Ще одна страшна історія про Голодомор, почута в далекій Португалії. Розповідь вінничанки

Ще одна страшна історія про Голодомор, почута в далекій Португалії. Розповідь вінничанки
Аліна Холл з трибуни Асамблеї Лісабона: - Розповім правдиву історію про випадок канібалізму під час Голодомору в Україні
  • Про жахливий факт канібалізму у роки Голодомору говорила з трибуни Асамблеї Лісабона депутатка Аліна Холл Бейвінк
  • Сюжет її виступу поширила низка португальських телеканалів
  • Текст депутатки надіслала для 20minut.ua вінничанка Ірина Давидовська (Рибачок), випускниця медичного коледжу імені Заболотного, яка нині проживає у Португалії
  • Розповідь на засіданні Асамблеї приголомшила страшною правдою не тільки присутніх у залі

На прохання журналіста, Ірина Давидовська переклала виступ депутатки Аліни Холл з португальської на українську. Співрозмовниця також зазначила, що особисто просила виступ у пані Аліни. Запитувала дозволу на можливу його публікацію в Україні.

Та дівчинка – моя бабуся

 Ось фрагмент з тексту депутатки Лісабонської Асамблеї Аліни Холл:

-Відчай від голоду приводив людей до безумства, - говорила вона з трибуни. - Розповім вам правдиву історію, що мала місце у роки Голодомору в Україні. Уявіть собі картину: дівчинка дев’яти років живе в лісі, бо там можна було хоча б щось з’їсти. Якось одного разу вона зустріла іншу дівчинку. Майже ровесницю, на один рік старшу від себе. Та сказала, що приїхала з голодного міста. Насправді втекла від своєї родини.

Відео дня

Втекла тому, що побачила, коли зникає хтось з її молодших братів, то на столі з’являється їжа. Щоб не стати слідкуючою жертвою, вона втекла з дому.

Звідки я про це знаю? 9-рчна дівчинка, яка жила в лісі, моя рідна бабуся по материнській лінії. На щастя, вона вижила, вона жива й нині. У неї гарна пам'ять і добрий розум. Вона знає інші страшні історії про часи Голодомору.

Канібалізм, панове депутати, це та остання краплина, до якої комуністична політика довела народ.

Свій виступ депутатка Аліна Холл закінчила такими словами:

-Голодомор так само осудний, як і Голокост. Насправді, засудженню підлягає будь-яка інша репресивна система. І я запитую вас, шановні представники Комуністичної партії Португалії, яку диктаторську систему, що ще існує у світі, ви готові підтримувати? Або ви не хочете визнавати історію, або керуєтеся іншими принципами. Я не поділяю такої думки.

На сесії Лісабонської Асамблеї обговорювалося питання про підтримку рішення Європарламенту – прирівняти комунізм до нацизму.

Аліна Холл голосувала «за» таке рішення. Комуністи і соціалісти виступали проти.

До речі, Португалія одна з 23-х країн світу, де на державному рівні визнали Голодомор в Україні геноцидом українського народу. Рішення з цього приводу прийняли також муніципалітети окремих міст країни.  

Переховувала заробітчан, яких переслідували бандити

Вінничанка Ірина Давидовська працює в одній з клінік Лісабона. У вільний в час займається волонтерською роботою. Очолює волонтерську організацію «Янголи милосердя».

Ірина Давидоавська (праворуч) і очолювана нею організація "Янголи милосердя" упродовж останніх років допомагають нашим військовим на Сході. Підтримують сім’ї загиблих. Щоразу перед початком навчального року допомагають зібрати до школи українських дітей-сиріт.

Вінничанка спілкується зі згаданою Аліною Холл, яка також бере участь у заходах волонтерської організації.

- Ми всі називаємо пані Аліну справжньою патріоткою України, - розповідає Ірина Давидовська. - Дуже багато українців, які проживають у Португалії, знають цю жінку. І не тільки її – всю їхню родину. Таких патріотів ще пошукати!..

Аліна Холл (крайня праворуч)  її мати Людмила і чоловік Томаш під час свята Вишиванка крокує по світу, організованої у Португалії українською діаспорою

Пані Аліна народилася у Португалії. Нині вона доцент університету Лісабона. Її мати Людмила Холл українка. Давно перебралася до Португалії. Їхня родина бере участь у багатьох заходах, що їх проводить українська діаспора. За підтримки пані Людмили в Лісабоні багато років виходить радіопрограма на українській мові.

Дехто з українських заробітчан неабияк вдячні пані Людмилі. У 90-і роки в країні діяли бандитські групи з країн колишнього Союзу. Вистежували українських заробітчан і відбирали у них зароблені кошти. Бувало, Людмила Холл переховувала у своєму будинку тих, кого переслідували бандити.

Переклала на португальську «Заповіт» Шевченка і навчилася танцювати гопак

Аліну Холл вдруге обирають депутатом Асамблеї Лісабона. Перший раз, коли вона представляла громаду у столичній Асамблеї, їй вдалося добитися прийняття рішення про виділення місця під пам’ятки Тарасову Шевченку.

Пані Аліна так зуміла організувати справу, що всі присутні в залі депутати проголосували «за» таке рішення.

Нинішньої осені Кобзар постав у сквері в одній з центральних частин Лісабона.

Аліна Холл і наш земляк активіст української громади у Португалії Віталій Шевчук, родом з Ободівки Тростянецького району

Аліна знає українську. Переклала на португальську «Заповіт» Шевченка. На багатьох заходах читає вірш і на українській, і на португальській.

Від матері і бабусі знає народні українські традиції. Має національне вбрання. Таке само пошила для чоловіка-португальця Томаша Бейвінка. Обоє навчилися танцювати наш танець гопак.

-Цю родину можна щоразу побачити на відзначенні Дня Незалежності України, - каже Ірина Давидовська. – Вони беруть участь у таких святах, як День вишиванки, Козацькі забави.

Пані Аліна з мамою Людмилою і чоловіком Томашем неодноразово виходили на акції одо засудження агресії Росії проти України, анексії Криму.

-Таким патріотам аплодуємо стоячи! – говорить Ірна Давидовська. – Сьогодні, у День пам’яті жертв Голодомору, вони разом з іншими українцями запалять свічки і помоляться за безневинно замучених голодом людей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up