“Попелюшка” та переінакшений “Гамлет”: чого чекати від фестивалю театрів ляльок (ПРОГРАМА)

“Попелюшка” та переінакшений “Гамлет”: чого чекати від фестивалю театрів ляльок (ПРОГРАМА)
  • Це вже десятий, ювілейний фестиваль, на якому очікують театри з п’яти країн.
  • На фестивальній сцені зіграють 17 вистав - від дитячих казок до постмодерністського трагіфарсу.
  • Читайте у матеріалі анотацію до кожної з вистав фестивалю. Плюс додаток - програма дійства

Прийдешній Міжнародний фестиваль театрів ляльок “Подільська лялька” буде ювілейним - десятим. На дійство запросили театри із чотирьох країн(не рахуючи, власне України), а колективів на фестивальній сцені виступатиме 17. Про це під час конференції 5 жовтня розповіли організатори фестивалю.

“Подільська лялька” триватиме із 9 по 14 жовтня.

Церемонія відкриття - 9 жовтня, 10.00 у Вінницькому обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Садовського.

Відео дня

Церемонія закриття фестивалю і святкування 80-річного ювілею Вінницького лялькового театру - 13 жовтня 2017 року, 16.00, концертна зала Вінницького училища культури і мистецтв.

— На фестивалі виступатиме Паневежиський драматичний театр з Литви,  2 колективи з Молдови, будуть представники і з Румунії, а також 2 польських колективи. І, безумовно, українські театри теж. Фестиваль проведемо на високому рівні, - розповів директор Вінницького обласного академічного театру ляльок Михайло Байдюк.

Олександр Свіньїн, головний режисер Вінницького обласного академічного театру ляльок, додав, що театральних колективів було б і більше, але деякі зарубіжні колеги побоялися їхати до Вінниці через нещодавні вибухи на калинівському складі боєприпасів.

— Написали нам: “вибачайте, артисти бояться їхати”. Що зробиш, таке теж буває.

Не дивлячись на це, фестивальна палітра, як розповів режисер, буде дуже цікавою, і кожен зможе обрати для себе виставу на свій смак.

— Якщо казати про виставу, яку ми представляємо на фестивалі, це вистава “Рибалчина русалонька”, яка до цього ніде не розігрувалась. Автор казки, за якою поставлена вистава - український письменник Василь Королів-Старий, що жив і творив на початку ХХ століття. А поставив виставу наш добрий знайомий, режисер з Харкова Андрій Солоняк.  

Програма фестивалю

 

Коротко про театри на сцені фестивалю та про репертуар  

Казковий мюзикл "Попелюшка"

Вінницький академічний музично-драматичний театр імені Садовського

Добра стара історія про Попелюшку з відомим сюжетом. Добра казка, яка нагадує, що ніяке диво не спроможне зробити ніжку - маленькою, душу - великою, а серце - справедливим. Надзвичайний настрій вистави створює авторська музика Вікторії Васалатій.

Вінницький академічний обласний театр ляльок

"Рибалчина русалонька"

Прадавня і зворушлива історія про кохання. Дивовижна розповідь про те, які випробування довелося здолати козакові Іваненку та чарівній Русалоньці, щоб воз'єднатися навіки.

Коломийський академічний обласний драматичний театр імені Озаркевича

Казка "Дерев'яне диво"

Гине листочок, коли відривається від дерева. Черствіє душа і робить з людини блудного сина, коли вона цурається роду свого... Такі моральні цінності зберігає українська християнська традиція. Саме про це повідає малечі казка "Дерев'яне диво".

Черкаський академічний обласний театр ляльок

Казка "Півник і соняшник"

Тут анотація лаконічна і інтригуюча: "Як все таки важливо і корисно кричати своїм голосом".

Закарпатський академічний обласний театр ляльок "Бавка"

Дитячий Кобзарик "У нашім раї на землі"

Вистава "У нашім раї на землі" є спробою за допомогою театральних засобів візуалізації, музики, співу та ляльки оповісти поетичні образи, наблизити поезію Кобзаря до дитини.

