Сергій Кудлаєнко: Децентралізація дає шанс змінити країну ( прес-служба Сергія Кудлаєнка)

Сергій Кудлаєнко: Децентралізація дає шанс змінити країну ( прес-служба Сергія Кудлаєнка)

Нещодавно  у Вінниці, за ініціативи  Комітету Верховної Ради з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та за участі народного депутата –вінничанина Сергія Кудлаєнка відбувся круглий стіл з питань законодавчого забезпечення системи місцевого самоврядування. Це вже друге виїзне засідання Комітету, що проводиться у Вінниці в поточному році з метою удосконалення законодавства з децентралізації та територіальної організації влади в Україні.

Темою обговорення стали актуальні питання вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування та механізми лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади.

До участі в дискусії були запрошені експерти міжнародних донорських програм з підтримки децентралізації, представники сільських, селищних, районних  рад Вінницької області, голови об’єднаних територіальних громад Вінниччини та юридичних служб органів місцевого самоврядування.

За словами народного депутата, заступника голови Комітету Сергія Кудлаєнка, кардинальні зміни у системі публічної влади в Україні розпочалися із прийняттям Концепції місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також ЗУ «Про добровільне об’єднання громад», на основі якого в Україні вже сформовано понад 700 об’єднаних територіальних громад, що отримали нові функціональні та фінансові можливості для вирішення питань місцевого значення. 

«Процес об’єднання громад активно продовжується і має завершитися до проведення чергових місцевих виборів 2020 року. Це зобов’язує нас підсилити законодавчу базу місцевого самоврядування. Комітетом підготовлено 17 законодавчих актів з просування реформи з децентралізації  і, в першу чергу, потрібно говорити про базовий закон «Про місцеве самоврядування в Україні», який  був прийнятий у 1997 році і потребує серйозного удосконалення.  Ми презентували робочу версію нового закону, який базується на комплексному підході вдосконалення  нормативної основи діяльності місцевого самоврядування  і запросили до широкого обговорення всіх учасників процесу. Поки  не йдеться про абсолютну істину і довершеність проекту, але  сьогодні ми започатковуємо відкритий майданчик для конструктивної критики та пропозицій зі сторони представників сільських, селищних, міських голів, депутатського корпусу місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування, яким у щоденній практиці доводиться застосовувати положення закону і оцінка яких є для нас особливо важливою», - зазначив під час обговорення народний депутат Сергій Кудлаєнко.

«Якщо подивитись на сайті Верховної Ради Закон «Про місцеве самоврядування в Украні» , ми побачимо 123 правки і доповнення до нього, це означає, що закон працює, але 120 «латок» це забагато і не потрібно приймати ще 10-15 нормативних актів з огляду на новації реформи, варто прийняти один закон, який буде відображати всі можливості для повноцінного розвитку і функціонування місцевого самоврядування», - пояснив Ігор Парасюк, директор проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)».

«Наш проект нещодавно проводив дослідження, за результатами якого із 7193 користувачів послуг місцевого самоврядування в містах від 15 тис до 1,5 млн -  20% вимагають змін на національному рівні – це прозорий і зрозумілий для людей механізм управління, а 80% - це місцевий рівень, саме місцева влада має запропонувати дієву комунікацію та інструменти для прийняття рішень. Це говорить про те, що головні події і зміни відбуваються саме  на місцях, у містах і селах по всій країні, роль місцевого самоврядування стає ключовою», - зауважила під час зустрічі Юлія Седик, координатор проекту Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».

В ході круглого столу відбулось широке обговорення питань законодавчого забезпеченння реформи за участі представників Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», Центрального Офісу впровадження децентралізаційної реформи Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та  Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг.

Активно в дискусію включились і представники  місцевої влади Вінниччини всіх рівнів, яких цікавили питання  неузгодженості в ряді законів, кворуму при прийнятті рішень радами, дострокове припинення повноважень депутатів, двозначне трактування окремих норм та багато інших питань практичної реалізації реформи на місцях. 

Важливою частиною зустрічі стало обговорення механізмів лобіювання  інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади.

На думку у часників круглого столу,  сьогодні потрібен не тільки імпульс від органів місцевого самоврядування, а й готовність органів державної влади до співпраці та використання  механізмів і потенціалу апарату держави на користь всієї країни.

Під час заходу, представники місцевого самоврядування поділились практичним досвідом та вносили свої пропозиції для опрацювання законодавцями.

За словами народного депутата Сергія Кудлаєнка, зустріч виявила неабиякий інтерес до законодавчого поля реформ, адже кожна реформа має бути реалізована на практиці і для цього потрібні чіткі правила, які можна виписати тільки за умови якісного  зворотнього зв’язку із практиками на місцях.

Вже наступного дня, народний обранець зустрівся із громадськими активістами - представниками  ветеранських, волонтерських та соціальних організацій з районів області. Зазвичай, такі зустрічі висвітлюють ряд проблем соціального характеру, обговорюються благодійні акції та проекти, але цього разу – питання децентралізації стали  ключовими під час зустрічі.

Активну громадськість Вінниччини цікавили проблеми взаємодії із владою з огляду на процеси об’єднання громад, перерозподілу повноважень між районними радами, радами новостворених громад та райдержадміністраціями, адже серед них – багато осередків, що тривалий час входять до громадських рад при органах міцевої влади. Близько двох годин продовжувалась розмова, на всі запитання учасники зустрічі отримали відповіді, а також вручили звернення народному депутату,  в якому просили  залучати  громадськість до обговорення  та врахування суспільної думки під час законотворчої роботи.

«Реформа з децентралізації охоплює всі сфери суспільного життя, це нові перспективи розвитку кожного міста чи села, на місцях стає більше фінансів та повноважень і до цих процесів має активно залучатися громада. Це добре, що ширше коло людей цікавиться перевагами реформи, адже децентралізація дає шанс змінити країну і можливість кожному стати лобістом позитивних змін», - наголосив Сергій Кудлаєнко.

 

Прес-служба

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up