«Це можливість поділилися з іншими нашою культурою»: як у Вінниці відзначили день хіджабу

«Це можливість поділилися з іншими нашою культурою»: як у Вінниці відзначили день хіджабу
Наталя Хабібутдінова
  • Всесвітній день хіджабу відзначався 1 лютого. Але у нашому місті захід на честь цього атрибуту жіночого одягу провели лише 8 числа. 
  • На ньому зібралися не лише люди, які сповідують іслам, але й інші вінничани, яким було цікаво поринути в нову для себе культуру.

Хіджаб — це один з головних атрибутів жіночого одягу в мусульманському світі. Виглядає він як хустка, що повністю закриває волосся, вуха та шию. Обличчя жінки при цьому залишається відкритим. У світі цей день відзначається з 2013 року, а його метою є боротьба з негативними стереотипами про іслам, від людей інших віросповідань.

— Такі заходи проводяться у всіх великих містах України. У Вінниці багато мусульманок, тому і ми відзначаємо цей день, — розповідає директор вінницького культурного ісламського центру «Аль Ісра» Альжадба Рабі. — Цим наші жінки показують всім іншим, що вони мають право носити хіджаб. 

На заході можна було зустріти представниць різних країн. Наприклад, Палестини, Узбекистану, Індії, країн Африки та України. Одні прийшли, тому що сповідують іслам, інші — через цікавість та екзотичність події. 

— Я з Палестини. У нашій країні майже всі жінки носять хіджаб. Не стільки через особливості культури, скільки через релігію. Коли наші жінки приїжджають в інші країни, вони продовжують носити хустку. Але це їхнє особисте бажання. Якщо вони не хочуть цього робити, вони просто її знімають, — говорить Альжадба Рабі. — Люди, які сповідують інші релігії також можуть носити хіджаб. Це виглядає красиво. І ми не проти цього. 

Захід тривав кілька годин. Протягом цього часу присутнім розповідали про хіджаб, його різновиди і проводили майстер-клас, як його правильно зав’язувати. Також тут виконували арабський танець дабку, і співали арабські пісні.

— День хіджабу — це можливість поділилися з іншими нашою культурою. Своєрідний діалог до суспільства, — говорить імам вінницької мечеті Рінат Хабібутдінов. — Ми хочемо, щоб інші були більш толерантними до нашої культури, щоб більше про неї дізнавалися і розуміли нас. 

Імам Рінат Хабібутдінов

— Це частина нашого життя. Так було наказано Всевишнім, що ми, жінки, маємо покриватися, — говорить дружина імама Наталя Хабібутдінова. — Хочеться, щоб люди, яким цікаво, бодай раз на рік приходили до нас, щоб приміряти хіджаб або інший наш одяг. Це і є нашою метою, — розказати іншим про свою культуру. 

Наталя Хабібутдінова

Наталя розповідає, що в кожній країні є свої уподобання за кольором хіджабу. В Йорданії, наприклад, перевагу надають чорному, а в Індії з Тунісом — яскравим кольорам. Українські мусульманки одягають хіджаби тих відтінків, що їм більше подобаються.

— Єдине тільки, що тканина не має бути прозорою, щоб не було видно жіночого силуету. І щоб одяг не був таким, що занадто облягає, — говорить Наталя Хабібутдінова. — Вдома носити хіджаб не обов’язково. Інша справа, коли приходять гості. Якщо це батько чоловіка, то я не одягаю його. Якщо брат чоловіка — покриваюся. Коли до мене приходять подруги, то ми навпаки всі знімаємо хіджаби і спокійно сидимо та п’ємо чай. 

Крім зав’язування хіджабу, популярним заняттям на заході був мехенді — мистецтво розпису тіла хною. Усі бажаючі могли безкоштовно отримати тимчасову прикрасу на своє тіло. 

— Я цікавлюся арабською культурою, танцюю арабські танці, тому мені було цікаво сюди прийти, — говорить Олена Пунько. — Я не мусульманка, але захотіла одягти хіджаб. Це красиво. А ще вирішила помалювати хною. Вона недовго тримається і гарно виглядає. Люди просять намалювати їм квіти, тваринок або якісь візерунки. 

Олена Пунько розписує руку хною 

Такий захід у Вінниці проходить майже щороку. Його організовують вінничанки, які сповідують іслам. Подія не збирає і ста присутніх, але, за словами самих організаторів, принаймні кілька вінничан починають дивитися на їхню культуру іншими очима. 

Читайте також:

Мусульмани Вінниці відсвяткували Ураза-байрам

У Вінниці мусульмани відзначили Курбан-байрам та роздали смаколики

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Наталья Хабибутдинова

    Большое спасибо за хорошую статью.  Мы старались в интересной форме рассказать о нашей культуре.
  • Rinat Khabibutdin

    Благодарим за поддержку и сотрудничество. Были рады вашему присутствию на нашем мероприятии.
  • Зинаида

    После того, как Меган Маркл вышла замуж за принца Гарри и стала членом королевской семьи, на нее был наложен ряд запретов. Теперь ей нельзя красить ногти в яркие цвета,  носить короткие платья, декольте, нельзя, чтобы обнажались ноги, нельзя одной ходить по магазинам, а только в сопровождении других женщин, нельзя постить свои фотографии в соцсетях, нельзя давать автографы и тд., потому что это все недостойно женщины высшего света. Таким образом королевская семья хочет сохранить свою честь и репутацию.
    Поэтому мусульманки находяться в вышем положении в отличие от других женщин.
    Хиджаб и другие "ограничения" - это не попытки Шариата унизить и притеснять женщину, а проявление заботы, уважения и отношения к ней, как к королеве.

    Влад reply Зинаида

    Логики в Ваших рассуждениях нет.

    З.А.Глядач reply Зинаида

    Честь та репутацію? Їх уже давно немає у королівської родини.
  • пуля

    вы уже кастрюли носили и ще носите переходите уже не хиджаб дыкарям всерано что носить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up