Президентські вибори-2019: що варто знати вінничанам

Президентські вибори-2019: що варто знати вінничанам
  • Вибори наступного президента України призначені на 31 березня, і у Вінниці зможуть проголосувати понад 280 тисяч виборців.
  • Якщо йдете на вибори, то потрібно перевірити себе у списках. Переселенці також зможуть голосувати у Вінниці.
  • Утім, експерти прогнозують, що ці вибори — не завершаться одним туром, а ім’я нового президента буде відомо в травні.

Цього року оберуть шостого президента України. Виборча кампанія триватиме до 31 березня, адже на цю дату призначений день виборів. Але це не єдина важлива дата, про яку мають знати вінничани.

Голова вінницького осередку Комітету виборців України Владислав Телень роз’яснив основні віхи у цьогорічній виборчій кампанії. Так, люди можуть висуватися у кандидати в президенти до 3 лютого. Потім Центральна виборча комісія (далі - ЦВК - авт.) буде оброблювати заявки, і до 8 лютого сформує остаточний список кандидатів на посаду президента.

До 12 березня формуються дільничні виборчі комісії, що будуть рахувати бюлетені на місцях. А 25 березня вони отримають списки виборців, і люди можуть на дільницях перевірити востаннє чи є вони в цих списках.

Відео дня

Про рекламу

Нав’язлива політична реклама має зникнути після 24-ої години 29 березня. При тому, за словами Владислава Теленя, вся виборча реклама, яка є у нашій області, зроблена з порушенням законодавства.

— Норми закону, які регламентують рекламу, не діють. Бо зараз люди, що офіційно не зареєструвалися в кандидати президента — агітують за себе чи проти когось, що є порушенням закону, — казав Телень — Політична реклама має супроводжуватися інформацією про тираж, замовника реклами, суб’єкта, хто друкував та про відповідальну особу. По Вінницькій області такої правильної реклами я не бачив.

Владислав Телень, очільник вінницького осередку КВУ (на фото зліва)

Він додав, що, по суті, відповідальності за незаконну агітацію чи інші порушення закону про вибори, для кандидата немає.

— Єдине, що може зробити ЦВК — висунути попередження. Зняти з виборів, призначити штрафи чи інші санкції до винуватця — не може. Але з іншого боку, доведений факт порушення закону про вибори стане в пригоді на суді, — пояснив Телень.

Про результати

Викладач ДонНУ імені Стуса, політолог Володимир Кіпень зазначив, що вибори президента України в 2019 році — доленосними для України, що визначать добробут і перспективи нашої країни. Але передвиборчі перегони нині є «парадом обіцянок».

— У нас вже з два десятки кандидатів, серед яких є топ-політики та люди, яких ніхто не знає. У суспільства нині високий запит на соціальну справедливість в усіх сферах. А отже кандидати будуть грати на цей запит й обіцяти все. Навіть те, на що не можуть впливати. При тому, 2/3 українців не цікавляться політикою взагалі та обиратимуть за принципом «гарний / не гарний». І якщо ми зробимо неправильний вибір, то це відкине нас назад.

Володимир Кіпень, викладач ДонНУ ім. Стуса, політолог (на фото праворуч)

Владислав Телень спрогнозував, що ім’я нового президента ми дізнаємося не раніше травня 2019 року.

— За наявними даними від соціологів бачимо, що першим туром президентські вибори не завершаться. Президента України обиратимуть у другому турі серед двох претендентів на цю посаду, що, орієнтовно, почнеться 21 квітня. І 1 травня ми 31 отримаємо прізвище нового Президента країни. Хоча, допускаю, що за результатами виборів будуть суди, і не одні, — казав голова вінницького осередку Комітету виборців України Владислав Телень.

Як перевірити себе у списках

Анатолій Синявський розповів, що у Вінниці будуть сформовані 161 виборча дільниця, на кожній з яких голосуватимуть від 140 до 2500 виборців. Станом на зараз, 17 січня, загальна кількість виборців у Вінниці 282 тисяч 616 виборців.

Для того, щоб проголосувати за місцем реєстрації — потрібен лише паспорт громадянина України. І усім людям варто перевірити чи є вони у виборчих списках. При цьому це можна зробити до 25 березня.

— Варто перевіряти не тільки те, що ви є у списках, а й правильність написання вашого ім'я, прізвища, по батькові та інших персональних даних. Зокрема, якщо жінки змінюють прізвище в РАГСі, то варто заявити про такі зміни і у нас, — казав Синявський.

Анатолій Синявський, очільник вінницького Держреєстру виборців (у центрі фото)

Чи можуть голосувати у Вінниці переселенці з окупованого Донбасу та Криму і ті люди, які не прописані у Вінниці, але тут живуть?

— Так, можуть. Для цього їм потрібно змінити «виборчу адресу» — приписатися до певної дільниці, щоб потрапити у списки виборців. Для цього переселенцям потрібно надати тільки паспорт громадянина України. Людям, які не прописані у Вінниці, але хочуть тут проголосувати — паспорт та підтверджуючі документи: для прикладу, документ про оренду квартири, довідка з місця роботи у Вінниці тощо.

Перевірити себе у списках виборців можна на сайті Держреєстру виборців. Змінити виборчу адресу, виправити персональні дані можуть лише працівники установи. У Вінниці вони знаходяться за адресою: Замостянська, 7 (Прозорий офіс), 3 поверх, ліве крило. Телефони: (0432) 59-53-27, (0432) 59-53-25, (0432) 59-53-29. Режим роботи: 09:00-18:15, перерва: 13:00-14:00

Нагадаємо, перед виборами субсидії роздаватимуть готівкою

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Порошок

    проголосую, за того чию рожу найменше буду бачити в рекламі на ютубі і на рекламних банерах
  • Михаил Светлов

    за нового президента, Правильно подмечено
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up