Січневі фести: де політати на кулі та побувати на «поминках свині»?

Січневі фести: де політати на кулі та побувати на «поминках свині»?
  • Час фестивалів, гастрономічних, алкогольних, з кумедними назвами чекають на гостей у січні.
  • Ви ще встигнете потрапити на театралізований карнавал «Маланка», політати на повітряній кулі, побувати на «поминках свині» та спробувати домашнього вина.

 

Казкова атмосфера веселощів і розваг на ярмарках цією зимою, окрім вражень, залишить ще й приємний післясмак від різних солодощів, оригінальних страв з натуральних продуктів. Тож вирушаймо на фестиваль за смаколиками, подарунками і зарядом позитиву на рік вперед.

1. «Червене вино» в Мукачево

Де: парк Перемоги

Відео дня

Коли: з 11 січня (10.00) до 15 січня (20.00)

Фестиваль був започаткований 1996 року і вважається одним із найстаріших та найвідоміших на Закарпатті . Святкування розпочинають щорічно у День Василя, 13 січня. Офіційне відкриття фестивалю пройде 12 січня, а хедлайнерами “Червеного вина-2017” будуть закарпатський рок-гурт Rock-H, Степан Гіга і Павло Зібров. На ярмарок вина з’їжджаються десятки виноробів з усієї області та сусідніх регіонів. У ньому беруть участь як приватні винороби, так і знані фірми, що презентують вина під власними торговельними марками. У цьому році візьмуть участь 38 виноробів. На заході пропонується вино біле, червоне, рожеве, гаряче та холодне. З корицею та медом, з пляшки, бочечки, діжки, термоса. На фестивалі можна спробувати не тільки сонячний напій, а й бринзу, карпатський мед. Перекусити шашликом та іншими м’ясними стравами угорців.

2.Фестиваль-конкурс гентешів, Геча в Закарпатті

Коли: в останні вихідні січня.

Де: село Геча Берегівського району Закарпатської області.

«Гентеш» у перекладі з угорської – «різник». Назва фесту угорською звучить як «Діснотор», що перекладається з угорської як «свиня», «тор» – «поминки». Тобто свиней ріжуть професійні різники, потім їх обпалюють, обсмажують м’ясо і влаштовують так звані «поминки» за свинею. Ці майстри заготівлі свинини роблять свою справу на самому фестивалі, тож ви зможете спостерігати за їх спритністю, ознайомитися з технологією приготування фірмових рецептів унікальних м'ясних страв, а наостанок — скуштувати гурку, сало, пікницю, запашний бограч. Етнічним угорцям буде чим вас здивувати!

3. «Спалах Різдвяної зірки» у Львові

Де: Музей архітектури та побуту «Шевченківський гай», центральна частина Львова.

Коли: 7–8 січня

Колядування, різдвяні зірки, традиційні забави – все це можна побачити з розмахом у Львові сьомого січня.Традиційне вертепне дійство розпочинається у Музеї народної архітектури та побуту. Тут зможете потрапити в атмосферу давнього села, де хатки сповнені сімейним затишком. На відвідувачів чекають колядування творчих колективів міста, виступи вертепів, представлення українських Різдвяних звізд, зимові ігри, конкурси, та для всіх любителів снігу – гірка для катання на санчатах та ковзанка, українські забави та традиційні народні танці, смачні пампухи та теплий чай від господаря та господині. 8 січня відбуватиметься святкова хода звіздарів, колядників, учасників вертепного дійства вулицями старого міста.

