Жителі громад самі гаситимуть пожежі. Але не всі — реформа пожежної охорони

Жителі громад самі гаситимуть пожежі. Але не всі — реформа пожежної охорони
Іван Медяний — командир відділення першої частини у Вінниці. Чоловік має понад 20 років стажу та загасив не один десяток пожеж різної складності
  • З осені-2016 почалися зміни в структурі державної служби порятунку, які мають завершитися у 2020 році.
  • Вінниччина — одна з пілотних областей, де оновлять техніку, наберуть місцеві команди та залучать добровольців для гасіння пожеж
  • Коли з’являться на Вінниччині добровільні команди вогнеборців та навіщо зміни в системі пожежної справи? Дізнавалися «20хвилин»

За 2016 рік більшість пожеж на Вінниччині сталася в сільській місцевості. Неоперативне прибуття на місце пожежі — одна з причин, через яку неможливо зменшити невтішні цифри —  2225 пожеж та 72 загиблих (станом на 27 грудня — авт.). Стан доріг, застаріла техніка — і ось, гасити вже нема що.

— У нас норматив швидкого реагування — 10 кілометрів за 10 хвилин. Але є такі села, що знаходяться за 20-60 кілометрів. Наприклад, була пожежа в одному з населених пунктів Погребищенського району, за 40 кілометрів від райцентру. Караул їхав майже годину. Через повний бак з водою, погані дороги, ми не встигли і отримали у свій бік прокльони від людей: їх сарай майже згорів, — каже начальник обласного відділу агітаційно-пропагандистської роботи Олександр Кутовий.

Фото з сайту ДСНС ВінниччиниРеформа держслужби порятунку має це виправити. Та не тільки. У планах Міністерства внутрішніх справ покращити оснащення і техніку пожежників, налагодити мережу місцевих пожежних команд, підвищити рівень зарплат та підготувати волонтерів-рятувальників.

Відео дня

І певні зрушення вже є: зарплата рятівників з 1 січня 2017 року буде від 5000 гривень. А от як з виконанням інших пунктів реформи на Вінниччині та що про це думають професійні пожежні?

«Довести до кінця»

На 600-річчя знаходиться перша частина Державної служби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області. Тут працюють професійні рятувальники: чергують одну добу, три — відпочивають. Як кажуть самі пожежні, живуть за статутом: несуть службу, виїжджають на виклики, навчаються, відпрацьовують нормативи. А коли треба — підшивають «бойовку» (так називають пожежні свою уніформу — авт.), ремонтують техніку.

— Машини у нас, хоча й не нові, але цілком виконують бойові завдання, — розповів командир відділення Іван Медяний. — З останніх надходжень — 12-тонний MAN. Їздити в ньому краще, ніж у російському КАМАЗі: не так шумно, «рукава» майже нові, є повний набір обладнання, електричний насос.

Щодо техніки, Олександр Кутовий сказав прямо — 70% машин у автопарку Вінниччини вичерпали ресурс та тримаються завдяки «золотим» рукам механіків.

— Деякої техніки у нас взагалі немає. Наприклад, це драбини, які б досягали 16-го поверху. Зараз у Вінниці наші рятувальники можуть піднятися максимум на 10-й поверх. Хоча по місту є будинки на 16 поверхів. З уніформою ситуація не настільки погана — 100% бійців забезпечені вогнестійким одягом.

Щодо реформування, то рятувальники кажуть, що тут є свої переваги.

— Якщо будуть регулярно оновлювати уніформу та техніку, то це буде гарно, — кажуть чоловіки. — Те, що з’являться добровільні пожежні дружини, теж непогано. Бо поки доїдеш по розбитих дорогах між селищами — не буде що рятувати. Добровольці, наприклад, стримуватимуть чи гаситимуть невеликі пожежі. Схоже працюємо з місцевою пожежною командою зі Стрижавки. Там рятувальники самостійно працюють: техніка та навички є. А от коли треба допомога, то і ми виїжджаємо. Головне, щоб цю реформу доводили до кінця, а так звучить непогано.

Більше місцевих команд

Ключові зміни у сфері державної служби порятунку будуть стосуватися не тільки державних пожежних, але й для місцевих пожежних команд. Головна їх відмінність — фінансування: місцеві пожежні команди отримують кошти від громади, де живуть та працюють. Техніку можуть орендувати в державних частинах рятувальної служби або отримати за кошти громади, грантів від благодійників з-за кордону. Таких команд по області приблизно 40 та їх кількість планують збільшити.

Поки що на Вінниччині зовсім немає добровільних пожежних команд. Але реформатори з МВС хочуть це змінити. Джерело: сайт МВСНаприклад, потужна команда в Шаргороді, де рятувальники гасять пожежі та ліквідовують надзвичайні ситуації по всьому району. А в Уланові пожежні гасять пожежі в радіусі 30 кілометрів навколо. Місцеву команду Стрижавки визнали найкращою в області у 2013 році.

