«Проснулися від крику «Горимо!» На яку допомогу можуть сподіватися постраждалі від пожежі на Станіславського?

«Проснулися від крику «Горимо!» На яку допомогу можуть сподіватися  постраждалі від пожежі на Станіславського?
-Як бачите, самі все робимо, - говорить постраждалий з квартири №59 пан Ілля, якому допомагає син Богдан
  • Сорок людей евакуювали пожежники під час пожежі в 5-поверховому будинку
  • У житловій будівлі у провулку Станіславського, 2 вщент вигорів коридор на четвертому поверсі
  • Сім’ю переселенців, з Донбасу, яка винаймала житло, відселили у готель
  • -А хто нам допоможе? – запитують постраждалі

Їдкий запах диму, обгорілі стіни і стеля, спалені вхідні двері у деякі квартири, повністю знищені електролічильники на стінах, дроти, що висять на місці лічильників, - таку картину побачив журналіст 20minut.ua на місці пожежі на четвертому поверху будинку у провулку Станіславського, 2.

Чоловік з 59-ї квартири на ім’я Ілля разом з сином Богданом знімав штукатурку зі стін, у мішках виносили на вулицю. Пані Надія з 64-ї на кухні щось смажила на сковорідці. Каже, добре, що газ включили, бо взагалі залишилися і без електрики, і без газу.

Найбільше погорільців цікавило, чи допоможе їм хтось відновити їхній поверх.

Відео дня

Відчинили двері, а вийти не можна…

-У нас дочка першою почула запах диму, - розповіла мешканка квартири №64 пані Надія. – Вона розбудила нас. Як тільки відчинили двері, звідти вдарило гарячим повітрям і дим заповнив квартиру. Виходити було страшно. Навіть чоловік не зміг це зробити.

Звідкись було чути  крики «Горимо!», «Пожар!».  Пізніше нам сказали, що це в другому крилі кричали. Там переселенці з Донбасу винаймали кімнату. Вони теж не могли вийти в коридор. Відчинили вікно і так кликали на допомогу.

Пані Надія працює у міській лікарні №1. Каже, доводиться бачити складній ситуації.

-Буває, померлу людину вночі перевозиш у морг, і то не так страшно, як тут, - розповідає вона. - Таке відчуття, що зараз згориш у своїй квартирі.

Жінка не приховує, що в неї почалася істерика. Каже, теж кричала. Трохи заспокоїлася, коли приїхала пожежна машина і підняла драбину до їхнього поверху.

-Треба було першою дочку пустити, але вони з чоловіком сказали, щоб я спочатку спускалася, бо бачили, в якому я стані, - продовжує пані Надія. – А тоді вже за мною і вони пішли. І по драбині спускатися страшно. Мені ж уже 60ь минуло. Не той вік, щоб по драбинах лазити, та ще й з такої висоти.

Міша з дівчиною прорвалися крізь вогонь

Про пожежу рятувальникам повідомили квартиранти – хлопець з дівчиною. Мешканці кажуть, що молоді винаймають житло у жінки, яка десь на заробітках.

-Вони самі мені про це розповідали, - говорить ще один постраждалий Ілля з квартири №59. – Я це було? Сказали, що почули, як щось тріщить у коридорі. Там уже горіло. Поки вогонь не дуже розгорівся, встигли вибігли в коридор і спустилися по сходах. У дворі стали кричати, стукати по машинах, щоб спрацювала сигналізація.

У цій квартирі двері обгоріли наполовину. Квартиранти говорили, що до хазяйки додзвонитися не вдається. Їм радять робити ремонт за свої кошти, а потім надати власниці чеки на придбані матеріали. Якщо не захоче повертати гроші, нехай зарахує у рахунок майбутньої оплати.

-Треба ж щось робити, міняти двері, бо ж цей запах інакше не можна буде видалити, - говорить пан Ілля.

Сам він у ту ніч не був дома. Ночував в селі, де мав роботу. У квартирі залишалися дружина і син.

Почув, коли двері вибили

Син чоловіка, Богдан, каже, що вони почули про пожар уже тоді, коли хтось сильно гупав у двері. Зрештою, двері вибили. Хлопець каже, що двері вибили пожежники.

Вогонь тільки трохи добрався до їхньої квартири. Згоріли вхідні двері.

-Нас з мамою вивели по сходах, - розповідає хлопець. – На той час вогонь уже загасили. Тільки дим не давав дихати. Аж у горлі дерло. Під ногами було повно води.

Ще один хлопець з протилежного крила Ігор спускався по драбині. Разом з батьками і з братом.

