Сергій Борзов: Палац Потоцьких подали на «Велику реставрацію» (Пресслужба ОДА)

Сергій Борзов: Палац Потоцьких  подали на  «Велику реставрацію» (Пресслужба ОДА)

Палац Потоцьких у Тульчині – перший об’єкт від Вінниччини, який вчора, 27 липня, подали у  Міністерство культури та інформаційної політики для участі у програмі Президента Володимира Зеленського «Велика реставрація». Про це повідомив Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

«За» одноголосно проголосували на засіданні Консультативної  ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні містобудування та архітектури ОДА.

Мова йде  про перший етап реставрації головного корпусу.

Його насамперед треба зберегти. Аби не втратити.

Тут вчаться і працюють – це приміщення Тульчинського фахового коледжу культури»,- зазначає Сергій  Борзов.

Наразі у будівлі немає централізованого опалення. А дах вимагає термінового ремонту, аби не доводити пам’ятку архітектури до аварійного стану.

Очільник області зауважив:«Зрозуміло, що 1 мільярд гривень на один Тульчин не виділять. А саме стільки коштуватиме реставрація лише занедбаного корпусу комплексу Палацу Потоцьких. Загалом бюджет програми «Велика реставрація» на 2021-й рік складає 2 млрд грн. Але все поступово. Має бути початок. Ми його зробили».

Що передбачає проект першого етапу?

  • реставрація даху; 
  • заміна вікон та вхідних дверей;
  • реставрація фасаду з ремонтом північної тераси портику та ремонтом підлоги вхідної галереї;
  • ремонтні роботи внутрішніх приміщень.

«Велика реставрація» тільки починається.  На Вінниччині, сподіваюсь, - із Тульчина.  Тому давайте реально дивитися на ситуацію і разом робити відповідні кроки. Облдержадміністрація свій зробила: замовник проектної документації – Управління будівництва ОДА.

З державного бюджету за рахунок коштів субвенції на соціально-економічний розвиток за моєї ініціативи та підтримки народного депутата Лариси Білозір виділено 1, 234 млн грн»,- підкреслив Голова ОДА.

Сергій Борзов зауважив як важливо, що об’єкти будуть по всій Україні та реалізовуватимуться у співпраці з місцевими громадами. Нарешті в Україні не відкладають питання збереження культурної спадщини.

Одне із стратегічних напрямків Мінкультури  є реалізація Президентської програми Володимира Зеленського  "Велика реставрація".

Міністр культури України Олександр Ткаченко, як приклад, наводить Францію, де над переосмисленням культури та спадщини почали системно працювати ще у 1960-х. Там почали саме з реставрації пам’яток та культурних хабів у невеличких містах.

Панська резиденція за проектом француза Лакруа

Палац почали будувати 1782 року за проектом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. Спочатку Потоцькі проживали у так званому Старому палаці, побудованому 1757 р. Після переїзду на Правобережну Україну вони власне і розбудували свою резиденцію в Тульчині. Після Другого Поділу Речі Посполитої у 1793 році граф Станіслав Щенсний-Потоцький, тодішній власник маєтку, перейшов на службу до російської імператриці Катерини ІІ і отримав ранг генерала-аншефа. Перехід на бік російської імператриці був зрадою щодо Польщі, але дозволяв зберегти всі маєтки магната в Україні.

У часи володарювання та господарювання Потоцьких це був розвинений ансамбль декількох споруд.

У пейзажному парку, закладеному у 1780-ті роки, переважали сосни та італійські тополі. Була і своя мережа каналів і ставків. Галявини парку прикрашали альтанки, фонтани, скульптура.

Кількома підземними спорудами, тунелями палац Потоцьких з'єднувався з іншими об'єктами Тульчина. Підземелля залишилися з середньовіччя і використовувалися для схову від нападників, зокрема турків.

Сьогодні Палац Потоцьких  входить до туристичних магнітів Вінниччини. В Палаці розташований Комунальний вищий навчальний заклад «Тульчинське училище культури».

 «Тульчин – це наш туристичний потенціал. Наша спадщина.

Туристичну привабливість Вінниччини посилює ВеликеБудівництво – область «зшивають» з Україною новими дорогами. Сюди хочеться хати. Нам є що показати. І не лише у Тульчині. Чекаємо погодження з Міністерства культури та інформаційної політики. Реставраційні роботи можуть початися на Палаці вже цього року,- підсумував Сергій Борзов.

 

keyboard_arrow_up