Цей день, 22 січня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

Цей день, 22 січня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

У день Євстратія і Пилипа, 22 січня, селяни починали господарські роботи, і в цей час затяжні січневі гуляння завершувалися.

Святий мученик Євстратій постраждав за Христа у Вірменії в часи правління римського імператора Діоклетіана. Одним із перших, хто постраждав був священик Аравійської церкви мученик Авксентій. Мер міста Саталіона, на ім'я Євстратій, бачив стійкість, з якою християни терпіли тортури. Святий теж був таємним християнином і відкрито визнав себе віруючим у Христа. За це його жорстоко били, а потім спалили, а святого Авксентія після тривалого тюремного ув'язнення обезголовили. 

До 22 січня накопичувалося досить багато справ, тому селяни починали приводити в порядок двір, будинок, господарські будівлі, прали білизну, заготовляли дрова, готували їжу. Це був звичайний день, з яким було пов'язано безліч прикмет.

Люди вірили, що 22 січня у банника (банного духа) можна отримати шапку-невидимку. Для цього потрібно було зайти в баню останнім і покласти свій хрестик під підошву лівого чобота. Сідали до стіни обличчям і від душі проклинали усе на світі. Після цього, згідно з віруваннями, мав з'явитися дідок, який протягне шапку. До речі, можна заздалегідь просто знайти таку шапку - вважається, що іноді банний дух залишає її для добрих людей.

Відео дня

У цей день випускали домашню худобу на подвір'я, і якщо вона не занадто довго затримувалася на вулиці, а хотіла якнайшвидше повернутися до хліва - чекай похолодання.

Якщо кішка 22 січня залазить на піч - це віщує морози. Якщо лежить догори черевом - чекай відлиги. Якщо ж кішка точить кігті об дерев'яні предмети - будуть сильні вітри. Багато спить - до швидких теплим погодам. П'є багато води - чекай негоди.

Народні прикмети на 22 січня

  • Якщо день на Пилипа ясний, значить, рік буде урожайним і благополучним
  • Якщо ворони і галки 22 січня сидять на верхівках дерев, то морози скоро посиляться
  • Якщо людина народилася у день Пилипа, то буде хорошим миротворцем. Також в якості оберега рекомендується носити алмаз
  • Ясна погода на Євстратія - до хорошого врожаю
  • Треба обов'язково сходити в лазню 22 січня, щоб "змити з себе Святки" - всю святкову безтурботність, що допоможе швидше приступити до роботи
  • Якщо ворони і галки сидять на снігу - прикмета до того, що можна чекати потепління. Якщо ж вони збираються на верхівках дерев - скоро похолодає
  • Якщо собака спить 22 січня, згорнувшись в клубок - буде похолодання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up