Третина українських зубрів мешкає на Вінниччині

Третина українських зубрів мешкає на Вінниччині
На Вінниччині проживає більше ніж третя частина загальноукраїнського стада зубрів

Недостатнє годування стало причиною того, що дикі тварини наносять шкоду сільському господарству та ще й "мандрують" у іншу область, вважають екологи. В той же час лісники заперечують цю думку та мають власну позицію з цього приводу


У нашій області зубр європейський з'явився близько тридцяти років тому, коли з Волині були завезені перших шість тварин, повідомляє прес-служба обласного управління охорони навколишнього природного середовища. Чисельність поступово зростала, проте, впродовж останніх трьох років кількість тварин різко скоротилася та стала нестабільною. Якщо на початку 2000-х років в Україні мешкало близько 650 зубрів, то на сьогодні - біля 250.
- Основна причина зниження чисельності популяції в тому, що користувачі мисливських угідь, на обліку яких знаходиться стадо, не контролюють ситуацію, - вважає начальник відділу охорони земель, надр та екомережі обласного управління охорони навколишнього природного середовища Євген Ворона. - Поряд із цим, зубри поширюються на території кількох користувачів і навіть переходять до лісових угідь іншої області. Такі переміщення тварин є наслідком недостатньої підгодівлі тварин зимою та відсутності кормових полів. Із цим же пов'язана проблема нанесення зубрами шкоди сільському господарству, коли в пошуках корму тварини виходять на поля, де залишається озимина та ріпак, на плантації молодих лісових й плодових насаджень. Особливо витоптування посівів загрожує полям весною та осінню.
Поряд із цим, працівники управління лісового господарства не згодні з думкою природоохоронців і мають зовсім іншу позицію з цього питання. Зокрема, на думку лісників, зубри “емігрують” у іншу область, оскільки, їм тісно на території нашого регіону.

- Це подібно до того, як люди живуть у квартирі, - пояснює заступник начальника по мисливському господарству обласного управління лісового господарства Василь Мельник. – Якщо їм тісно, то це викликає певні незручності. Так само й зубри, щільність яких настільки висока, що вони змушені йти на інші територію. Стосовно кормової бази, то вона цілком достатня для тварин.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up