Старий Новий рік: рецепти бабусиних традиційних страв на Щедрий вечір

Старий Новий рік: рецепти бабусиних традиційних страв на Щедрий вечір

13 січня в Україні святкують старий Новий рік, або Маланку, яка приходить на Щедрий вечір разом із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, яке в народі так і називають - гостини Меланки.

За традицією Щедрий вечір зустрічають з щедрим столом, тобто з непісними 12 стравами. Обов'язкове блюдо на святковому столі ввечері 13 січня - щедра кутя, заправлена ​​салом або смальцем. Крім куті, на Щедрий вечір господині готують колоритні українські страви: печеня, домашню ковбаску, пироги та вареники з сиром, млинці.

Також обов'язково потрібно приготувати страви з свинини та холодець.

Рецепти традиційних українських страв на Щедрий вечір

Відео дня

Потапці

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

  • 200 г хліба "Український";
  • 50 г рослинного масла;
  • 20 г сала;
  • 1 зубок часнику;
  • 1 солоний огірок середньої величини.

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала і гуртки солоного огірка.

 

Верещака

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

основа:

  • 400 г свинячих ребер;
  • 200 г хліба "Український";
  • 50 г сала;
  • 2 цибулини середньої величини
  • сіль;
  • чорний мелений перець.

Буряковий квас:

  • 500 г очищених буряків;
  • 1 л охолодженої кип'яченої води.

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п'ять днів в тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.

Ребра нарубати і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені і обсмажені цибулю і сало.

Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.

Вареники з м'ясом

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

фарш:

  • 500 г свинини;
  • 800 г яловичини;
  • 20 г олії (для обсмажування);
  • 4 цибулини середньої величини;
  • сіль;
  • чорний мелений перець.

тісто:

  • 550 г топленого молока;
  • 100 г розтопленого вершкового масла;
  • 25 г дріжджів;
  • 15 г цукру;
  • 1 кг борошна;
  • 4 яйця;
  • 5 г солі.
  • прикраса:
  • 50 г розтопленого вершкового масла;
  • смажена цибуля;
  • зелень.

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м'ясо, обсмажте і поставте тушкуватися. Цибулю почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м'ясорубку тушковане м'ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачати його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. В середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з'єднайте краї і защипніть.

Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.

Лизень в торбі

фарш:

  • 50 г відвареного яловичого язика;
  • 20 г обсмажених печериць;
  • 20 г обсмаженого подрібненого ріпчастої цибулі;
  • I 20 г сметани;
  • 5 г білого вина;
  • 1/2 зубки часнику;
  • сіль; цукор; чорний мелений перець.

тісто:

  • 250 г борошна;
  • 500 г молока;
  • 3 яйця;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1/2 столової ложки цукру;
  • 2 столових ложки розтопленого вершкового масла;
  • 2 столових ложки топленого масла (для змазування сковороди).

Прикраса: зелена цибуля.

Пропустіть через м'ясорубку мову, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п'ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З'єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім - вершкове масло. Вимісити отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору.

Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев'яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.

Також на стіл можна подати вареники з м'ясною начинкою, млинці з солодкими начинками, деруни зі шкварками і холодець. Якщо вам не вистачає часу для того, щоб зробити все 12 страв, не сумуйте - завжди можна "добрати" різними видами вареників, млинців, випічкою, а також квашеної або тушкованою капустою, пюре та іншими стравами.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up