Ігор студент, навчається в університеті у Ніжині. Приїхав додому на канікули. Розповідає, що вийти у коридор не було можливості. Було все в диму і дуже гаряче.

-Ми відчинили всі вікна і чекали, коли пожежники заберуть нас по драбині, - говорить хлопець.

Лічильники –купуйте за власні кошти

Старший по будинку у провулку Станіславського, 2 на ім’я Валерій розповів журналісту, що він нині у відпустці, перебуває за межами Вінниці. У ту тривожну ніч його також не було у місті. Про те, що сталося, знає з телефонних розмов з окремими мешканцями.

-Я спілкувався з працівниками нашого ЖЕКу №15, - говорить пан Валерій. – Від них дізнався, що, нібито міськвиконком обіцяє надати допомогу на ремонт у коридорі четвертого поверху. Про це більше знають у ЖЕКу. Але ж у них сьогодні вихідний, субота.

Постраждалі говорять, що їм передали інформацію з ЖЕКу, що електролічильники мають купити за власні кошти.

-Я вже дізнавався, скільки це коштує, - говорить один з чоловіків. – За один лічильник треба заплатити 2,5 тисячі гривень. Це ж великі гроші.

Уточнити ситуацію намагалися у головного інженера ЖЕКу №15. Однак  Олексій Миколайович не відповів на телефонні дзвінки.

Олег Парфілов, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та мобілізаційної й оборонної роботи міськради, повідомив журналісту, що був на місці пожежі. Бачив її наслідки.

За його словами, відселено одну сім’ю. Це – переселенці з Донбасу, мама і двоє дорослих дітей. Їх поселили в готелі на той час, поки винаймуть інше житло. Час проживання в готелі переселенцям оплатять.

Хто має встановити причину загорання?

-Ніхто з експертів, чи слідчих до нас не приходив, - розповідають мешканці будинку, де виникла пожежа. – Дивно, правда, що ті, хто мав би встановити причину появи вогню, не роблять цього.

За словами одного із співрозмовників, він читав у повідомленні управління ДСНС, що встановлюється причина пожежі та сума завданих збитків.

-Скажіть, як це можна встановити, ні разу не побувавши на місці? - запитує співрозмовник.

-Попердня причина виникнення пожежі – замкнення електропроводки, - повідомила працівниця відділу комунікації обласної поліції Ірина Добровольська. – Ніяких речовин, чи предметів, які б свідчили про можливий підпал, на місці події не виявлено.

Вогонь гасили понад годину

Повідомлення про пожежу у будинку у провулку Станіслдавського, 2 надійшло до рятувальників о 02 годині 23 хвилини восьмого серпня.

О 03 годині 30 хвилин пожежу локалізували, о 03 годині 48 хвилин ліквідували.

Про це йдеться у повідомленні на сайті обласного управління ДСНС.

На ліквідацію вогню виїжджали 25 рятувальників на шести одиницях спецтехніки. Загалом тієї ночі евакуювали 40 людей, п’ятеро з яких – діти. З четвертого поверху, місця загорання, більшість мешканців спускалися до низу по пожежній драбині. Вогонь і задимлення відрізав їм вихід на вулицю сходами.

П’ятиповерхівка раніше була гуртожитком. З відповідним проектом – довгим коридором і кімнатами по обидва боки. За кожними вхідними дверима – по дві кімнати, тобто ще по двоє дверей. Нині житло приватизоване. Знаходиться на балансі ЖЕКу №15.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Денис

    не провулок, а проїзд
  • Раиса Орел

    І знов Донецьких ратують а местні хай.
  • Елла

    А про 5 поверх ні слова!!!!!А те що ми теж не могли з маленькими дітьми вийти з квартир бо клубки чорного чадного диму вже заповнили наш етаж!!!А те що особисто я з чоловіком і сусіди врятуватись своїм ходом!Ми кричали з вікна а на нас геть не реагували!!!!Ми викликали свого ж знайомого який приїхав і зняв нас з 5 поверху своїм підйомником і ще когось з 4 поверху....я не пам'ятаю точно кого бо це була ніч,темно,крики і паніка.....
  • V

    Полный бред информация не соответствует действительности! Вы больше слушайте слухи и лживые рассказы ! Информация по слухам кто-то кому то сказал это смешно ! Пожар произошел в 90% из-за халатности людей! Скорее всего это не проводка а окурок в конце коридора! Пламя было с низу где стояло ведро и там не раз уже немножко загорался мусор от окурка! И Этот самый Миша не выбегал никуда он был в квартире и его сняли чуть ли не последнего !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up