Рослин-хижаків можна побачити у холі кінотеатру Коцюбинського

Рослин-хижаків можна побачити у холі кінотеатру Коцюбинського
Найбільш відомою хижою рослиною є Венерина мухоловка. Росте тільки у Північній та Південній Кароліні, США
  • Ще два дні триватиме виставка екзотичних рослин.
  • Серед них є венерина мухоловка, яка полює на комах, цефалотуси, листя яких формують пастку-«глечик» та сарраценії, що можуть жити повністю під водою. Також є безліч кактусів, алое і кавове дерево.
  • При цьому, будь-яку з цих рослин можна купити, а вхід на виставку безкоштовний.

У холі кінотеатру Коцюбинського, що на Соборній, ще два дні триватиме виставка-продаж незвичних рослин. Колекцію привезли з Одеси. Власниця виставки Тетяна розповідає, що тільки хижих рослин привезли шість видів, по кожному з яких є кілька сортів.

— Штук 20 сортів сарраценій, стільки ж венериної мухоловки, п'ять сортів ніпрентосів, три сорти жирянки, шість сортів росички. А ще є кавове дерево, «драконячий фрукт», бозна скільки видів кактусів і сукулентів, — говорить жінка.

Просимо показати найбільш рідкісні та екзотичні рослини, які є на її виставці. Тетяна одразу вказує на рослину, листя якої формує «глечик».

Відео дня

— Це цефалотус фолікулярис. Ендемік (росте в певному місці й ніде більше у світі - авт.), зростає у невеликій області Австралії, — вказує жінка. — Бачите у нього є лист-пастка? Так от «кришечка» над ним закривається не тільки, коли потрапляє якась комаха, а й тоді, коли посушлива погода. Так рослина не дає рідині в цьому листі випаруватися.

Найвпізнаванішим хижаком є венерина мухоловка. Ця рослина має чутливі волоски, які реагують на потрапляння всередину листя жертви.

— У старих фантастичних кіно цю рослину показували як величезного «хижака», що може з’їсти людину. Але вони не зростають більше того розміру, ніж зараз, — говорить Тетяна. — Рослина є також ендеміком, росте тільки на території Північної та Південної Кароліни, США. Цікаво те, що пастка закривається не одразу, а після тривалої стимуляції (руху) жертви на поверхні листя.

Також на виставці є мімоза сором’язлива. Її так називають через те, що вміє складати листя після дотику чи якщо рослину потрусити. Таким чином, в неї влаштований механізм захисту. А після певного часу мімоза розпустить листя назад.

Ще Тетяна показує на невиразну рослину, яка схожа на «їжака» та має листя, закручене всередину.

— Це сарраценія попугайная, яка зростає на заболочених узбережжях річок. Коли її накриває водою, то вона може жити в річці 2-3 місяці. І все, що плаватиме поряд з нею, стає її їжею. Зокрема, харчується крилем, мальками риб, личинками комах.

Питаємо, а як же ці ендеміки, які не можуть рости в інших місцях, продовжують жити в горщиках?

— Створюємо умови максимально близькі природним. Потрібно сонця багато, тоді рослина стоїть у дворі під відкритим сонячним світлом. Якщо навпаки рослині протипоказано багато світла, то ставимо в тінь. І крім того, всі ендеміки можна поливати лише дистильованою водою, — відповідає Тетяна.

Ціни на рослини, за словами власниці виставки, коливаються від 50 до 450 гривень. За композицію, в якій крім рослини в прозорій чаші будуть ще фігурки та елементи декору, доведеться викласти від 500 гривень.

Виставка триватиме на першому поверсі будівлі Кінотеатру Коцюбинського ще два дні: 16 липня — з 10.00 до 18.30 та 17 липня — з 10.00 до 16.00. Вхід безкоштовний.

Вінницькі кінозали, нагадаємо, з 2 липня вийшли з карантину.


 

Читайте також:

Спуститись у підземелля та потрапити в дім вар'ятів. Зібрали десяток екскурсій Вінницею

Від квадроцикла до самоката. Що можна взяти в оренду, щоб покататись у Вінниці?

У центрі Ольгополя поставили мамонта. Він буде ревіти, але тільки за гроші

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tomy

    Спасибо цветы супер!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up