Щоб намалювати собаку, треба постригти… кота – традиція розпису з минулого

Щоб намалювати собаку, треба постригти… кота – традиція розпису з минулого
  • Пензлями  з котячої шерсті розписують новорічні подарунки у вінницькій студії петриківського розпису «Скарб».
  • Картини декоративного петриківського малярства  пишуть тільки такими пензлями , з часу його заснування і дотепер. Чому?

Ми відвідали студію рік тому, напередодні року півня, яким, згідно зі східним календарем, був нинішній 2017-й рік. Зустрітися зараз з майстринею не вийшло: пані Ірина справляється із застудою. Але студія працює і напередодні 2018 го року готова навчити малювати на новорічних подарунках собак. Адже наступний рік, знову ж за східною традицією, буде проходити під цим знаком.

Чому саме коти

Власниця й керівник студії «Скарб» відома вінницька майстриня Ірина Угринчук каже, що у петриківських орнаментах багато тоненьких ліній. Виконати їх можна тільки пензликами з котячої шерсті. До цього додумалися майстри ще у 18-му столітті, коли з’явився петриківський розпис.

Білкам дали спокій

- Дехто пробував робити пензлики з білячої шерсті, - каже пані Ірина. – Не те. Треба стригти котиків.

Відео дня

- Ви особисто так робите?

- Звичайно, - відповідає майстриня. – У мене є домашній котик. Найкраща шерсть для малювання знаходиться під шиєю кота. Там і вистригаю. Пензлики виготовляю сама. Забезпечую ними учнів студії.

 

«Скарб» - студія приватна. Коли пані Угринчук її створювала, знайомі та й рідні не схвалювали такий бізнес. Казали, люди не мають грошей на хліб, а ти хочеш, щоб платили за малювання. Студії уже шість років. Бажаючих опанувати мистецтво петриківського розпису не меншає. Нині навчаються дві групи дітей і одна – дорослих.

 

Декілька мазків… пальцем

Для студії орендують кімнату у приміщенні біля Центрального ринку. Найбільше учнів тут у вихідні. У першій половині дня переважно займаються діти, а вже після обіду їхні місця займають дорослі.

 

Тут вчаться прикрашати петриківським розписом звичайні побутові речі - дерев’яні і фарфорові тарелі, керамічні вироби, кухлі, підсвічники, шкатулки, магнітики, кухонні дощечки. «Одягнені» у петриківські сюжети, головними з яких – зображення квітів, дерев, птахів – вони стають схожі на твори мистецтва. Напередодні новорічних свят багато уваги приділяють зображенню символу наступного року.

До зустрічі з керівником студії й гадки не мав, що для петриківського розпису використовують пензлі з котячої шерсті.

Майстриня пояснює, що волосинки з котячої шерсті тонкі, якісні, тому є можливість виконувати найтонші лінії. А їх у петриківському художньому письмі дуже багато.

- Це чи не єдиний вид малярства, де століттями користуються такими пензлями, - пояснює пані Ірина.

 

Учні  найчастіше цікавляться, який колір краще можна використати у зображенні конкретного сюжету, як перейти від лінії до лінії. Безперервна лінія у розписі – це одна з  характерних ознак петриківського розпису. Керівник студії здивувала, коли на одному з малюнків  зробила декілька мазків… пальцем, перед цим торкнулася ним фарби. Пояснила, що це теж давня традиція декоративного розпису.

 

Скільки коштує навчання у майстрині

До створення студії Ірина Угринчук працювала у Палаці дітей та юнацтва. Займалася такою само справою – навчала вихованців петриківському розпису. 16 років провела з дітьми. Робота надзвичайно подобалася. Займатися такою справою мріяла ще з дитинства. Не задовольняла зарплата. Довго виношувала ідею створити власну студію петриківського розпису. Поштовх дала ситуація. Після того, як покинула роботу у Палаці дітей та школярів, її вихованці не переставали телефонувати, просили продовжувати заняття. Так у 2010-му пані Ірина знайшла «Скарб».

– За дітьми потягнулися дорослі, - каже майстриня. – Є такі, що приїжджають на заняття за сто кілометрів. Маємо учня, щоправда, уже дорослого, з Козятина. А це – сто кілометрів в один кінець. Відвідують студію з навколишніх сіл і містечок. Нині у групі дорослих навчається 15 людей, а в дитячій – у два рази більше. Звідти у три рази відстань коротша, ніж з Козятина. Знаю одного чоловіка, який після навчання знайшов роботу – розписує людям ворота, будинки. Цей чоловік має інвалідність, тому для нього спілкування з людьми дуже важливе. Його робота подобається іншим, люди роблять замовлення. Таке окрилює майстра.

Місяць занять коштує для дорослих – 300 гривень, для дітей – 250 грн.. За окремі заняття треба заплатити відповідно 50 або 40 гривень 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    "орендують кімнату у приміщенні біля Центрального ринку"

    Вкажіть,будь-ласку,точнішу адресу студії. І чи можна там придбати вироби?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up