13 січня в Україні святкують старий Новий рік, або Маланку, яка приходить на Щедрий вечір разом із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, яке в народі так і називають - гостини Меланки.
За традицією Щедрий вечір зустрічають з щедрим столом, тобто з непісними 12 стравами. Обов'язкове блюдо на святковому столі ввечері 13 січня - щедра кутя, заправлена салом або смальцем. Крім куті, на Щедрий вечір господині готують колоритні українські страви: печеня, домашню ковбаску, пироги та вареники з сиром, млинці.
Також обов'язково потрібно приготувати страви з свинини та холодець.
Рецепти традиційних українських страв на Щедрий вечір
Потапці
Для приготування цієї страви вам знадобляться:
Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала і гуртки солоного огірка.
Верещака
Для приготування цієї страви вам знадобляться:
основа:
Буряковий квас:
Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п'ять днів в тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.
Ребра нарубати і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені і обсмажені цибулю і сало.
Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.
Вареники з м'ясом
Для приготування цієї страви вам знадобляться:
фарш:
тісто:
Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м'ясо, обсмажте і поставте тушкуватися. Цибулю почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м'ясорубку тушковане м'ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачати його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. В середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з'єднайте краї і защипніть.
Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.
Лизень в торбі
фарш:
тісто:
Прикраса: зелена цибуля.
Пропустіть через м'ясорубку мову, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п'ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З'єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім - вершкове масло. Вимісити отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору.
Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев'яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С.
Також на стіл можна подати вареники з м'ясною начинкою, млинці з солодкими начинками, деруни зі шкварками і холодець. Якщо вам не вистачає часу для того, щоб зробити все 12 страв, не сумуйте - завжди можна "добрати" різними видами вареників, млинців, випічкою, а також квашеної або тушкованою капустою, пюре та іншими стравами.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер