Повернення Остапа у Жмеринку. Скульптор – про курйозний випадок із Бендером і Степаном Бандерою

Повернення Остапа у Жмеринку. Скульптор – про курйозний випадок із Бендером і Степаном Бандерою
Остап Бендер поверунвся у Жмеринку, як нова копійка. Реставрувати довелося не тільки памятник, а й стільці Фото "Жмеринкська газета"
  • Сьогодні, 27 жовтня, у Жмеринці вдруге відкрили пам’ятник Остапу Бендеру
  • О берега Жмеринки разбиваются волны Мирового океана, - декілька разів назва міста згадується в романі Ільфа і Петрова «12 стільців!»
  • На знак подяки за крилату славу Жмеринці у 2001-му році на площі біля залізничного вокзалу встановили пам’ятник відомому літературному персонажу
  • Згодом – прибрали. Чому? Де увесь цей час «промишляв» великий комбінатор? Як повертали Остапа у Жмеринку?

На Привокзальній площі Жмеринського залізничного вокзалу сьогодні свято гумору «В гостях в Остапа».  Тут вдруге відкриватимуть пам’ятник літературному герою популярного твору Ільфа й Петрова «12 стільців» - Остапу Бендеру. У програмі свята заплановано низку цікавих заходів. Долучитися до них запрошують як місцевих мешканців, так і гостей міста. Навіть пасажирів, які подорожуватимуть потягами, що в цей час зупиняться у Жмеринці.

Щоправда, таким треба бути уважним, аби не відстати від потяга. Саме так сталося у 2001 році під час відкриття пам’ятника Бендеру. Тоді від своїх потягів відстали аж 18 пасажирів. Вийшли подивитися, що відбувається на площі перед вокзалом. Задивилися на великого комбінатора, на те, що відбувається на площі, а потяг тим часом – ту-ту…  

Серед тих, хто буде на Привокзальній площі сьогодні,  скульптор  пам’ятника Бендеру у Жмеринці Микола Крижанівський. Він розповів «20minut.ua» про курйозний випадок, що передував створенню образу  великого комбінатора.

Відео дня

«12 стільців» не читав, фільм до кінця не додивився

 Перший раз пам’ятник Бендеру відкрили у 2001 році. Приурочили до 80-річчя написання книги «12 стільців».

-Мені зателефонував один з чиновників і передав прохання міського голови Жмеринки виготовити пам’ятник Бандері, - говорить Микола Крижанівський. – Я історик за фахом, але не міг пригадати, яке відношення мав національний Герой України Степан Бандера до Жмеринки.

На зустріч з конкурсною комісією скульптор приїхав з виготовленою гіпсовою фігуркою Степану Бандері. Каже, очолював комісію тодішній міський голова Жмеринки Віктор Жеребнюк.

-Що ти нам привіз? – запитав із здивуванням Жеребнюк.

-Скульптурну постать нашого Героя Степана Бандеру, - відповів Крижанівський.

У відповідь члени комісії усміхнулися, а господар кабінету звернув увагу скульптора на вже представлені на конкурс макети пам’ятника Остапу Бендеру. З’ясувалося, що чиновник, який передавав інформацію скульптору, не зрозумів прохання колеги зі Жмеринки. Замість Бендера назвав скульптору прізвище Бандери.

У кабінеті уже було декілька макетів пам’ятника. Вони чимось не задовольняли комісію. Вирішили чекати роботи Крижанівського. Саме її згодом схвалила комісія.

Фото автора. Як стверджує Крижаінвський, над скульптурою він працював понад один місяць. ад скульптурою Крижанівський Таким був памятник під час його відкриття у 2001 році 

Комбінатора вигнали з вокзалу

Коли у Жмеринці реконструювали Привокзальну площу, Остапа «вигнали»  з вокзалу.

-Добре, що зателефонували мені і попросили приїхати допомогти зняти скульптуру, - розповідає Микола Крижанівський. – Інакше її б пошкодили настільки, що й відновлювати було б нічого. Я забрав пам’ятник до себе у майстерню.

Микола Крижанівський:(ліворуч) -Мене запевняли, що після реконструкції площі пам’ятник повернуть, але цього не робили аж до жовтня нинішнього 2019 року, коли Юрій Світлак запропонував повернути Бендера до Жмеринки 

За словами скульптора, упродовж усіх цих років до нього неодноразово зверталися з проханням продати постать Бендера. Він не погоджувався. Сподівався, що Жмеринка поверне комбінатора. Так воно й сталося.

-Недавно мені зателефонували з Жмеринської міськради, повідомили, що мають намір повернути пам’ятник, - розповідає скульптор. – Коли приїхав, спілкувався із заступником міського голови Володимиром Дудіком, керівницею комунального управління Ольгою Коломієць. Відчув їхню зацікавленість у відновленні пам’ятника. Вони говорили, що це родзинка міста. Що вивчали думку містян і ті висловлюються за повернення скульптурного зображення, бо пам’ятник уже став родзинкою для міста залізничників.

До речі, «Жмеринська газета» провела з цього приводу опитування серед своїх читачів. За інформацією видання, більшість з опитаних повідомили, що хотіли б бачити пам’ятник Бендеру у місті.

Портрет хитрого подолянина

-Щиро зізнаюся, що «12 стільців» Ільфа й Петрова ніколи не читав, - говорить Микола Крижанівський. – Фільм, знятий за цим твором, до кінця не додивився. Тому насправді робив портрет хитрого подолянина. Чоловіка, який знайде вихід з будь-якої складної ситуації, який ніколи не впадає у відчай…

Фото автора. П’ятсот кілограмів важить фігура Остапа. Її виготовили з міді. Всередині нижня частина залита бетоном. Саме тому пам’ятник такий важкий. Постамент, на якому встановлений пам’ятник, з граніту. Стільці чавунні. Загалом їх не 12, а сім. Шість по колу, на них можна присісти. На сьоме крісло великий комбінатор обіперся рукою. Піджак на ньому накинутий на голе тіло. Навколо шиї – шарф. На голові кепка. Погляд спрямований вдалину. Як відомо з твору, авантюрист Бендер весь час кудись поспішав.

Оновлений пам’ятник доставили на старе місце 22 жовтня. Під час його розвантаження зібралося немало людей. Секретар Жмеринської міськради Юрій Світлак розповів, що у місті є пам’ятник Героям Революції Гідності та загиблим у війні на Донбасі, у місті відновили спорткомплекс з плавальним басейном, а тепер повернули родзинку – постать героя, з уст якого неодноразово звучала назва Жмеринки.

Відкривали памятник з жартами по-жмеринскьки. Організатори запропоунвали учасникам учість у розіграші призів. Звучали сміх і музика. Над Привокзальною площею було чути неодноразово слово "Жмеринка". Звучало воно у контексті відомого твору "12 стільців". 

Ось одна з фраз:

-Шура, які ви знаєте центри світової цивілізації? 

З таким запитанням Бендер звертається у творі до Шури Балаганова.

У відповідь Балаганов називає Жмеринку. Згадку про рідне місто присутні щоразу зустрічали оплесками. 

До речі, неподалік від Вінниці, є ще одне зображення Остапа Бендера. Воно знаходиться поруч з автомобільною трасою, що веде до Немирова, біля кафе у селі Комарів. Щоправда, цей пам’ятник поступається масштабністю тому, що відкривають нині у Жмеринці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дмитро Ларін

    - Все это выдумка, нет никакого Рио-де-Жанейро, и Америки нет, и Европы нет, ничего нет. И вообще последний город - это Шепетовка, о которую разбиваются волны Атлантического океана.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up