Наскільки збільшать кількість місцевих пожежних, поки що невідомо. Але за планом, команд з добровольців створять не менше ста.

Волонтери по-польськи

Під час зустрічі з польськими рятувальниками зі Сьвєнтокшиського воєводства у вересні 2016 року, начальник обласної держслужби порятунку Руслан Шевчук розповів, що добровольчі дружини створять у кожній об’єднаній територіальній громаді.

— Таких команд по області буде 107. Фінансування буде з місцевих бюджетів громад на техніку та обладнання. Заробітну плату бійцям добровольчих батальйонів не платитимуть, проте вони матимуть соцпакет, різного роду пільги, — казав Шевчук.

Ключові зміни — підвищення оперативного реагування. Розширення мережі пожежних команд та залучення добровольців, на думку реформаторів, допоможе скоротити час на гасіння пожежі.

І добровольчі дружини будуть за польським зразком. Чому саме так? Як кажуть у прес-центрі вінницької державної рятувальної служби — у Польщі схожа система державної служби порятунку, як і на Вінниччині.

— По-перше, Польща також була країною соцблоку — згадайте, Варшавській договір. До того ж, у ті часи було налагоджене тісне співробітництво. По-друге, поляки змогли швидше адаптуватися до європейських цінностей після розпаду СРСР. А політика безпеки для європейців на високому рівні. Головне, що їм вдалося усвідомити, що якщо не допомогти сусідові загасити пожежу, то наступною буде твоя оселя, — каже Олександр Кутовий.

Як збиратимуть команди?

Територіальні громади визначають свою потребу у місцевій пожежній команді та оголошують про набір добровольців, які б бажали служити громаді як пожежники-волонтери.

Хто може стати вогнеборцем? Джерело: МВСДобровольці пройдуть 139-годинне навчання, яке буде організоване ДСНС у зручний для них час (вихідні, перед чи після робочий час), за державний кошт. Після успішного складання іспитів, їм буде надано кваліфікацію та офіційний правовий статус пожежника-волонтера, право на гасіння пожеж. Добровольці залучаються лише за потреби, тому можуть мати основне місце роботи.

На Вінниччині ще немає таких дружин. Але, як кажуть у головному обласному управлінні, в Калинівській об’єднаній громаді — найбільше напрацювань. Як розповів голова громади Анатолій Шамалюк, з наступного року планують створити волонтерську команду.

— У Калинівці є частина МНС, яка працює під егідою області. З нашого бюджету їх частково фінансують: на засоби захисту від вогню, кисневі балони, костюми — приблизно 100 тисяч гривень на рік. А щодо сформування добровільних бригад серед мешканців, то в цьому ще треба розібратися. Ймовірно, будемо цим займатися вже з початку 2017 року, — розповів голова.

Пожежники-волонтери – не новація

За інформацією аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом», поява добровольців-вогнеборців — не є новим для України. За власною ініціативою, ще до початку реформи, на Тернопільщині станом на 2016 рік утворились 23 команди чисельністю 120 осіб. У Бориспільському районі діє команда «Штурм», яка утворилася за власним бажанням і самостійно знайшла кошти та техніку і на нову мотопомпу.

Добровільна команда при церкві. Джерело: УННУ селі Дерцен на Закарпатті ще з 2005 року працює церковна команда пожежників-волонтерів. У ній 32 рятувальники, достатньо техніки і фінансується вона за підтримки громадян та прихожан церкви. Зібрав команду отець Микола. На той момент у радіусі 60 кілометрів не було жодного пожежника. Їх пожежна частина була перероблена з напівзруйнованої будівлі місцевого колгоспу. Технікою допомогли колеги з Угорщини. Пізніше підтримали і німці з голландцями. Зараз команда має п'ять сучасних спецмашин і навіть один катер. З 40 пожежних, 12 є священнослужителями. Інші – це звичайні жителі села. Чергують щодня, кожен виклик фіксують. За рік мають майже півсотні виїздів.

Вогнеборці за кордоном

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, у США 72% рятувальників — це добровольці. Вони гасять пожежі безкоштовно. Таким чином, волонтери допомагають громаді міста або селища. У Австрії добровільні частини утримують за кошти муніципальної влади міст. Волонтери-пожежні мають невелику зарплатню.

Американські рятувальники, штат ВашингтонУ Німеччині 80% волонтерів-вогнеборців проживає у сільській місцевості. Час прибуття на місце пожежі — 8 хвилин. У Швеції взагалі 80% від усієї системи служби порятунку — добровольці. Відповідальність за організацію та безпеку пожежної охорони несе місцева влада. А у Чілі — вся система пожежної безпеки складається з волонтерів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Засухин Владимир

    Шара она такая вещь, привлекательная. Только вот известь на шару не станет творогом, а уксус на шару - вином. Фигня всё это. Даже церковным пожарным помогло не государство, а заграница.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up