Протест у Вінниці: медики з районної лікарні збираються перекрити Хмельницьке шосе

Протест у Вінниці: медики з районної лікарні збираються перекрити Хмельницьке шосе
Торік в травні персонал райлікарні через протести вимагали гідну зарплату. Медики запевняли, що отримали копійки замість обіцяних 300% «ковідних» доплат / Скріншот з відео Олексія Бойка
  • Сьогодні, 20 січня, на одну годину збираються перекривати Хмельницьке шосе медики з районної лікарні.
  • Причина — «районку» хочуть передати на баланс Вінниці, без обговорень та погоджень з колективом.
  • Які від цього загрози бачать медики? І що про передачу закладу говорить голова Вінницької райради?

Медики з Вінницької райлікарні виходять на протест: з 14.00 до 15.00 вони збираються перекрити Хмельницьке шосе біля приміщення районної ради, що на Хмельницькому шосе, 17. Таку інформацію нам підтвердили у приймальні головного лікаря закладу.

Дорогу вирішили не перекривати. Медики зустрілися з представниками районної та міської влади: «Лікарня наша власність»‎: під райрадою мітингують лікарі.

Перед цим 18 січня на сайті Вінницької ЦРЛ опублікували відкрите звернення під заголовком «Бенкет у чуму або дерибан по «Вінницькі». У ньому пояснюють причини невдоволення.

Відео дня

— Потужну медичну клінічну установу, яка належить жителям Вінницького району, хочуть безоплатно віддати місту. Питання не виносилося на розгляд сесії райради, не було обговорень з громадою. А рішення виконкому вже готове, — йдеться в зверненні.

«Ми не знаємо, що буде з закладом»

Згоду на прийняття медзакладу в комунальну власність надав вже виконком Вінницької міськради в цьому і цьому документах. Районна лікарня та поліклініка, що на Хмельницькому шосе, 92, мають перейти до сфери управління Вінницької міської ради та будуть підзвітні департаменту охорони здоров’я. Однак на це потрібно ще рішення сесії міської ради.

Скріншот звернення з сайту Вінницької ЦРЛ

Медики переймаються своєю долею, оскільки у Вінниці є лікарні, які дублюють медичні послуги ЦРЛ.

— Місту фактично не потрібна лікувальна установа, де дублюються медичні послуги – а це стаціонарні відділення — хірургічне, неврологічне, педіатричне, ЛОР, терапевтичне, гінекологічне, пологове, інфекційне. Нікого не цікавить доля медичного персоналу, спеціалістів з високим досвідом роботи в медицині. Це буде ласий шматок відремонтованих безоплатних площ під приватну структуру, — йдеться у зверненні.

Тому автори повідомлення роблять висновок — передача місту значить для райлікарні її «знищення».

— Щорічно до 200 тисяч жителів Вінницького району обслуговувались у поліклініці, більше 12 тисяч людей проходили через стаціонар, виконувалось до чотирьох тисяч оперативних втручань. Надавали медичну консультативну допомогу спеціалісти семи кафедр Вінницького медуніверситету, — пишуть в зверненні. — А тепер в один момент починається реорганізація або перетворення чи навіть ліквідація? Ми не знаємо, що саме буде з закладом, який, до речі, одним з перших став приймати «ковідних» хворих.

Наостанок в зверненні залишають кілька відкритих питань — «Чи є у Вінницькому районі громада, голови ОТГ, які вболівають за своїх людей? І де наш депутатський депутатський корпус, за який ми голосували?».

«Передача місту — вимога закону»

Ми звернулися до голови райради Ігоря Шутака, аби отримати відповіді на питання медиків. А саме, чому передають лікарню на баланс міста та як районна влада реагує на протести «районки».

— Ми запросили персонал лікарні на зустріч, де будуть представники райради та від міської ради. Політизація, перекриття доріг, протести — мені це незрозуміло. Про звернення медперсоналу на сайті лікарні мені невідомо, — говорить Шутак.

— У зверненні йдеться, що районна рада відмовляється фінансувати лікарню. Чому? — питає журналіст.

— У попередні роки районний бюджет підтримував заклади фінансово, у тому числі й Вінницьку ЦРЛ. Але після завершення децентралізації наші можливості стали значно менші. Тому про яке «відмовляється фінансувати» можна говорити, якщо грошей в бюджеті немає на такі цілі, а держава не передбачила субвенцію на утримання закладу, — говорить голова райради.

Передача з району в місто районних медзакладів, є прямою вимогою закону, наголошує Ігор Шутак.

— У грудні президент України Володимир Зеленський підписав закон №1009. Об’єкти майна передають на баланс тим громадам, на території яких вони розташовані. Ситуація Вінницької райлікарні не унікальна: подібним чином діємо і по інших об’єднаним громадам, які були утворені після завершення адміністративно-територіальної реформи, — в підсумку розмови зазначив голова Вінницької райради.

Після адмінреформи, нагадаємо, у Вінницькій області залишили шість районів

 

Читайте також:

«Звільніть її з роботи!» Чи правда, що у госпіталі будуть лікувати хворих на коронавірус?

Руки тремтять — це не завжди ознака хвороби. Можливо, ви власник гену довголіття

Чи стане Вінниця столицею Поділля? Цей статус перетягують до Хмельницького

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Саня Головатюк

    А де ж подівся Бегус? Він міг вирішувати всі питання.
  • Ната Голембовская

    не медики боятся, а главный врач, потому как бабло пойдёт мимо кармана....
  • Тетяна Клименко

    І що ?До чого водії?
  • Юлія Тіхоненко-Штойко

    Вся проблема в головлікареві.він просто хоче ще більші премії собі виписувати

    Aleksandr Dvirniy reply Юлія Тіхоненко-Штойко

    Юлія Тіхоненко-Штойко а ремонт больницы идет с киевского бюджета или винницкого?)

    Юлія Тіхоненко-Штойко reply Юлія Тіхоненко-Штойко

    Aleksandr Dvirniy не думаю.лікарня в якій працюю я,знаходимось на балансі києва,але зарплату получаємо з затримками,ніяких премій ніколи не получаємо,оздоровчі не виплачують.кожного разу розборки з бугалтерією,в той час як місцеві лікарні получають і доплати від міста,і оздоровчі,і 13 зарплату.

    Aleksandr Dvirniy reply Юлія Тіхоненко-Штойко

    Юлія Тіхоненко-Штойко а может проблема в моргунове и гросе.которые хотят больше воровать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up