Приміські автобуси дорожчають. Міські – ні. Поки що

Приміські автобуси дорожчають. Міські – ні. Поки що
Вінницькі маршрутки не дорожчатимуть принаймні до квітня. В місті сподіваються на стабілізацію ситуації з курсом, пальним та запчастинами. Перевізники «терпіти» погодилися, хоча додають, на деяких маршрутах ситуація критична. А от приміський проїзд подорожчає в середньому на 23% уже після перевірки обґрунтованості розрахунків, наданих перевізниками

Соціальними мережами ширяться чутки, що проїзд у вінницьких маршрутках може подорожчати до п’яти гривень. RIA перевірила інформацію і з’ясувала – ціни на проїзд у громадському транспорті поки що не міняються.

Тим часом хвиля подорожчання разом з протестами перевізників уже прокотилася багатьма містами України.

Колапс

Відео дня

Маршрутники вимагали зростання ціни на перевезення пасажирів в Одесі, у Львівській області з рейсів «зїхало» частина автобусів, а Миколаїв просто зупинився: перевізники влаштували страйк.

«С самого утра на улицах – ажиотаж. Люди часами простаивают на остановках”, - пишуть місцеві видання, зазначаючи, що пішоходи дякують автомобілістам, які зупиняються і підбирають голосуючих просто так -  “за дякую»

Третього березня в Миколаєві на свої маршрути не виїхало 90% машин. Перевізники заявили про свою незгоду з тарифом в три гривні, вимагаючи підвищити розцінки принаймні до п’яти. В місцевій мерії таку поведінку назвали шантажем, але зрештою аби залагодити ситуацію пообіцяли переглянути об’єктивність наданих розрахунків.

Просили почекати

Вінницькі перевізники поки що не страйкують. Але переконують – ситуація, особливо на підвізних маршрутах, критична.

- Іноді не вистачає коштів навіть на сплату податків, - каже член робочої групи перевізників при міськраді Олександр Коломієць. - Четвертого березня була нарада  в мерії. Я озвучив існуючі проблеми, але нас просять почекати, щоб не нагнітати атмосферу. Сказали, що до кінця березня ніяких підвищень не буде, а далі, може ситуація стабілізується: долар подешевшає, а слідом і пальне.

В мерії, аби зменшити витрати, перевізникам пропонують зменшувати інтервал руху. Правда, за словами самих маршрутників, це не дуже допомагає.

-  Подорожчало не тільки пальне, а й запчастини, адже іде прив’язка до євро, за теж колесо, яке восени коштувало 1100 – тепер потрібно заплатити  усі 2500 гривень і хочеш бери, хочеш не бери, нікого не хвилює, - каже голова Асоціації перевізників «Маршрут» Олександр Гота.

- Сьогодні мова йде хоча б про те, щоб зменшити суму відрахувань, яку ми платимо в трамвайно-тролейбусне управління (тисяча гривень на місяць), - каже Олександр Коломієць.

Яким може бути новий тариф

За словами перевізників, коли влітку тариф підвищувався з 2,5 до 3 гривень, курс був 12 і приблизно стільки ж бензин, при курсі 26-27 гривень за долар, на думку маршрутників, тариф має бути не менший 4,5 гривні.

– Ми розуміємо, що зарплати не підвищилися, але, з урахуванням зростання усіх витрат – сьогодні тариф на перевезення має бути мінімум 4,5 гривні. Це навскидку.  Якщо це питання буде підняте, то потрібно робити відповідні розрахунки і тільки після їх перевірки затверджується ціна, - каже Олександр Коломієць.

А що область

На відміну від перевізників міських, приміські уже подали відповідні розрахунки в обласний департамент економіки.

- Зараз вони перевіряються, після того буде прийняте відповідне рішення, у разі, якщо дані, надані перевізники підтвердяться, мова йде про те, що проїзд в міжміському та приміському транспорті області подорожчає в середньому на 23%, - каже директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Анатолій Вакар. – Як і місто ми хотіли б відтягнути б момент подорожчання до останнього, але є об’єктивні речі, якщо в місті є альтернатива у вигляді трамваїв та тролейбусів, то є села, куди їздить тільки один перевізник, і якщо він  завтра з’їде з рейсу, то хто від цього виграє?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    А дохід бусиків в день 3000 грн з бусіка хваляться водії
    І кілометраж перевезення  меньше в 1000 раз ніж в києві а ціни хтять київські
    А в селах дітей безкоштовно автобуси возять Сільські діти особені чи через діагноз " язсела" Коли кінчиться сільський комунізм ???

  • Дарья

    Якщо і далі таке творитися буде, що долар росте як на дрождях, а за ним і росте ціна на пальне, то перевізники у будь-якому випадку збільшать ціни на проїзд, не будуть же вони возити людей собі в убиток. Будемо надіятись, що ціни на проїзд не підійматимуть. Але як кажуть, ніхто від цього не застрахований.
  • Анонім

    Так як подорожчаЄ, як він уже  ПОДОРОЖЧАВ, причому без відповідного рішення та обговорення. Раніше як піднімається тариф то є рішення, у всіх маршрутках наявні інформаційні листи, а наразі ні у маршрутках, ні на сайтахї відповідних органів. Я не говорю, що  непотрібно підіймати проїзд, але ж потрібно робити це цивілізовано, згідно законодавства. Чому як перевізники до цього часу отримували надприбутки(я неговорю про останій рік-два), то всіх все влаштовувало, всі заробляли, а як тільки вони почали отримувати мізер, все катастрофа, економічно невигідно. Як на мене було б чудово відродити муніципальний транспорт, без приватних перевезень.
  • Анонім

    Гонтареву і причетних на мило!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up