«Попросив принести сала». Постраждалий у Фінляндії в аварії вінничан почав говорити і їсти

«Попросив принести сала». Постраждалий у Фінляндії в аварії вінничан почав говорити і їсти
Поки Дениса лікують у Фінляндії, його батькам затеелфонували з нашого посольства у цій країні і сказали забирати сина додому. Але ж з його травмою це заборонео
  • 24-річного Дениса Лазарчука перевели з реанімації у неврологічне відділення університетської клініки
  • 20 вересня хлопець повертався із заробітків у Фінляндії
  • Бус українських перевізників, яким він їхав, на слизькій дорозі злетів у кювет
  • Два водії обійшлися легкими травмами і переляком, а єдиного пасажира у важкому стані швидка доставила в лікарню
  • Що далі чекає українця у Фінляндії?

Друзі Дениса, з якими працював у Фінляндії, пережили непростий період чекання. Вони – там, батьки і брат – дома. Після хірургічного втручання лікарі говорили, що роблять все можливе, аби врятувати пацієнта. Нічого конкретного не обіцяли. Йому не можна було рухатися. Тому ввели у сплячий стан. Так Денис провів чотири дні. Це були найскладніші дні.

Наснилося, що фінський фермер розмовляє українською

-Нарешті мені вдалося почути друга, - розповів 20minut.ua по телефону з Фінляндії земляк Лазарчука  Олександр. – Перше слово, яке почув від нього у палаті, - «привіт». Так Денис відповів на моє вітання. Ще сказав, що він шокований від усього, що з ним сталося. Пам’ятає аварію, як його забирала швидка, а потім операційний стіл, наркоз...

Постраждалий розповів другові про два сни, які бачив у лікарні. Дивні сни. Але не це важливо. Значить, мозок працює. Так пояснюють медики. Спершу Денису наснилося, що фермер, в якого він працював, почав розмовляти українською мовою. Сам Денис не знає ні фінської, ні англійської. А тут така нагода поговорити з фермером – той раптом заговорив на нашій рідній.

Відео дня

Другий сон ще дивніший – лікарня згоріла.

На це товариш відповів, щоб Денис і не думав про таке. Бо це його місце порятунку. За словами Олександра, вінничанин лікується в університетській клініці. Фермер, в якого він трудиться, пояснив, що це одна з п’яти кращих клінік у Фінляндії.

Як розповів співрозмовник, його друг почав самостійно їсти. Денис, як справжній українець, попросив сала. Йому повезло. Якраз приїхали хлопці з України, привезли з собою свіжини. Так що бажання друга задовольнили.

Денис трохи піднімає одну руку. Ніг поки що не відчуває. Зате стала чутливою частина тіла від шиї до пояса. Раніше він не відчував нічого. Лікарі прогнозують, що згодом відновиться відчуття ніг. Стверджують, що задоволені динамікою одужання пацієнта. Не приховують, що планували ще одну операцію. Однак нинішній стан хворого не потребує повторного хірургічного втручання.

За лікування платить страхова компанія

Олександр знає англійську. Тому може спілкуватися з медиками. Попервах разом з ним до лікарні приїздив фермер, в якого він працює, і де працював постраждалий Денис. Фермер теж переймається станом здоров’я українця.

-Щоб потрапити у відділення неврології, де лікують Дениса, треба спершу подзвонити по телефону при вході у лікарню, - розповідає хлопець. – Тебе з’єднують з відділенням. Кажеш, кого маєш провідати. Пропускають у кімнату очікування.Там просять зняти верхній одяг, вимити руки. Далі приходить лікар і разом з тобою йде до пацієнта. У палаті Дениса двоє людей – він і дідусь фін. Денис не знає англійської. Спілкуватися йому з медиками непросто. Лікар використовує мою присутність, аби порозмовляти з пацієнтом. Виконую роль перекладача.

Разом з Денисом працювала його родичка. Вона постійно на зв’язку з батьками хлопця. Тепер нарешті з’явилася можливість зателефонувати їм з палати. Розмовляли по вайберу. Батьки не тільки чули, а й бачили сина. Після цього хоч трохи заспокоїлися.  

Всі витрати на лікування оплачує страхова компанія. Хлопець працював офіційно, був застрахований. Тому з нього не вимагають платити.

Незважаючи на це, виникла ситуація, що викликає занепокоєння у пацієнта, його друзів, батьків.

Забирайте сина додому

Про постраждалого українця адміністрація медичного закладу повідомила наше посольство у Хельсінкі.

Представник посольства телефонував батькам в Україну. Повідомив, що вони мають знайти лікарняний заклад відповідного профілю і забрати сина для подальшого лікування і реабілітації.

Найбільшою несподіванкою така інформація стала для друга постраждалого Олександра.

-Жодного разу мені не говорили про це фінські лікарі, - розповідає Олександр. – Навпаки, казали, що будуть лікувати пацієнта доти, доки не зроблять все від них залежне. Крім того, зараз Дениса не можна перевозити. Лікарі не дозволяють це робити. То як його доправити у такому стані за тисячі кілометрів?

Денис виїжджав за кордон по біометричному паспорту. У нього закінчується передбачений законом термін перебування.

-Це питання уже уладнали, - розповідає Олександр. – Звернулися у міграційну службу Фінляндії. Там сказали, що це непередбачена ситуація,  тому ніхто депортувати українця не збирається. А ось як бути із вимогою посольства, цього сказати не можу. Буду цікавитися у лікарів, що маємо робити далі.

Отримана травма вимагає не тільки тривалого лікування, а й подальшої реабілітації. Друзі хлопця звертаються до тих, у кого є можливість, допомогти коштами батькам Дениса. 

Номер картки мами - Лазарчук Наталія Вікторівна:  5168742237575661 - ПриватБанк.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Міля Фецак

    Бідняга .виздоровлюй .скоріще .
  • Оксана Бродецька

    Яке щастя!Хвалити Бога.
  • Анна Влад Шофрон

    Здоровя. Туби
  • Galina Petrychka

    Швидуого одужання i ангела охоронця
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up