Премію Руданського отримали священик і двоє поетів. Яка винагорода за перемогу?

Премію Руданського отримали священик і двоє поетів. Яка винагорода за перемогу?
Три книги, автори яких стали лауреатами премії Руданського у 2021 році
  • Кожен рік в області визначають трьох переможців Всеукраїнської премії імені Степана Руданського.
  • У 2021-му за перше місце заплатять 35 тисяч гривень, за друге і третє — по 20 тисяч.  
  • Хто став лауреатом премії-2021 і як обирали переможців?

Про лауреатів і те, як їх визначали, розповів 20minut.ua голова обласної письменницької організації Вадим Вітковський. За його словами, найбільше голосів членів журі здобула книга «Степан Руданський. Сторінки духовності». Її написав священик Борис Пентюк, кандидат богослов’я і кандидат технічних наук. Він першим дослідив подільський рід Степана Руданського у чотирьох поколіннях.

Священик Борис Пентюк провів також значну роботу з вшанування пам’яті родини Руданського, зокрема, розшукав на старому цвинтарі могили його батька і дідуся, впорядкував їх, встановив хрести, зробив ці місця меморіальними, відслужив молебень.

Книгу священика рекомендувала на присудження премії Калинівська міська рада.

Відео дня

Винагорода за перше місце становить 35 тисяч гривень. Фінансує премію обласна влада.

Автор книги сатири і гумору «Кардебалети» Микола Пасічник, член двох творчих спілок — письменників і журналістів — став другим лауреатом. Третє місце здобула книга «Кава з пінкою» вінницької поетеси, виконавиці авторських пісень Зої Красуляк. Як зазначали члени журі, деякі її твори за своєю формою нагадують співомовки Руданського. За друге і третє місця передбачена грошова винагорода у сумі по 20 тисяч гривень. Переможців визначали шляхом таємного голосування.

До речі, члени журі визначали переможців таємним голосуванням. Спочатку відбувається обговорення книг-претендентів, а потім голосують.

Премія улюбленого для багатьох о поета Степана Руданського започаткована ще у 1994 році з ініціативи земляків поета, господарством імені Руданського у селі Хомутинці та обласною організацією Спілки письменників. З 2006 року отримала статус Всеукраїнської і фінансується за кошти обласного бюджету. За час існування її лауреатами  стали 49 майстрів слова, дослідників життя і творчості відомого земляка.

Вручають винагороду у дні Всеукраїнського свята сатири і гумору імені Степана Руданського. Традиційно вони розпочинаються 6 січня, коли народився майбутній поет, на його малій батьківщині у селі Хомутинці Калинівської громади. Наступного дня заходи продовжуються у Калинівці на майдані у центрі міста біля пам’ятника Руданському.

Степан Руданський дотепер залишається улюбленим поетом для багатьох шанувальників поетичного слова. Його короткі вірші із книги «Співомовки» сповнені гумором, іронією, легко читаються і легко запам’ятовуються. Руданський був ще й тонким ліриком. Його вірш «Повій, вітре, на Вкраїну» вважають народною піснею. Але в них слів є автор. І це Степан Руданський. А взагалі він працював лікарем. Після закінчення медичної академії у Петербурзі його направили на роботу у Крим. Там під час боротьби з холерою молодий лікар захворів, там і обірвалося його земне життя. На той час  йому було тільик 39 років. Похований у Ялті.

Нині у Хомутинцях готуються до відзначення чергової річниці з дня народження улюбленого поета, який з’явився на світ у родині хомутинецького священика у 1834 році.

 

Читайте також:

«Цю пісню знайшов батько». Як приспали Париж колисковою з Вінниці

Вихідні і свята у січні 2021: скільки днів будемо відпочитавати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up