«Службою задоволений на всі 100». Дембеля на колінах прощалися з прапором частини

«Службою задоволений на всі 100». Дембеля на колінах прощалися з прапором частини
Такий у нацгвардійців в/ч 3008 ритуал - прощання з прапором. Його проводять, коли проводжають після служби демобілізованих
  • Сьогодні, 4 квітня, у військовій частині 3008 Нацгвардії України урочисто провели демобілізованих строковиків
  • Бійціі пройшли урочистим маршем перед строєм, на колінах попрощалися з прапором частини, потиснули побратимам руки і…
  • — Хто куди, а я – на роботу, до батьків поїду пізніше, — розповів демобілізований старший солдат Олексій Камацький
  • Як бійцям служилося, вони поділилися враженнями з «20 хвилин/RIA»

Журналіст спілкувався з двома демобілізованими. Обидва у званні старшого солдата. Олександр Камацький родом з Чернігова, призивався з Києва, Андрій Підгороднюк херсонець.

— Я службою задоволений на всі 100, — каже Олександр Камацький і пояснює чому.

Андрій такої само думки. Крім того, служба йому була потрібна для влаштування на роботу.

Відео дня

Одразу на роботу, додому пізніше поїду

Старший солдат Олександр Камацький родом з Чернігова. Йому 26 років. Має дві вищі освіти – закінчив Чернігівський педагогічний університет і Київський національний університет імені Шевченка. У столичному виші здобув спеціальність біолога. Працює у Києві в одній з відомих компаній.

— Я зараз на вокзал – і в Київ, на роботу, — розповідає Олександр. – Багато справ чекає. Додому у Чернігів заїду пізніше, можливо, на вихідні.

Такі нині дембеля. Пригадую, у радянські часи з демобілізовані  відпочивали, відсипалися-відїдалися, з друзями зустрічалися, навідувалися в гості до родичів. Повернення з армії було святом для всієї родини. У деяких сім’ях з цього приводу організовували бучні застілля, скликали гостей, як на весілля! «Син повернувся!..» А тепер – з частини і одразу на роботу. Он, як часи змінилися!

Після університету Олексій не чекав повістки. Сам пішов до військкомату. Перед тим поцікавився, як на роботі поставляться до цього. З батьками порадився. Батьки сказали, ти дорослий, вирішуй сам. На роботі теж не були проти. Тільки молодша сестра, нині вона студентка КПІ, з жалем подивилася на брата. Не хотіла, щоб він змінював цивільне вбрання на солдатський однострій. Олександр запевнив її, що все буде гаразд.

У військкомат прийшов взимку. У той час не було призову. Залишили контактні дані. Пройшов медичну комісію.

— Мені надали можливість вибрати вид військ, в яких хотів би служити, і навіть місто, де дислокується частина, — розповідає Олександр. – Декілька разів доводилося бувати по роботі у Вінниці. Тому вибрав ваше місто. Навесні минулого року мене призвали.

За словами Олександра, служити йому було легко. Статут вивчив швидко. Служив стрільцем у стрілецькій роті. Із задоволенням сприймав заняття із стрільби на полігоні. Влучно стріляє з автомата, пістолета. Каже, ще в них було відпрацювання різних силових прийомів.

— Це щось схоже частково на підготовку спецназу, — говорить хлопець. – Таке нікому не завадить.

Виконував завдання з супроводу засуджених під час їх перевезень з місць ув’язнення до суду.

Під час прощального шикування командир частини полковник Володимир Джула вручив Олександру Камацькому погони старшого солдата. З його призову у роті  ще трьом бійцям присвоїли таке звання.

У нас не було «дідівщини»

— Всі мої близькі друзі, зокрема з числа однокласників, служили, а я залишався  серед них «білою вороною», — каже старший солдат Андрій Підгороднюк. — Не скажу, що хтось з них дорікав за це, але інколи ловив себе на думці, що вони це зуміли зробити, а я – ні. Словом, морально почувався трохи незручно у компанії друзів.

Андрій Підгороднюк отримав Грамоту за сумлінну службу

Повістку в армію Андрію надіслали на адресу батьків. На той час він навчався в університеті, закінчив Херсонський аграрний. Вирішив йти служити. Треба було уладнати питання з відстрочкою навчання. Планував перейти на заочну форму. Однак, за його словами, в університеті сказали, має закінчити навчальний рік і тільки тоді можна буде вирішити питання. А ще там дивувалися, бо тих, хто навчається у виші, на службу не призивають.

В університеті отримав спеціальність іхтіолога-рибовода. Вирішив влаштуватися на роботу в Державне агентство рибного господарства . Була вакансія у структурі рибоохоронного патруля.

— А там сказали, що приймають тих, хто відслужив у війську, — розповідає Андрій. – ось я й пішов у військкомат.

Зізнається, що спочатку було трохи важко, особливо під час проходження курсу молодого бійця. Потім все владналося. Андрій проявив себе, за що отримав підвищення у званні, став старшим солдатом.

— Перед службою доводилося чути про «дідівщину» у війську, — говорить хлопець. – У нас такого не було. З вимаганням грошей також не стикався особисто і не чув, щоб про це говорили інші бійці нашої роти.

Він теж був вартовим під час супроводження засуджених. Каже, перший раз було страшнувато, бо знав, з якими людьми має справу, у разі чого довелося б застосовувати зброю, а потім прийшла упевненість.

Дома хлопця чекають батьки. Має старшу сестру. Вона проживає окремо від батьків у іншому місті. Поїде в гості. А ось дівчина не чекає – з нею хлопець припинив стосунки ще перед армією.

  Строковиків не відправляють у район бойових дій

— Призвані строковики служать рік або півтора, — розповіла журналісту офіцер групи інформації та комунікації військової частини 3008 старший лейтенант Анна Лазуренко. – Випускників вишів призивають на 12 місяців, всіх інших – на півтора року. Незважаючи на певну різницю у віці, бійці знаходять спільну мову. Бо їх об’єднує виконання однакових завдань. І не тільки. Вони постійно разом.

Співрозмовниця наголошує, строковиків не відправляють у район проведення ООС.

— Про це доречно нагадати саме зараз першого квітня розпочався весняний призов, — продовжує старший лейтенант Анна Лазуренко. – Тому доречно буде ще раз нагадати призовниками і їхнім батькам, що ніхто з бійців строкової служби не виконує завдань у районі бойових дій на Донбасі. Там перебувають тільки контрактники. До речі, невдовзі зустрічатимемо воїнів нашої частини, які повернуться з Донбасу.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Vladimir Donbass

  • З.А.Глядач

    Це-служба7 Та ця салажня ще не встигла висрати мамині пироги,а вже "дємбєля". Тьху...
  • З.А.Глядач

    "А тепер – з частини і одразу на роботу. Он, як часи змінилися!"

    Видно,така "служба",якщо з частини одразу на роботу.
  • Іскра

    Цього задоволення нехай в першу чергу відвідають діти урядовців та олігархів,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up