицька релігія позбавлена статусу державної в Італії.

1998 – у Нижній Саксонії (Німеччина) біля станції Ешеде зазнав катастрофи швидкісний експрес «Мюнхен–Гамбург» (поїзд розчепився, шостий вагон врізався в опору мосту, наступні – в нього). Жертвами найбільшої в Німеччині у післявоєнний час аварії стала 101 особа, поранено 88 людей.

2006 – парламент Чорногорії проголосив незалежність країни.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Таня

    круто
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up