Порятунок озера, нові світлофори та автобуси. ТОП-5 петицій цього місяця з відповідями влади

Порятунок озера, нові світлофори та автобуси. ТОП-5 петицій цього місяця з відповідями влади
  • Вінничани часто звертаються до міськради з петиціями. Інколи — лише скаржаться на безладдя, а іноді — пропонують цілі проєкти розв'язання проблем. 
  • Зібрали у добірку ті петиції за жовтень, які забрали найбільше підтримки від містян, та ті, на які прийшла відповідь від міськради у цьому місяці. 

Електронні петиції — це можливість містян звернути увагу влади на проблеми, які існують у Вінниці. Кожен з вінничан має право подати побажання, скаргу чи звернення до влади. Сайт «Е-dem місцеві петиції», де власне можна це робити, користується популярністю. Щодня тижня на ньому з'являється кілька нових петицій. 

Для вас показуємо ті, які запропонували вінничани у жовтні. 

«Врятувати Вишенське озеро»

Спершу розкажемо про петиції, які зібрали необхідну кількість голосів для розгляду міськрадою — 350, та отримали відповідь. Про порятунок озера саме одна з таких. 

Відео дня

Цю петицію подала громадська активістка Таїсія Гайда. 

«На початку 200-х років площа Вишенського озера була набагато більшою. Тільки один Качатник, який є частиною озера, мав площу 22 гектари. Це було улюблене місце для риболовлі вінницьких рибаків, а також місце відпочинку для усіх вінничан.

У 2014 році чомусь площа Качатника стала 2 га, а озеро почали масово забудовувати і засипати. Але не тільки Качатник, але і основна частина озера замулюється, підземні джерела зникають», — пише активістка. 

За її словами, озеро повільно вмирає, що може повністю змінити мікроклімат цілого мікрорайону. Не кажучи вже про те, що вінничани втратять останню можливість для гарного відпочинку просто посеред міста. 

«Прошу розглянути можливість включення до бюджету громади на наступний рік заходів з відновлення Вишенського озера», — зазначає жінка. 

Ця петиція зібрала 438 голоси із 350 необхідних, тож її були вимушені розглянути у міській раді. Так 5 жовтня від них прийшла відповідь.

«Наразі здійснюються заходи щодо оформлення технічної та правоустановчої документації на даний об'єкт. З метою належного утримання, зазначеного в петиції об’єкту водного фонду, після оформлення вищевказаних документів, об’єкт буде передано на баланс відповідного виконавчого органу міської ради до сфери управління якого відноситься вирішення даного роду питань», — читаємо у відповіді.

Тобто, наразі триває оформлення документації, і петицію Таїсії можуть взяти до уваги лише згодом. 

«Маршрут √32»

Ще одна петиція, яка отримала відповідь від влади у жовтні — про маршрутки. Її написала Жанна Кієнко. 

«Просимо відновити частково рух 32-го маршруту, а саме жовті буси. Через те, що автобуси дуже довго їдуть. Просимо, щоб автобуси ходили, але і поставили декілька машин, які були раніше. Оскільки це значно полегшить рух вінничан», — читаємо у петиції. 

За словами містянки, що її писала, багато скарг саме на рух автобусів, оскільки вони дуже незадовільні в добиранні на роботу, навчання тощо. 

Ось що відповіли у міськраді: 

«Термін дії договору з перевізником, який обслуговував автобусний маршрут загального користування в режимі маршрутного таксі №32А «Сабарів – Залізничний вокзал» завершився.

Водночас повідомляємо, що автобуси «Otokar», які здійснюють перевезення пасажирів в звичайному режимі руху мають значні переваги у порівнянні з автобусами середньої вмістимості «Богдан» приватних перевізників, які здійснювали перевезення в режимі маршрутного таксі», — читаємо у відповіді. 

У міській раді перелічили переваги цих автобусів, зокрема: нижчу вартість проїзду та безготівкову оплату, наявність окремого місця для пасажира на інвалідному візку та система кондиціонування салону, тощо. 

