«Це не квіти, це — мило». Бізнесом стало виготовлення букетів, але не простих…

«Це не квіти, це — мило». Бізнесом стало виготовлення букетів, але не простих…
Стати кращою мильною флористкою України — така мрія у Наталії Ратушняк, з її наполегливістю задумане здійсниться
  • Флористика у поєднанні з миловарінням — такою справою займається Наталія Ратушняк з Ладижина.  Жінка виготовляє мило ручної роботи у формі… квітів.
  • Вона переможець всеукраїнського конкурсу серед миловарів-флористів. Як захоплення переросло у бізнес?

— Коли займаєшся улюбленою справою, відчуваєш себе найщасливішою людиною! — так говорить Наталія Ратушняк.

Моя співрозмовниця знайшла у житті улюблене заняття. Не приховує, що мріє стати кращою мильною флористкою України. А починалося все…

У той передсвятковий день Наталія мала привітати подруг. Вісьмом жінкам хотіла вручити подарунки. У гаманці залишилося тільки 200 гривень. Заглянула в  Інтернет. Саме тоді уперше побачила незвичні квіти. Їх виготовляли з... мила. Дотепер не розуміє, чим вони так зацікавили? Надовго затрималася перед екраном.

Відео дня

Запитую пані Наталію, що все-таки купила тоді у подарунок? «Нічого не купила» — відповідає. Зате захопилася мильною флористикою. Уперше виготовила мило ручної роботи.

Такими пелюстками можна милуватися, а можна умиватися, бо вони з мила

— Бачили б ви той пробний шматочок, зроблений моїми руками! — говорить вона. — Ніякий він був. Якби не велике бажання навчитися новій справі, закинула б її одразу.  Дуже хотілося навчитися робити букети з мила!.

Відтоді минуло дев’ять років. Що їй вдалося за цей час?

«У моєї Мерлін Монро відвалилася… голова»

Наталія розповідає, що постійно навчається. Купує майстер-класи, спілкується з іншими миловарами. Її прийняли у Клуб майстрів мильного мистецтва. Є така організація у нас в країні. Її учасники обмінюються досвідом, проводять конкурси.

Мильні тюльпани мають запах справжніх тюльпанів

— Навчитися можна багато-чому, але якщо душа не лежить до справи, нічого не вийде, головне — любити те, що робиш, так любити, що інколи можеш за роботою навіть про сон забути,  — каже співрозмовниця.

Один зі своїх букетів вона назвала «Ранок». Ніч минула за роботою — не встигла оглянутися. Перші вранішні промені сонця через вікно впали на сині квіти ірису. Саме цим пояснює назву букету. Він особливий кольором. Майстрині вдалося максимально відтворити його таким, який мають живі квіти.

Наталія не знає ще когось з майстринь, яким би вдалося досягти такого природного відтінку на мильних квітах ірису. Говорить, що відтворення кольору один з найскладніших процесів у їхній роботі.

— «Чотири стихії: земля, вогонь, вода і повітря» — такою була тема конкурсу серед миловарів-флористів. Хотілося запропонувати щось оригінальне. Їй не подобається, коли майстрині повторюються, чи копіюють роботи одна в одної. «У мене нема схожих букетів, — розповідає співрозмовниця. — Кожен неповторний. І це правда!.

Для конкурсу задумала зробити статуетку Мерлін Монро. Відтворити зображення на відомому фото, коли вітер-пустун безсоромно задирає кінці сукні, актриса у цей момент обома руками опускає її донизу. Вітер — одна із стихій природи. Оригінальне відтворення теми конкурсу.

Незважаючи на складність роботи, справилася з нею. Однак представити на конкурс не вдалося.

— Коли робила останні штрихи, випадково зачепила зображення голови і воно відвалилося, — розповідає Наталія. — Що в мене коїлося у ті хвилини на душі, словами не передати. Вирішила не брати участі у змаганні. Зачинила квартиру і поїхала на дачу.

Там думки про інше. Щоразу із задоволенням спостерігає, як ростуть «родичі гарбузові».  

— Наталіє, ось же тобі готова тема для конкурсної роботи, сама природа підказує, — подумки промовила до себе жінка.

Повернулася до міста. Взялася до діла і за чотири години, на одному диханні з’явилася ще одна робота. Городній «натюрморт» настільки вдався, що оцінили роботу найвищим балом.

