Сейсмолог розповів RIA, чому не усі вінничани відчули землетрус

Сейсмолог розповів RIA, чому не усі вінничани відчули землетрус
Фото за посиланням http://obozrevatel.com/society/25403-parapsiholog-predrek-rumyinii-i-ukraine-razrushitelnoe-zemletryasenie.htm

У ніч на 24 вересня в одних вінничан дрижали стіни домівок, а інші не відчули анічогісінько. Землетрус — не таке вже й незвичне явище для Вінницької області, розповів RIA/20minut київський сейсмолог

Приблизно у четвер, 22 вересня, сейсмологи через всеукраїнські засоби масової інформації попередили українців про те, вони можуть відчути підземні поштовхи через землетрус у Румунії.

Коли близько другої години ночі, 24 вересня, у Румунії стався землетрус магнітудою 5,7, жителі Вінничини тут же відчули його відлуння.

Із коментарів у соцмережах стало зрозуміло: хтось з вінничан відчував суттєві поштовхи, хтось бачив, як стіни ходуном ходили, а деякі взагалі не відчули ніяких коливань.

Відео дня

Читачі групи “Новини 20 хвилин” у Фейсбуці розділилися у своїх міркуваннях. Так, Михайло Домосєдов написав у коментарі під репостом статті про землетрус: “”А коли повтор[землетрусу - авт.], а то я пропустив?(“.

Вінничанин Андрій Марчак на сторінці ФБ написав наступне:

“24 вересня, приблизно 2 год ночі, я ще працюю, Аліна майже спить і тут мій робочий стіл, ліжко з Аліною та й стіни починають рухатися з горизонтальною амплітудою десь 2 см протягом 3-4 сек! “.

Олександр Кендзера, керівник відділу сейсмічної небезпеки Інституту геофізики імені С.І. Субботіна, розповів журналісту RIA/20minut, що такі поштовхи  є характерними для Вінницької області.

 - Востаннє сильні землетруси відбувалися ще в минулому столітті: у 1940, 1977, 1986 та 1990 роках. Я досліджував землетрус 1986 року у Вінницькій області, і можу сказати, що тоді були набагато сильніші ефекти, порівняно із сьогоднішніми. Магнітуда землетрусу, що стався в ніч на 24 вересня, склала 5,7. Це величина землетрусу у його вогнищі. А коли мова йде про його прояви на поверхні, то використовуємо макросейсмічну шкалу (MSK-64). Згідно неї інтенсивність сейсмічних струшувань вимірюється у балах. Рівень інтенсивності землетрусу по Вінницькій області за цією шкалою може сягати максимум 7 балів. Для нормально побудованих будинків інтенсивність землетрусу у 7 балів - це безпечно.

На питання, чому одні вінничани відчули поштовхи, а інші - ні, Олександр Кендзера відповів наступне:

 - Середовище під кожним будинком може резонувати по-різному. Воно, немов фільтр, деякі частоти пропускає, деякі зменшує, а деякі підсилює. Тому жителі Вінничини й відчували прояви землетрусу по-різному: поштовхи можуть увійти в резонанс із частотами будинку, тим самим підсиливши його коливання. І навпаки, якщо середовище під будинком не пропускає або зменшує частоти поштовхів, жителі будинку коливань не відчують.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up