«Транспортне обслуговування мешканців мікрорайону «Сабарів» забезпечується автобусами автобусного маршруту загального користування в звичайному режимі руху №11 «Сабарів – Вул. Ботанічна», який здійснює підвезення пасажирів до зупинки «Електромережа», ринку «Урожай» та центральної частини міста, звідки можна здійснити пересадку на трамвайні, тролейбусні та автобусні маршрути загального користування, які рухаються в напрямку залізничного вокзалу.

Враховуючи вищевикладене, для відновлення роботи автобусного маршруту загального користування в режимі маршрутного таксі №32А «Сабарів – Залізничний вокзал» нема потреби», — завершують у міськраді. 

Транспорт вздовж вулиці Юзвинської

Далі — перелічуємо петиції, на які ще зараз триває збір підписів. Ви ще можете їх підтримати. Одна з таких, яка вже зібрала 215 голосів з 350 необхідних — знову про транспорт. А саме про збільшення кількості муніципального транспорту вздовж вулиці Юзвинської. 

«У зв'язку з масштабною розбудовою даного району, стає недостатньою кількість транспорту. Упродовж останнього року було закінчено будівництво двох високоповерхових будинків, що знаходяться в цьому районі, а саме ЖК Агрономічне та ЖК Західний, також збудовано велика кількість тау-нхаусів та приватних будинків, а відповідно збільшення кількості мешканців мікрорайону. Маршрутних таксі, які тут наявні, недостатньо», — пише вінничанка Лілія Захарчук. 

Тому у петиції вона просить запустити муніципальний автобус, який закільцює повністю вулицю Юзвинську, Барське шосе та вулицю Келецьку. Каже, це значно покращить добирання школярів до навчальних закладів, а також інших мешканців до робочих місць.

Встановлення світлофора в Тяжилові

Цю петицію створила Оксана Кірюхина. Наразі вона набрала 116 голосів підтримки, ви теж можете долучитися. У ній містянка просить встановлення світлофора біля ЖК «Східна перлина» в Тяжилові. 

«Просимо Вас розглянути можливість встановлення світлофора біля цього ЖК. На даний час на цьому місці є нерегульований пішохідний перехід з острівцем безпеки. Але перейти дорогу дуже складно, навіть дорослому. 

А цьому районі проживає велика кількість дітей. Машини їздять з великою швидкість і не пропускають пішоходів. Неодноразово були збиті знаки на острівці безпеки. Сподіваємось на Вашу допомогу!», — йдеться у петиції. 

Ремонт дороги та облаштування тротуару

Ця петиції від Андрія Третяка свіжа, але вже зібрала понад сто голосів. У ній він просить владу звернути увагу на дорогу на вулиці Трамвайна. 

«В даному районі введено в експлуатацію житловий комплекс «Авалон». Внаслідок чого суттєво збільшився і не без того великий потік автомобілів, що рухаються даною вулицею. Дорога в незадовільному стані, ширина не дозволяє здійснити повноцінний роз'їзд, особливо на ділянці від вул. Хм. Шосе до перетину з вул. М.Амосова», — пише чоловік. 

За його словами, автівки припарковані вздовж узбіч, що додатково створює перешкоди руху. Щодня вулицею проходить значна кількість пішоходів, серед яких чимало дітей. Уточнює, що по цій дорозі пролягає маршрут до 26-ї школи, дитячого палацу мистецтв, зупинок громадського транспорту. 

«На даній дорозі мали випадки ДТП із за участю пішоходів та велосипедистів.Відсутність тротуару та дороги, яка б відповідала існуючим нормативам на даній ділянці не сприяє безпеці руху та підвищує аварійність на дорозі», — резонує вінничанин. 

Якщо ви підтримуєте пропозицію облаштування там дороги, то ще маєте можливість проголосувати. 

 

Читайте також:

Кешбек від держави. Пояснюємо простими словами, як отримати податкову знижку на навчання

Де найдешевше? Порівняли ціни і склали рейтинг супермаркетів Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up