Різдвяний ярмарок, ялинка та концерти: як Вінниця пережила воєнний стан

Різдвяний ярмарок, ялинка та концерти: як Вінниця пережила воєнний стан
  • У 10-ти областях України перестав діяти воєнний стан 26 грудня рівно о 14:00. Про це написано в Указі Президента.
  • У цьому матеріалі згадали як місто та область готувалися до нового правового режиму. Та зібрали найяскравіші події, які сталися протягом його дії.

Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Російські прикордонники розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ заблокували українців, один із кораблів протаранили. Росія закрила прохід через Керченську протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли російську військову авіацію.

А ввечері того ж дня стало відомо, що екіпаж трьох кораблів затримало ФСБ. Затримування супроводжувалося вогнем: поранені шестеро українців, двоє з них у тяжкому стані.

Президент призначив засідання воєнного кабінету та РНБО, щоб обговорити можливість введення воєнного стану. За його підсумками порекомендували Верховній Раді України ввести 60-денний воєнний стан на території всій України. А згодом воєнний стан в Україні затвердив указом президент України Петро Порошенко.

Відео дня

На засіданні Верховної Ради України прийняли й затвердили військовий стан в Україні наступним чином:

  • воєнний стан діятиме на території України 30 діб;

  • можуть обмежуватися конституційні права та свободи громадян і тільки там, де будуть тривати бойові дії;

  • часткова мобілізація першої черги резервістів оголошується президентом України, відповідно до загроз національної безпеки України;

  • ОДА має забезпечити всеобмежне сприяння військовослужбовцям;

  • воєнний стан оголошується на території 10 областей.

Невдовзі розпорядженням голови Вінницької ОДА Валерія Коровія утворили обласний штаб для координації правоохоронних органів та місцевої влади. Та оприлюднили номери телефонів, за якими люди можуть повідомити про будь-які надзвичайні або підозрілі ситуації.

Робота поліції

Від 28 листопада на виїздах із Вінниці стоять патрулі поліції. Як зазначають у міністерстві внутрішніх справ, усі підрозділи переведені на посилений варіант несення служби.

— Це не у зв’язку з введенням воєнного стану. Пости організували у зв’язку з тим, що поліція працює в посиленому режимі несення служби. Що стосується воєнного стану, якщо ми отримаємо доручення від військових або влади — ми виконаємо їх. Але ці заходи направлені на посилену безпеку в області та попередження правопорушень, — зазначає прес-офіцер поліції області Анна Олійник.

Тільки за перший тиждень роботи цих блок-постів поліцейські виявили 750 порушень у сфері безпеки дорожнього руху. А сім десятків водіїв отримали протоколи про нетверезе керування.

Поліцейська омбудсменка Заріна Маєвська пояснила порядок вилучення майна людей, прописаний у законодавстві.

— Люди бояться, що зараз до них прийдуть забирати їхнє майно, їхню корову, велосипед і тому подібне, — каже вона. — Якщо таке буде, то це буде вводитися додатково й тільки тоді, якщо будуть активні бойові дії. Лише під час бойових дій, щоб забезпечити діяльність правоохоронних органів, поліцейські посадові особи зможуть вилучати в людей певне майно. Як це буде відбуватися? По-перше, вилучення майна буде оплатне, за вартістю станом на той день. Якщо не можливо оплатити вартість майна, то видаватиметься спеціальний бланк з описом, хто, де і яке саме майно вилучив. щоб власник міг звернутися до влади й отримати компенсацію понесених матеріальних втрат.

Оскільки бойових дій на території нашої області немає, то, як каже представниця управління захисту прав людини Нацполіції, переживати про «військову конфіскацію» людям не варто.

Про правовий режим

Також Коровій провів брифінг із питань впровадження в області правового режиму воєнного стану.

— Школи, дитячі садочки, лікарні працюють у звичайному режимі. Ніяких примусових речей стосовно мобілізації майна не буде. Жодні чинники, які б обмежували права і свободи громадян на мирні зібрання, відсутні. Комендантська година на цьому етапі не передбачена, — сказав Коровій.

За його словами, відповідно до Указу Президента й рішення РНБО, Міністерством охорони здоров’я визначено 6 лікарень, які в разі потреби надаватимуть допомогу військовим.

— Ніхто свідомо документи на вулицях перевіряти не буде. Але посилюється система патрулювання, і якщо людина вестиме себе підозріло, її документами можуть поцікавитись. Виїзд за кордон також здійснюватиметься в стандартному режимі, — підкреслив керівник ОДА.

У зв’язку з введення воєнного стану на Вінниччині заборонили полювання. Але лише в Піщанському та Ямпільському районах.

— У зв’язку з введенням на території Вінницької області воєнного стану, у двох прикордонних районах області — Піщанському і Ямпільському, забороняється полювання, — повідомили у Вінницькій ОДА.

А ще заборонили цивільним людям носити військову форму.

