Що з погруддям Кобзаря? Депутати облради так і не змогли домовитися

Що з погруддям Кобзаря? Депутати облради так і не змогли домовитися
  • Депутати облради спеціально зібрались на сесію, аби розглянути одне-єдине питання.
  • Але одностайно проголосувати за нього не змогли: частково - через різні точки зору, частково- через викрики «ганьба», що чулись від активістів.

У вівторок, 12 грудня, у Вінницькій облраді на сесії розглядали до 12.30 тільки одне питання. Воно звучить так: «Про звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до депутатів Вінницької міської ради та міського голови стосовно народного пам’ятника Тарасу Шевченку на площі Героїв Небесної Сотні».

Сенс його зводиться до того, аби рекомендувати колегам із міськради передивитися рішення щодо знесення  пам’ятника Шевченку, що на площі Небесної сотні.

— За нецензурні та інші висловлювання головуючий може позбавити права на висловлення, - одразу ж зауважив голова облради Анатолій Олійник, поглядаючи на активістів, що вивісили прапори та плакати із написами “Не перетворюйте великого Тараса на Леніна” на другому поверсі. Проте це попередження не дуже-то і допомогло: активісти кричали “Ганьба!” то на депутатів, то одне на одного.

Відео дня
blockquote>

Першим до трибуни виходить ініціатор звернення - депутат Володимир Барцьось. Він одразу ж звертається до людей на балконі.

— Хотів би звернутися до вас, які прийшли з гаслами, що нібито серед депутатів є ті, хто проти належного вшанування пам'яті Небесної сотні. Ви не там шукаєте ворогів, шановні! У світі ще ніколи не демонтували жодного пам’ятника Великому Кобзареві. (...) Хіба не можна поєднати разом із пам’ятником Шевченку в одній скульптурній композиції всіх згаданих вище героїв?(йдеться про героїв Небесної сотні - авт.)”. Після численних жертв ставиться неприпустиме питання: або герої Небесної сотні, або Тарас Шевченко. Чи можна так питання ставити взагалі?

Після цього депутатка від «Радикальної партії Олега Ляшка» Жанна Дмитренко обурено промовила у залу:

— Я ніколи не думала, що на питанні Тараса Шевченка можна роз'єднати українців та зіткнути їх лобами. Чи відповідає оте покручене дерево( пам'ятник -авт.) масштабам української трагедії?

— Або ми маємо свого пророка, шановні, або ми второсортні... не буду казати хто, - емоційно додала до її виступу колега Тетяна Редько.

Голова благодійного фонду «Пам’яті Героїв Небесної Сотні» Андрій Павленко на сесії зазначив наступне:

— Якби тут уже стояв пам’ятник Шевченку, ніхто б не пропонував інший. А так тільки розмови уже чотири роки. Вважаю, що цілком логічно, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має стояти на площі Небесної Сотні. 

Обговорення загалом тривало дві із половиною години. Анатолій Олійник поставив на голосування питання про «Звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до депутатів Вінницької міської ради та міського голови стосовно народного пам’ятника Тарасу Шевченку на площі Героїв Небесної Сотні». Переголосовували тричі - і все ж не вистачало кількох голосів: перший раз — 38 голосів із 44; другий і третій рази питання ставили на переголосування. Кожного разу голосів виявлялось 38, але їх було недостатньо для ухвалення проекту рішення. Тому о пів на першу сесію оголосили закритою. Імовірно, питання про “рекомендаційне” звернення вирішиться 20 грудня, на двох останніх сесіях 2017 року.

Довідка

Восени, 27 жовтня, на 23 сесії міськради депутати ухвалили рішення «Про надання згоди про прийняття у комунальну власність Вінниці структурної композиції пам’ятного знаку Героям Небесної сотні «Дерево свободи». Встановити її планували на колишній "Театральній", а тепер - площі Небесної Сотні. Тоді депутат від «Свободи» Володимир Базелюк, що встановлював погруддя Шевченка за свій кошт, сказав, що переживає за долю пам’ятника. А проте на одній площі ці два пам’ятники — Героям Небесної Сотні та Кобзарю — дійсно не «уживуться». Більше про конфлікт, який триває вже другий місяць, читайте на сторінках газети RIA № 43 (власне, це тема першої сторінки випуску газети RIA).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Затайковская

    пам'ятник загиблим періоду майдана поставте краще на площі біля автобусного депо. або в парк Хімік.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up