4. Свято Пампуха у Львові

Де: Музей народної архітектури та побуту "Шевченківський гай" (вул. Чернеча Гора, 1)
Коли: з 7 по 9 січня

На Різдво у Львові щорічно проходить фестиваль традиційних львівських різдвяних пампушок — «Свято Пампуха». Це таке собі продовження різдвяної казки в Шевченківському гаю. Солодкий символ львівського Різдва — маленькі кульки, посипані цукровою пудрою. Польські «пончки», російські «пончики», єврейські «суфранієти», американські «донати» — все це українською вони «пампухи» та «пампушки». З маком, яблуками, картоплею, сиром та навіть із трояндовим варенням. Тут ви дізнаєтеся більше про традицію випікання цієї різдвяної страви, історію її походження. Окрім цього, на головній сцені свята виступатимуть автентичні гурти, відбудуться народні забави, а також усі охочі зможуть долучитись до спільної коляди. Окрім цього, протягом Свята Пампуха будуть проведені конкурси на Найкращий вертеп, Найкращу господиню "Смачненький пампушок", Наймилішого ангела та Найкапоснішого чортика. Традиційно захід відбудеться за участі незмінної ведучої Свята Пані Пампухової.

5. «Питні меди» в Івано-Франківську

Де: вулиця Д. Вітовського

Коли: дата фестивалю ще не визначена, орієнтовно – середина січня

На фестивалі можна спробувати не тільки хмільний напій (медовуху) на ягодах та травах, а й натуральний мед (квітковий, гречаний, весняний, осінній) найрізноманітнішого походження. Адже участь у заході беруть медовари з різних областей України. Тут вам і розкажуть, який сорт варто купити, щоб підлікуватися чи вживати для профілактики різних захворювань. Також на ярмарку зможете вибрати вироби із бджолиного воску. Особливо корисні та пахучі – натуральні косметичні засоби. Усе з екологічно чистих продуктів із Карпатських гір. З допомогою фестивалю організатори хочуть популяризувати медові напої та відродити стародавні традиції медоваріння.

6. Повітроплавний фестиваль «Різдвяні польоти» в Кам’янець-Подільському

Де: центр повітроплавання «ТРИГЛАВ»
Коли: початок січня та будь-який інший день

Насправді таке свято ви можете влаштувати собі самостійно в будь-який зимовий день. Головне — бажання і сприятлива погода. Церкви й костьоли, старовинні мури і легендарна Фортеця, унікальний каньйон річки Смотрич, мальовничі околиці — незабутнє видовище, яке на вас чекає з висоти пташиного польоту. Морозне повітря та суворі зимові пейзажі стародавнього міста не залишать вас байдужим до цього виду екстремальної розваги. У кошу може перебувати від двох до п'яти пасажирів. Польоти – платні. Для двох осіб плюс пілот — 6600 гривень. Для трьох — 7700 гривень.

7. Фестиваль «Маланка» у Чернівцях

Де: площа Філармонії
Коли: 15 січня о 12.00

Це буде вже VІ Фестивалі Маланок (Маланка-фест), який зазвичай збирає більше 40 тисяч глядачів та більше тисячі учасників і нагадує справжій карнавал. Фестиваль презентує колоритну традицію маланкування Буковини, яка представлена українською, бессарабською, гуцульською, молдавською, румунською Маланкою. У дійстві беруть участь колективи з Чернівецької та інших областей України, а також сусідніх держав. У рамках заходу відбудеться святкова, карнавальна хода вулицями міста, а колективи демонструють автентичну Маланку, вік якої більше ста років! Фестиваль матиме благодійне спрямування. Зібрані кошти будуть направлені на допомогу воїнамв АТО.

8   «Європейська Зима» у Києві
Де
: Поштова площа
Коли: з 19 грудня по 10 січня

Фестиваль розпочався 12 грудня і відкрив його виступ колективу "Козак Систем". Відсвяткувати Новий рік 2017 в Києві можна буде за традиціями різних держав світу. 12-17 грудня тут відзначали  в німецькому стилі, 18-29 грудня — були дні Великобританії, 23-26 — французькі свята. А 27-30 грудня — буде по-іспанські спекотно. Італія чекатиме на гостей з 31 грудня по 5 січня. Дні України на Поштовій площі почнуться 6 січня і завершаться 10 січня. В їх програму увійдуть різдвяні вертепиви, пісні і колядки, виступи і концерти та смачні частування. Пофотографуватися можна буде на фоні декорацій, присвячених тій чи іншій державі.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up