Вибори в ОТГ

А 29 листопада Центральна виборча комісія прийняла рішення про припинення виборчого процесу в об’єднаних громадах 10 областей, де введено воєнний стан.

Загалом процес перших виборів 23 грудня призупинили в 45 ОТГ, та додаткових виборів — у семи ОТГ. Відновити виборчий процес ЦВК планує після того, як воєнний стан буде скасований. Перелік громад, які мали йти на перші вибори 23 грудня в областях, де запровадили воєнний стан:

  • Вінницька область: Соболівська, Теплицька, Павлівська.

Глінтвейн-фест

Уже через два дні після фактичного введення воєнного стану у Вінниці розпочався глінтвейн-фест. Площа біля водограю в центральному парку була заповнена запахами смаженого м’яса, гарячого вина та грильованих страв. Різноманіття глінтвейну вражало: класичний, смородиновий, вишневий, ананасовий, грейпфрутовий, журавлиний, чайний, обліпиховий.

На прилавках палаток можна було обрати і свій ідеальний смак сиру, адже тут представлено безліч видів цього продукту.

Різдвяний ярмарок

Від 15 грудня у Вінниці почав працювати різдвяний ярмарок. Традиційно він розташовується біля Вежі. В асортименті в продавців є глиняний посуд, вироби з дерева, вовни та різні сувеніри.

У ятках працюють підприємці з Хмельницької, Чернігівської областей, Закарпаття.

З їжі тут готують фаст-фуд, плов, шашлик, рибну юшку. Є випічка та глінтвейн. Львів’яни привезли у Вінницю горіхи та зернята. Зaкриття ярмaрку зaплaновaно нa 13 січня.

Дитячі каруселі та атракціони чекають на своїх маленьких пасажирів. Організатори ярмарку обіцяють ще чимало сюрпризів та цікаві святкові заходи для всієї родини. 7 січня на Європейській площі встановлять Різдвяний дідух.

Відкриття ялинки

Майже два тижні готували вінницьку ялинку до свят. Спочатку в парку довго лежав металевий каркас, потім його повільно збирали й нарешті за останні кілька днів ялинку повністю прикрасили.

Крім того, уже традиційно до новорічних свят у парку діятиме парк атракціонів.

19 грудня в парку засяяла головна ялинка міста, що побачили сотні (а мабуть і тисячі) вінничан. Уся площа перед Літнім театром була заповнена людьми — переважно молоддю.

Натовп скупчувався біля огорожі, що перед сценою, з нетерпінням очікували, коли вже почнеться концерт. Виступ був максимально драйвовим. На сцену ніби «влітали» один за одним співаки та співачки. Вони виконували реп, відомі новорічні хіти, такі як Last Christmas українською під супровід гучної музики та піротехніки.

А далі, ближче до 9-ої вечора, на сцену вийшов репер ХАС, який був головним гостем на відкритті ялинки. Він пропонував вінничанам «зігрітися» — похитувати руками в такт музиці. Так, виконав свої патріотичні хіти «Голос дітей!», «Світ буде наш!» та вигукував «Слава Україні!».

Програма святкувань

З відкриття ялинки стартувала програма новорічних свят у Вінниці. Ось що вже відбулося та ще відбудеться за планом, який виходить за часові межі воєнного стану:

  • 11 грудня о 16.00: відкриття «Новорічної пошти» на площі Ліверпуль. Там буде кінопокази на вулиці.

  • 14,21,28 грудня та 4 січня — квести для дітей «Таємниці новорічної Вінниці», що будуть проводитися на Соборній, Європейській площі та в Центральному парку.

  • з 15 до 13 січня діятиме святковий ярмарок на Європейській площі

  • 19 грудня о 17:00 — новорічна хода Соборною до відкриття Резиденції Святого Миколая.

  • 19 грудня о 19:00 — відкриття головної ялинки міста в Центральному парку.

  • Із 21 грудня 12:00 — показ новорічних мультфільмів у кінотеатрі «Родина».

  • 23 грудня 19.00 — фестиваль національних меншин у Центральному парку.

  • 25 грудня 13.00 — відкриття Вертепу на Майдані Незалежності.

  • 31 грудня 23.30 — «Новий рік по-європейськи» на Європейській площі.

  • 00.00 — годинник сповіщає про початок Нового 2019 року, звучить дванадцять ударів та мелодія «Щедрик».

  • 00.05 — привітання з Новим роком. 00.15 Концерт Оксани Славної.

  • 7 січня 18.00 — презентація Вінницького Дідуха на Європейській площі. Там же буде святковий концерт.

  • 10 січня 19.00 RokVinFest — музичний проект за участі провідних рок гуртів міста.

  • 12 — 13 січня 12.00 Фестиваль смаколиків Центральний парк. Учасник шоу «Мастер-шеф» 6 сезону Олег Ковальчук пригощатиме вінничан традиційними стравами.

  • 13 січня 19.00 закриття головної ялинки за участі провідних артистів міста, вогняних театрів та рок гуртів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up