Санчеса не випустили з-під варти. Суд назвав його арешт законним

Санчеса не випустили з-під варти. Суд назвав його арешт законним
Вінницький міський суд сьогодні, 27 січня, міг відпустити на волю Андрія Сарвіру, який займався волонтерством і отримав в АТО позивний Санчес, а чотири місяці тому потрапив до СІЗО за бійку семирічної давнини.

Про звільнення хлопця, засудженого до позбавлення волі судом першої інстанції, клопотали його адвокати. На сьогоднішньому засідання їх було троє. А ще – велика група слухачів. Волонтери з Києва, представники УНА-УНСО на чолі з Сергієм Чумаком, журналісти.

Невелика судова зала не змогла вмістити всіх, хто хотів бачити цей судовий процес. Тож двері лишили відчиненими, щоб чули, що відбувається в середині, всі, хто лишився в коридорі.

- Ми тут зібралися кіно знімати чи слухати клопотання? – зробив зауваження суддя Юрій Ковбаса операторам, бо ті стали до нього спиною, щоб зняти Андрія.

Відео дня

Про суд, де вирішуватимуть, чи законно тримають під вартою Санчеса, напередодні розійшлася інформація в соціальних мережах. В ній запрошували прийти і підтримати волонтера і військовослужбовця. "Незаконно ув’язнений, "засуджений за те, чого не робив", - так про Андрія Сарвіру пишуть.  

Про історію кримінальної справи Андрія Сарвіри 20minut.ua вже розповідав і не раз. Юнак сім років тому разом з товаришем побився з трійцею перехожих на Соборній, недалеко від Макдональдсу. В процесі бійки одному з трійці хтось відрізав носа надбитою пляшкою («розочкою»). Потерпілий – син бізнесмена, власника комбінату «Іванівські ковбаси». Його травму визнали тяжкими тілесними ушкодженнями. Сергій Семенченко тепер носить на носі шрам. Робив пластичну операцію за кордоном, щоб згладити наслідки травмування під час бійки.

Також нагадаємо, що за бійку судили спершу і Андрія, і його товариша. Але останній, як казали присутні на сьогоднішньому суді, вибачився перед батьком потерпілого. А Андрій вибачатися не знайшов причин, от тому, мовляв, і опинився у в’язниці.

- Те, що він зараз за гратами, це несправедливо, - каже Сергій Чумак. - Не буду говорити по суті справи, хай це говорять адвокати. Але сам факт, що людина сьогодні без вироку знаходиться за гратами - це вже несправедливо. Якщо є конфліктна ситуація, якій вже сім років, то думаю за сім років уже можна було сісти і домовитися й не витягували це все на публічну площину.

Сергій Чумак також сказав, що намагається зараз посадити сторони за стіл переговорів. Не виходить. Хто противиться від мирової, пояснювати не захотів.

Андрія Сарвіру взяли під варту 23 вересня минулого року. Як сказано у рішення суду першої інстанції - «до набрання вироком законної сили». Адвокати Санчеса кажуть, що людина сидить під арештом п’ятий місяць без законної на те підстави. Чим аргументують це? Тим, що окремої ухвали про арешт не виносилося (обирають запобіжний захід, як правило на 60 діб), а на вирок подали апеляційну скаргу і невідомо коли він вступить в силу, бо слухання в апеляційному суді кілька разів відкладалися.


- Через скільки місяців чи років вирок набуде законної сили, невідомо. Хто потім за все це буде відповідати? – казала судді адвокат Сарвіри Тетяна Дмитришина, нагадувала, що безстрокове утримання під вартою суперечить Європейській конвенції прав людини і просила звільнити Андрія з СІЗО.

А прокурор назвав клопотання захисників безпідставним, а взяття під варту звинуваченого, який порушував попередній запобіжний захід, обґрунтованим і законним. Нагадаємо, що Андрій, будучи на підписці про невиїзд, перебрався до Києва і під час судового слідства їздив в зону АТО.

Мало хто з присутніх на слухання вірив, що Санчеса звільнять з- під варти. Адвокати кажуть, надіялися. Активісти – сумнівалися. І сам Андрій Сарвіра не вірив, що його відпустять на свободу. Так сказав після того, як суддя прочитав ухвалу.


А з ухвали суду зрозуміло: відпустити з-під варти Сарвіру може тільки апеляційний суд, якщо він скасує або змінить вирок суду першої інстанції. А доти – тримання під вартою Андрія законне, доводи адвокатів безпідставні, права та свободи Сарвіри не порушені.




Читайте також: 
“АТОшник” і “мажор” сім років воювали у судах через бійку на Соборній
Бійця "Санчеса" посадили на п'ять років за вуличну бійку


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Відпустити з-під варти Сарвіру може тільки апеляційний суд, якщо він скасує або змінить вирок суду першої інстанції. Одним словом, ще довго йому прийдеться сидіти поки визначаться із тим вироком чи взагалі щось вирішать. Оце то пішли часи. Шкода хлопця. Сидить за те, що опинився не в тому місці і не в той час.

    Serg Chumak reply Дарья

    Адвокати вірно кажуть - такими темпами апеляційний суд справу може розглядати рік, або навіть більше. І якщо його все ж таки виправдають? Що тоді, хто йому поверне цей шматок життя?

    Дарья reply Serg Chumak

    Це точно.)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up