Решетняк брала участь у ще одному конкурсі. Серед 160 учасниць здобула сьоме місце. Представляла букет квітів. Працювала над ним протягом шести днів. Високий бал виставили насамперед за схожість з живими квітами.

Частину матеріалів замовляє в Америці і Швейцарії

Мило в букетах тільки у пелюстках і бутонах. Всі інші деталі зі штучних матеріалів. Так пояснює майстриня.Свої букети називає декоративними. Це пахуча прикраса. Запах зберігається понад пів року. Звичайно, при бажанні пелюстки можна використовувати  для миття рук, тіла. Однак не радить розбирати букети.

Краще замовити простіші форми мила. Їх у неї десятки — і для дорослих, і для дітей, для жінок і чоловіків. Наприклад, сусіду по дачі Петру Войту подарувала мило у формі риби.

Аби заохотити діток до умивання, пропонує  у вигляді дольок апельсинів чи мандаринів, полуниці або ведмедика, інших милих звіряток чи тваринок.

У більшості випадків майстриня обговорює із замовником подробиці. Цікавиться, для кого букет, з якої нагоди планують подарувати, обов’язково про уподобаннями людини, для якої робитиме букет.

— У мене все індивідуально, — говорить Наталія. — Не можу поставити виріб на конвеєр і щоб він був однаковий для кожного замовника. Важливо дати людям якісний продукт, подарувати емоції, аби вони отримали задоволення від подарунка.

Ні-ні, це не зефір, це для умивання

Її букети з дорогих матеріалів. Замовляє матеріали переважно в Америці і Швейцарії. Каже, якщо робити з дешевих китайських, квіти матимуть вигляд мертвих. Нині люди все більше хочуть мати якісний продукт.

Майстриня багато розповідає про «кухню» миловаріння. До слова, саме на кухні у квартирі вона облаштувала місце для роботи.

Вирощує 200 кущів лаванди

Коли телефонував пані Наталії, вона працювала на дачній ділянці. Минулої осені посадила 200 кущів лаванди. З нетерпінням чекає теплих днів, аби побачити, як перезимували рослини. Каже, вони прокинуться тільки у травні.

«Шепіт ангела» — таку назву має цей букет

З дитинства залюблена у фіолетові квіти лаванди. Уже малює в уяві, як фіолет розіллється у неї на ділянці у пору цвітіння.

З радістю повідомила, що вона стала ученицею міжнародної школи лаванди. Планує не тільки навчитися вирощувати, а й переробляти насіння на лавандову олію.

— Мрію мати власну сировину, з неї виготовляти лавандову серію, це мило, шампунь, скраб, — розповідає Наталія. — Прикупила ще частину землі, де також буде рости лаванда. У мене ідей дуже багато!

До речі, шампуні, скраби, креми вона уже тепер робить. Одна з останніх новинок — шампунь і бальзам  для догляду за… чоловічими бородами. Є бороди з жорсткими волосинами, що стирчать урізнобіч. Для таких вона передбачила бальзам на основі воску.

Мило для чоловіків також робить. Схоже, вони не знають про це, бо замовлення роблять переважно жінки.

Який зиск від мильних букетів?

Заробіток залежить від кількості замовлень і від можливості їх виконати. Напередодні свят доводиться працювати вдень і вночі. Не тільки заради заробітку. Майстриня повторює, що мильна флористика приносить їй неабияке задоволення. Руки самі просяться до роботи.

Називає вартість своїх букетів: невеликий коштує 400 гривень, далі йдуть ціни 500, 600 гривень. Один з чоловіків замовив для дружини, на її «круглу» дату, набір на суму 2300 гривень.

«Щоразу бюджет обговорюємо із замовником. — говорить Наталія. — Тому ціни, як прийнято говорити, гнучкі. Не в грошах щастя. Я більше щаслива тим, що маю улюблене заняття».

Дехто із замовників каже, що букети Ратушняк пахнуть любовю. Бо робить їх з любовю...


Читайте також:

Легені, серце, нервова система. Які ще органи вражає COVID-19 і чому вірус не минає безслідно?

Наскільки ви небезпечні за кермом? Тест від 20minut.ua

Повертався з дня народження і зник: вінничан просять допомоги у пошуках 23-річного Михайла

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Елена Познанская

    Наташа! Ти молодець! Успіхів!
  • Любовь Кулинич

    Красота, золоті ручки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up