Президент Петро Порошенко оголосив про припинення воєнного стану

Президент Петро Порошенко оголосив про припинення воєнного стану

28 листопада 2018 року, у десяти областях України запровадили режим воєнного стану терміном на 30 днів. Сьогодні, 26 грудня, повідомили про те, що цей режим припиняється.

—  Сьогодні, 26 грудня, о 14:00 припиняється воєнний стан. Це моє принципове рішення, воно грунтується на аналізі всіх складових поточної безпекової ситуації в Україні, — написав президент України Петро Порошенко в твітері.

Дивіться пряму трансляцію засідання РНБО щодо питань, пов'язаних з воєнним станом:

 

Відео дня

Порошенко констатував, що «ситуація навколо країни не дуже змінилася».

— ОБСЄ підтвердила дані нашої розвідки, що в районі Луганська знайдено підтягнуті системи реактивного вогню «Град», збільшена кількість артилерії, не відведені танки. Не зменшилася і військова присутність РФ в Азовському морі, — казав президент.

Водночас не продовження воєнного стану Порошенко пояснює наближенням майбутніх виборів в Україні.

— Якби не вибори, ми б попросили Верховну Раду продовжити цей воєнний стан — заявив президент.

— Чому мною приймається рішення не продовжити воєнний стан. Бо ми маємо дві загрози: з одного боку загрозу прямої воєнної агресії. А з іншої – загрозу наступу на демократичні права і свободи громадян, — зазначив він.

— У областях, де був визначений воєнний стан - були проведені мобілізаційні збори резервістів. Кількість охочих людей, які стали на захист України, перевищувала в 3-5 разів від необхідної кількості мобілізованих. У десяти областях зареєстровано на 26% менше злочинів, аніж зазвичай. Порядку стало більше. Але вже більше виявлено незареєстрованої зброї, і зараз відбувається процес притягнення до кримінальної відповідальності. Без військового стану ми би не пройшли військового злагодження. Ми піддали суворій перевірці системи військового управління, які були створені 4 роки тому. І виявили - великі недоліки. Ми побачили їх раніше, аніж наш ворог. Їх ми обговоримо у закритому режимі.

Якщо говорити у міжнародному аспекті: криза у Азовському морі - це багатомісячна ескалація від росіян, на яку не звертали увагу наші партнери. Агресивні дії РФ разом з адекватною реакцією України у вигляді введення воєнного стану - притягнули увагу міжнародної спільноти та стали аргументом для подовження санкцій проти Росії. Нині в Раді ЕС обговорюються і Азовський проект санкцій проти Росії Уперше на рівні ООН агресор названий агресором. Сьогодні на порядок денний РНБО внесені проект прийняття рішення щодо застосування санкцій України за незаконне проведення виборів на окупованих територіях на Донбасі, за агресію проти держави біля Керченської протоки. Абсолютно більшість українців підтримують мир. Але мир на умовах державних інтересів України.

Ми не здамо Крим, не здамо окуповані території Донбасу. Наголошую ще раз - у поєднанні з воєнним станом підтримка наших партнерів зупинила найгірший варіант розвитку подій, коли Путін перетинає нову «червону лінію».

У лютому 2019 року я буду просити Верховну Раду України прийняти зміни в Конституцію, щоб закріпити наш курс в ЄС та НАТО. І тільки так ми зможемо зупинити провокації Росії проти України. Україна ніколи не відмовиться від використання Азовського моря. У тому числі й військовими судами. На нас з вами, члени РНБО, лежить повна відповідальність за захист України.

Ми будемо посилювати обороноздатність наших військових: Повітряні сили отримають нові літаки, Військові морські сили - нові катери, сухопотні війська - гранатомети, автомати, засоби зв'язку тощо. Громадяни України мають відчувати себе захищеними. Тому запровадження воєнного стану було ефективним, вчасним, — зазначив президент Порошенко.

Наразі почалася закрита частина засідання Ради Нацбезпеки України.

Нагадаємо, Вінницька область була у числі областей, де ввели воєнний стан

Читайте також:

Воєнний стан на Вінниччині: Коровій розказав, як готується регіон

Воєнний стан на Вінниччині: оприлюднили список лікарень для допомоги військовим

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • Vladimir Sviridov

    вот все его осуждают, а што он по факту может? да нифига, суды продажны и ккорумпированы, любое  его превильное решение легко отменить в судовом порядке или при помощи того же корумпированного парламента, единственный способ навести порядок в стране это создать нквд и при помощи сталинских методов убрать!!!! всех депутатов, притом абсолютно всег, судей, .... короче почти всю если не всю власть, потом опять набрать новую и через пол года убрать, и так раза 3-4, притом убрать это означает физически ликвидировать + полная конфискация имущества семьи и родни, но в таком случае гдето 4-я часть страны окажется в могиле, от нас отвернутся все страны, или того хуже это станет поводом для вторжения других стран на нашу територию со всеми вытекающими последствиями

    Вася reply Vladimir Sviridov

    А ты поставь вопрос иначе - по факту он набедокурил...

    А если это была его цель - разрушить Украину? Тогда он славно потрудился, успешно

    Vladimir Sviridov reply Вася

    а ты че хотел?? в стране много лет черти шо творилось, и тут человека которого специально не обучали, потомушто такому попросту нигде не учат, выбрали навести порядок и он типо без ошибок и в ущерб себе должен был навести порядок?? ты че с дубу на кактус рухнул?

    Вася reply Vladimir Sviridov

    Если не обучен, зачем надо было встревать? Алкоголиком стал, товарищи от него отвернулись. Руку никто не подает... Жизнь проходит...

    Vladimir Sviridov reply Вася

    зачем встревать? а че нужно было тупо сидеть и ждать пока банда яныка тупо сольет втихую украину россии? или дать возможность юльке или комуто еще продать украину задешево, так хоть какойто шанс побарахтатся появился, а вдруг одумаются

    Иванов Иван reply Vladimir Sviridov

    ты видать сильно пиз...данутый он поставил своих воров везде и даже кума прокурором

    Vladimir Sviridov reply Иванов Иван

    тоесть пока при власти другие воры(юлькины, рената, бойка, ....), то все нармально??? а как токо порошенковские то вс кирдык?

    Вася reply Vladimir Sviridov

    Да любые воры при власти не приведут в Европу - у них своих беспредельщиков хватает.
  • Никульшин Дмитрий

    Чмо
  • Віктор Черніков

    Наш Президент сам наголошує, що він є гарантом конституційних прав і свобод та захищає демократію. Не вірю в його слова!!!  Бо в державі править олігархія а не закони. Отже демократії ніякої немає. Щодо прав громадян. То у нас більше дбають про права злочинців. Всіх ловлять і відпускають. Безкарність та паплюження законів породжує свавілля і безлад, а не демократію та порядок.
  • Иванов Иван

    cоздали за время военого положения 2 кавалерийских дивизии 4 лучных полка соорудили 8 камнеметалок и тощо

    Марія reply Иванов Иван

    ... и лисапетный батальйон)) будет петь! и фарион подпевать... так пириможимо!

    Задунайский Торонтуй reply Иванов Иван

    Кирдык теперь бронеконной подводной бурятской дивизии.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up