Що блискавка накоїла на Вінниччині і як від неї врятуватись

Що блискавка накоїла на Вінниччині і як від неї врятуватись
Щороку на території Вінницької області від попадання блискавки виникає в середньому десять пожеж на різноманітних об’єктах і спорудах. Крім того, щорічно блискавка смертельно уражає 2-3 людини.

Так, у Жмеринському районі в селі Северинівна від удару блискавки вогнем повністю знищено будівлю дитсадка та майно. Сталося це 05.06.2006 року.  Наприкінці травня 2010-го у Липовці блискавка влучила у 2-поверховий житловий будинок. Під час пожежі одну сім’ю довелося рятувати через вікно. Після попадання блискавки у трансформатор у селі Іванів Калиновського району  (25.05.2011 р.) спрацювала протипожежна система захисту  у цеху ВАТ «Термінус». Внаслідок чого протипожежним порошком отруїлися 11 працівників.

У червні та липні 2011 року від удару блискавки загинули 14-річний хлопець з села Комунарівка Калинівського району та 49-річний чоловік з Уланова Хмільницького району. У першому випадку хлопець біг полем з пасовища до лісополоси, щоб сховатися від грози. У другому – чоловік розмовляв по мобільному, йдучи  по воду до криниці. 21.05.2014 року блискавка вбила жінку, яка випасала худобу на полі у селі Соколівка Крижопільського району.  7.05.2015 року від удару блискавки загорілась школа у Кармелюковому Жмеринського району.

Як захиститися від блискавки

Відео дня

Ураження блискавкою становить десятимільйонну долю ризику, стверджують фахівці. Втім, протягом останніх років все більше людей дістає грозова високовольтна дуга. Щоб знизити ризик під її потрапляння, слід пам’ятати про прості речі:

  • На відкритій місцевості не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Запам’ятайте: найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.
  • На відкритому просторі краще присісти у суху яму чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею.
  • Обов’язково потрібно вимкнути живлення мобільного телефону.
  • Не потрібно бігти.
  • Небезпечними можуть бути і металеві предмети, тож не варто перебувати поряд із нимию.
  • Не потрібно купатися під час грози.

Якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Блискавка це така штука, що ніхто не зможе угадати куди вона може влучити. Від неї можна чекати будь-що. Поради звісно хороші, але це не значить, що блискавка не влучить. Це так 50 на 50.

    Анонім reply Дарья

    Не 50/50, а 1/10000000
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up