Цей день 3 січня: чим увійшов в історію, цікавинки та прикмети

Цей день 3 січня: чим увійшов в історію, цікавинки та прикмети
  • Дата 3 січня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами.
  • У матеріалі зібрали традиції та прикмети на цей день, а також, що не можна робити.

Свято

3 січня Свята Церква шанує пам’ять мучениці Юліанії і з нею 500 мужів та 130 дів, що в Нікомидії постраждали, святителя Петра, митрополита Київського (Московський) і всієї Русі та святителя Філарета, митрополита Київського.

Деталі у відео:

Відео дня
iv class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

День в історії

1431 — бургундський герцог продав за 10 000 франків Жанну Д'Арк, захоплену в полон внаслідок зради, єпископові Кошону, який діяв від імені англійського короля.
1521 — Папа Римський Лев Х відлучив від римо-католицької церкви релігійного реформатора Мартіна Лютера за публікацію 95 тез про фінансові зловживання в церкві.
1868 — в Японії прийнято «Указ про реставрацію Імператорського правління». Ліквідовано сьоґунат Едо. Початок реставрації Мейдзі.
1870 — у США розпочалось будівництво Бруклінського мосту. Міст довжиною 1825 м з'єднує Бруклін та Мангеттен — на момент завершення будівництва він був найбільшим підвісним мостом у світі.
1888 — у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів (тоді соломинки виготовляли з паперу).
1918 — Одеса проголосила себе «тимчасово вільним містом».
1919 — Українська Національна Рада схвалила постанову про з'єднання Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві.
1924 — через два роки після виявлення поховання єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція знайшла головний скарб гробниці кам'яний саркофаг фараона. Коли в лютому саркофаг відкрили, всередині виявилася золота труна з мумією Тутанхамона.
1925 — Беніто Муссоліні оголосив себе диктатором Італії.
1957 — після 11 років розробок компанія Hamilton Watch представила перший у світі електронний годинник.
1958 — острівні володіння Британії у Карибському морі об'єднані у Вест-Індську Федерацію.
1959 — через 218 років після відкриття європейцями і через 92 роки після придбання у Росії за ціною 2 центи за акр Аляска стала 49-м штатом США.
1992 — Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України.
1992 — Україна встановила дипломатичні стосунки з США.

Прикмети 

  • Виходили на вулицю і голосно кричали. Якщо відлуння було далеким, значить, скоро настануть сильні морози.
  • Якщо на День Петра світанок є червоним, значить, скоро почнеться заметіль.
  • Якщо снігу мало, але морози досить сильні, значить, літо буде посушливим і спекотним. Крім того, за днем передбачали погоду на вересень місяць.
  • Якщо на землі лежить багато снігу – рік буде родючим.
  • Морозна погода і невелика кількість снігу віщували посушливі дні влітку.
  • Якщо в лісі далеко і виразно чується відлуння – за прикметами, чекайте сильних морозів найближчими днями.
  • Що не радять робити?
  • Цього дня нікому не можна бажати здоров'я і щастя, адже за повір'ям, все відбудеться з точністю до навпаки.
  • Не можна 3 січня підглядати і підслуховувати, бо можна отримати хворобу пов'язану зі слухом та зором.
  • Заборонено цього дня давати будь-які обіцянки, піднімати з землі речі, оскільки це призведе до втрат.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up