Муніципальний ляльковий театр "Ґуґуце"(Кишинев, Молдова)

Лірична вистава "Колаж Ґуґуце"

Вистава без слів, але сповнена емоцій , що передаються за допомогою пластики рук, різними видами ляльок і душею акторів. Мізансцени спектаклю відтворюють прожиті нами моменти життя, красу природи і чутливість дитячої душі . Усі разом - актори і глядачі - допомагають нашому герою Ґуґуце пізнати світ.

Рівненський академічний театр ляльок

Казка "Злидні"

Оповідь про родину карпатських Петра та Марічку, у господарстві яких завелися злі духи-злидні, і про те, як подружжя тієї нечисті позбулося.

Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка

Трагіфарс "Гамлет-машина"

Постановка вистави - смілива спроба вперше прочитати на українській сцені п'єсу видатного німецького драматурга-постмодерніста, театрального режисера Гайнера Мюллера. Це вистава-попередження про небезпеку поглинання масою індивідуальності, про руйнацію моральних принципів суспільства і про відповідальність кожного за світове божевілля - ніхто не може бути безвинним у сучасному світі.  Важливим моментом вистави є трансформація Гамлета: у якийсь момент він перестає бути людиною, і якщо спочатку він має якісь риси індивідуальності, то під впливом оточуючого середовища втрачає свою особистість і гине.

Театр ляльок "Парашут". Київ

Комедія "Про велику мрію"

Одного разу двоє англійських мандрівників вирішили відпочити та випити чаю. Адже у Англії чай треба пити у суворо визначений час. Але це незвичайні мандрівники і навіть чай незвичайний.  І саме у цей час з'явився... Тигр. І Тигр цей незвичайний, він годується казками. А що з того вийшло, дізнаєтеся, переглянувши виставу.

Lightwave Theatre Company, Бухарест(Румунія)

Перфоманс "Відображення"

Емоційна історія без слів, яка глибоко торкнеться сердець глядачів(як обіцяє анотація - авт.). Чоловік і жінка живуть другою молодістю у своєму світі, намагаючи подолати трагічний досвід, що розмежовує їх. Радість минулого відроджується смутком теперішнього.

Театр "Істарт", Миколаїв

Моновистава "Історія однієї матері"

Стомлена Мати засинає на хвилину біля ліжка свого хворого немовляти, і саме цієї миті Смерть забирає його. Героїня, не роздумуючи, вирушає на пошуки своєї дитини. Вона йде туди, звідки немає вороття.

Житомирський академічний обласний театр ляльок

Лірико-драматична комедія "Сонечко всередині"

Майже Шекспір, як написано в анотації - тільки для дітей. Про світ почуттів, у якому головний герой шукає вихід власним емоціям і бажанням, відчуває досі незнану силу всередині себе. Чи вдасться П'єро запалити і зберегти власне "сонечно", якщо в "зовнішньому людському" світі так багато перешкод?

Паневежиський ляльковий театр на колесах, м. Паневежис, Литва

Казка "Снігова королева"

Як і казка Ганса Крістіана Андерсена, спектакль розповідає про одвічну боротьбу добра зі злом, про те, що любов здатна розтопити найлютіший холод і врятувати рідну людину.

Театр "Сцена ельфів", м. Варшава, Польща

Казка для дітей та дорослих "Дюймовочка"

Вистава для фортепіано і маріонетки "Дюймоочка" за казкою Андерсена - це емоційна історія простої жінки і маленької дівчинки: двох героїнь, які дивляться на світ по-різному.

Херсонський академічний обласний театр ляльок

Казка "Іжачок-хитрячок"

До вистави "Їжачок-хитрячок" увійшки три казки Івана Франка. Вони найбільше відповідають смакові дітей від 6 до 12 років, спонукають їх сміятися та думати, пробуджують їх цікавість та увагу до явищ природи.

Дніпровський міський театр ляльок "Театр актора і ляльки"

Казка "Коза-дереза"

Сучасна музична казка за народними мотивами українською мовою.

Королівський театр маріонеток, м. Варшава, Польща.

"Історія кохання Яна і Марусеньки, кухнею переплетена"

Історичне видовище на зразок давніх придворних театрів польською мовою.

* за матеріалами Вінницького обласного академічного театру ляльок.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up