Штучна, зрізана або жива у горщику? Як вінничани обирають ялинки на Новий рік

Штучна, зрізана або жива у горщику? Як вінничани обирають ялинки на Новий рік
  • Майже у кожній оселі вже починаються приготування до Нового року та Різдва. 
  • Аби запанувала справжня святкова атмосфера, без ялинки не обійтися.
  • Редакція «20 хвилин» розпитала людей, які ялинки вони обирають.
  • І знайшла плюси та мінуси трьох варіантів: штучної, зрізаної і ялинки в горщику.

Вибір ялинки може здатись легким, у кожної сім’ї є свої встановлені звичаї. Одні вкладають гроші у вартісну штучну ялинку, інші щороку купують зрізану, бо люблять її запах. Є й ті, хто прикрашає ялинку, що росте у дворі їх приватного будинку.

Наприкінці листопада року, на сайті Вінницької міської ради з’явилась петиція під назвою «Придбай на Новий Рік ялинку у горщику, а потім висади її в парку та зроби своє місто та Україну кращими». Тому зараз, завдяки небайдужим до природи людям, і такий варіант різдвяної ялинки є дуже поширеним.

А чи дійсно штучні ялинки є екологічним варіантом, а зрізані дерева — це лише шкода довкіллю? Екологи підрахували: для планети буде краще, якщо ви 19 років підряд купуватимете живі, зрізані ялинки.

Відео дня

Зрізані ялинки 

Звичний для будь-кого з нас атрибут Нового Року. Можна придбати навіть у саму новорічну ніч і донести додому на плечі.

Плюси:

  • неперевершений ялинковий запах, 
  • доступність — ціни на живі ялинки починаються від 100 гривень та залежать від розміру та виду ялинки,
  • придбати їх можна скрізь — у Вінниці є купа крамниць, ялинкових базарів та місць з продажу ялинкових прикрас та дерев,
  • різноманіття — від маленьких 20-сантиметрових дерев до 3-4 метрових пухнастих красунь, які можна встановити у великій залі (або розрізати навпіл та поставити нижню частину у вітальні будинку, а верхню — на даху, щоб шокувати усіх сусідів).

Мінуси:

  • швидко та дуже рясно обсипається, голки будуть всюди,
  • недовговічна, з часом починає жовкнути .



— Я обираю лише живі ялинки, як без них, — розповідає продавчиня ялинок Оксана. — Мене ще дідусь з бабусею до цього привчили — я обожнюю запах хвої. Це дарує мені відчуття свята. Не знаю, як можна дістати штучну ялинку з підвалу і радіти. Чому радіти? Запаху пилу?

— Ми з дружиною щороку купуємо маленьку зрізану ялинку, — каже вінничанин Анатолій. — У вітальні ставимо велику штучну, так безпечніше і голок немає. А маленька дарує гарний запах. Нам подобається.

Штучні ялинки

Штучні ялинки — це прекрасний варіант для практичних людей. Можна придбати штучну ялинку одного разу і використовувати усією сім’єю багато поколінь. 

Плюси:

  • різноманіття — штучні ялинки є різних видів, розмірів та форм. Можна підібрати штучне дерево під інтер’єр та до найрізноманітнішого оздоблення. Це може бути величезна, пухка блакитна сосна або ж малесенька 10-сантиметрова ялинка з рожевого дощику для робочого столу,
  • довговічність — немає нічого практичнішого за штучну ялинку, її легко встановити, можна поставити й розібрати в будь-який час, без обмежень у часових та сезонних рамках,
  • краса — з часом штучна ялинка не втрачає привабливого вигляду. Голки не обпадають, не жовкне. Все, що потрібне — обережне та делікатне зберігання протягом року, коли ви нею не користуєтесь.
  • доступність — штучні ялинки можна придбати абсолютно всюди, як на площах з продажу живих ялинок, так і у крамницях, в торгівельному центрі. 

Мінуси:

  • Ціни на штучні ялинки можуть сягати незбагненних цифр. Кажуть, що варто одного разу вкласти чималу суму у штучну ялинку, щоб потім тішити собі око ще десятки років. Хоча зараз можна знайти штучну ялинку на будь-який карман. Варто лише пошукати.
  • Відсутність гарного запаху живого дерева. 



— Я взагалі не купую ялинку, — каже студент Дмитро. — Вішаю гілочку над дверима для відчуття свята. Штучні — фантастично гарні, але дуже дорогі.

Ось як відповіла міськрада у відповідь на петицію, згадану вище:
«В галузі лісового господарства роблять усе можливе, аби задовольнити потребу в новорічних деревах і не завдавати шкоду лісу. Зокрема: на площі близько 5000 гектарів створені спеціальні плантації ялинок, де зростають 15 мільйонів штук хвойних дерев різних порід та віку. Крім того, щороку в грудні триває рубка лісу в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати близько 1 мільйона штук новорічних ялинок.
Таким чином, купуючи живу ялинку до новорічних свят у спеціально відведених для цього місцях, споживач не завдає особливої шкоди лісовому господарству та дикій природі загалом, а от купувати живу рослину, чи то штучну - індивідуальний вибір кожного з покупців».

Ялинки у горщиках

За три дні інформація щодо петиції масово розійшлася усіма регіональними ЗМІ і було набрала потрібні 350 голосів. Тепер ще треба встановити місця для висадки дерев після свят та вивчити методи догляду за ялинками у горщиках у вас вдома.

Плюси:

  • завжди гарний запах вдома або деінде, де ви прилаштуєте пухнасту красуню,
  • компактність — середній розмір ялинок у горщиках, що доступні у продажу — від 50 до 100 см,
  • вона може радувати вас не лише під час різдвяних свят, але й набагато-набагато довше. Можна прикрашати її до будь-якого свята та милуватися.

Мінуси: 

  • є великий ризик того, що ялинка не прийметься та не проросте у лісі чи де ви її висадите,
  • якщо за ялинкою у горщику не доглядати вдома, або ж доглядати неправильно — вона засохне.

Ціни на ялинки у горщиках варіюються в залежності від розміру. В середньому це від 140 до 360 гривень за ялинку до 70 см та до 500 гривень за метрову ялинку у горщику. 



— Не знаю чому так мало людей купує ялинки у горщиках. Для мене це вже правило, — розповідає молода мала Анна. — Завжди присутнє відчуття, що ти займаєшся чимось важливим, робиш свій внесок у розвиток міста та природи. Плюс не потрібно позбуватися дерева одразу після свят — вона стоїть в нас до теплої весни, тоді ми їх і садимо у лісі.

Придбати новорічне дерево можна буде у будь-якій звичайній точці продажу зрізаних ялинок. Ялинкові базари, нагадаємо, цьогоріч будуть на площах біля ринків «Урожай», «Центральний», «Привокзальний-2», біля торговельного центру «Вишенька» та у зеленій зоні поблизу інструментального заводу (вулиця Ватутіна, 18).


Автор Катерина ЛАПШИНА
 


Читайте також:

У чому зустрічати Рік Щура-2020: рекомендації вінницьких дизайнерів

Як виглядала головна вінницька ялинка у різні роки

Як відкривали головну красуню Вінниці: народний фоторепортаж з соцмереж

Куди піти з дитиною на новорічні свята у Вінниці? 10 ідей для відпочинку

Куди у Вінниці можна зайти з собакою? Кав’ярні, транспорт, крамниці. Ми перевірили
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up