Сьогодні – Маланки та Щедрий вечір: що не можна робити та чим пригостити гостей?

Сьогодні – Маланки та Щедрий вечір: що не можна робити та чим пригостити гостей?

13 січня, святкується Щедрий вечір. Ще це свято зветься святом Маланки та Василя: 13 січня о православ'ї відзначається день святої Меланії, а 14 січня - день Василя. І в народі кажуть, що в ніч з 13 на 14 січня Маланка (яка за старих часів символізувала Місяць) і Василь (символ Сонця) одружуються.

У цей вечір по дворах ходять ряджені, один з яких - неодмінно хлопець - переодягається Маланкою, а якась дівчина - Василем. Щедрують якраз напередодні Старого Нового року 2019, а посівають на саме свято. Тобто 13 і 14 січня відповідно.

Щедрувати можна і своїми словами, але найчастіше юрба молоді співає традиційні щедрівки-пісні.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Щедрий вечір: що готувати

Так як святий Василя є покровителем свинарів, то вважається, що на святковому столі 13 січня (в Щедрий вечір) та 14 січня (безпосередньо в День Василя і заодно Старий Новий рік) повинні бути страви з свинини.

На свята Маланки і Василя ми зобов'язані традиції готувати холодець, адже за старих часів не кожна сім'я могла дозволити собі готувати цілого поросяти, холодець був дешевшим, але не менш ситним варіантом.

Також на стіл подають багату кутю.

Як і в Різдвяний святвечір, бажано, щоб страв було 12 - за кількістю апостолів, але вже непісним, звичайно.

При цьому доброю прикметою вважається, якщо за столом збереться парна кількість людей. Якщо парної кількості не виходить - господині йшли на хитрість: просто ставили на стіл ще одну, додаткову, тарілку.

Щедрий вечір: що не можна робити

Вважається, що в це свято не можна:

  • сваритися і лаятися - потрібно, навпаки, миритися і налагоджувати відносини;
  • надягати одяг чорного кольору - свято радісний, для жалоби не місце;
  • перерахувати дрібні монети - а то проплачешь потім цілий рік;
  • давати в борг - сам в боргах опинишся;
  • вимовляти цифру "тринадцять".

Щедрий вечір прийнято проводити весело і, бажано, в колі сім'ї. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • KiriLL

  • Жора

    Маланка может и есть ,а все Маланцы выехали в США  и в Израиль.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up