Понад 2000 людей готові стати на захист фельдшерів швидкої допомоги. Чому в області скорочують медиків?

Понад 2000 людей готові стати на захист фельдшерів швидкої допомоги. Чому в області скорочують медиків?
Фельдшерів у Ситківцях попередили про можливе закриття пункту швидкої допомоги
  • Закрити пункт швидкої допомоги планують у селищі Ситківці, про це попередили фельдшерів.
  • Жителі сіл, які обслуговує швидка, зібрали понад дві тисячі підписів на захист фельдшерів.
  • Делегація від громади разом зі своїм керівником їздила вирішувати питання до Вінниці.
  • Про що домовилися?

Про можливе закриття пункту швидкої допомоги у Райгородській громаді редакції 20minut.ua повідомили місцеві жителі. Попросили написати про це. У такий спосіб хочуть попередити  обласних чиновників від медицини, що не дозволять позбавити їх надання медичної допомоги.

Голова Райгородської  громади Віктор Михайленко підтвердив наявність такої проблеми. Каже, люди зібрали уже понад дві тисячі підписів під зверненням до обласної влади з проханням зберегти швидку у їхній громаді. І це ще не кінцевий результат.

Чому виникла така проблема?

Відео дня

Щоб збільшити зарплату одним, треба скоротити інших?

Щоб знайти відповідь на питання, чому планують скоротити швидку допомогу, делегація представників Райгородської громади відправилася до Вінниці. Спілкувалися з керівником обласного Центру екстреної медичної допомоги Анатолієм Пірникозою. .

— У державі оголосили про підвищення зарплати медикам, в тому числі і фельдшерам швидкої  допомоги, — каже голова Райгородської громади Віктор Михайленко. — Щоб знайти кошти на підвищену зарплату, мають скоротити частину штату. Навіть уявити не можу, як це залишити  людей без швидкої допомоги у нашій громаді? Йдеться не про одне чи два села. Фельдшери обслуговують 20 населених пунктів Райгородської громади, а ще виїжджають у частину сіл сусідніх громад.

Уточнимо: швидка допомога базується у селищі Ситківці.

—Якщо пункт швидкої у нас закриють, то це означатиме порушення закону про екстрену медичну допомогу, — продовжує Віктор Михайленко. — Документом передбачено, що швидка має приїхати на виклик до хворого за 20 хвилин. Найближчі станції швидкої від нас знаходяться у Гайсині, це 30 кілометрів і в Немирові — 45 кілометрів. Подолати таку відстань за 20 хвилин вони не зможуть навіть у тому випадку, коли їхатимуть до Райгорода чи Ситковець. А що вже говорити про віддалені села?..

На розмову з керівником обласного Центру екстреної медичної допомоги приїхали голова Райгородської  громади Віктор Михайленко, староста одного із сіл  Микола Мельниченко, депутат сільської Роман Банюк та голова ветеранської організації Валентина Гудзенко.

Під час спілкування дізналися причину можливого скорочення пункту швидкої у їхній громаді.

—Тих коштів, що передбачено у бюджеті, не вистачає на виплату обіцяної медикам підвищеної зарплати, — каже Віктор Михайленко. — Тому думають-гадають, як вийти із ситуації. Остаточно питання про скорочення нашого пункту швидкої ще не вирішено. Принаймні так нас поінформував керівник обласної «екстренки» Анатолій Пірникоза. Ми внесли свою пропозицію. Сказали, що готові частково дофінансовувати  швидку за кошти громади. Наша громада не з багатих, але будемо шукати. Якщо держава не дає… Це ж для людей.

Голова громади пояснював під час розмови з паном Пірникозою, що у них значна частина населення це люди пенсійного або  передпенсійного віку. Це та категорія, яка  потребує постійної допомоги. Добиратися в лікарню, особливо з віддалених сіл, для таких жителів не просто. Швидка для  них, як рятівна соломинка для потопаючого.  

До червня не закриють

Ось що повідомив після розмови у Вінниці ще один її учасник — депутат Райгородської сільської ради Роман Банюк:

—Друзі, маю для вас інформацію за результатами зустрічі з керівником обласного Центру екстреної медичної допомоги Анатолієм Пірникозою, — написав Банюк на своїй сторінці у Фейсбуці. — До червня місяця нашу станцію швидкої допомоги не закриють. Принаймні так нам пообіцяли.

Загалом ситуація така: зберегти станцію можливо за умови виділення державою додаткових коштів. Сподіватися на це марно.

Інший спосіб, більш реальний, це співфінансування за участі нашої громади. Сума грошей, яку повинні будемо доплачувати, поки що не відома. Над цим буде працювати голова громади.

Поки є час, об’єднуймося та тримаймо питання під контролем. Якщо влада нас не почує, будемо вживати радикальних заходів.

За січень нарахували 13 тисяч гривень

У колективі пункту швидкої медичної допомоги у Ситківцях п’ять фельдшерів, троє чоловіків і дві жінки, всі зі стажем, з категорією. Водіїв також п’ятеро.  У їхньому розпорядженні два автомобілі марки «Пежо». Працюють подобово.

У Віктора Козловського понад десять років стажу фельдшера. Навчався у Гайсинському медичному училищі. Каже, робота подобається, інакше змінив би на іншу.

—Нині у нас найкращі умови, — каже пан Віктор. — Раніше й думати не могли про таку техніку і таке обладнання, яке маємо тепер. У машині кардіограф, небулайзер, дефібрилятор, глюкометр, є можливість забезпечити хворого киснем. У салоні транспортувальні шини, матраци. Під час доправлення хворого до лікарні на моніторі бачимо показники — тиск, пульс і так далі, тобто маємо картину стану людини.

Співрозмовник звертає увагу на ще один, на його думку, дуже важливий фактор. Запитує, чи доводилося мені коли-небудь їхати в автомобілі УАЗ-452? Нагадує, що раніше такі використовували для медичної допомоги.

—Машина настільки жорстка у ходу, що на ній здоровому було непросто їхати, особливо по сільських дорогах, а що вже говорити про хворого? — говорить  фельдшер. — «Пежо», на яких тепер працюємо, не йдуть ні в яке порівняння зі згаданими УАЗами. Дуже комфортна техніка.

Упродовж доби фельдшерам з Ситківців  доводиться виїжджати  на виклики приблизно п’ять разів. Хворих доставляють у лікарні. Напередодні нашої розмови  перевозили у кардіоцентр у Вінницюі 84-річну жінку. Швидку викликали її родичі. До Вінниці сто кілометрів. Буває, по два або й три рази доводиться їхати до обласного центру. Везуть у стаціонар у «пироговку», чи лікарню імені Ющенка,  кардіоцентр. Частіше доставляють до Гайсинської і Немирівської лікарень.  

Запитую співрозмовника, як їх попередили про можливе закриття пункту швидкої. Каже, повідомлення отримали з Гайсина, зі станції швидкої допомоги. Говорили, ще конкретно нічого не відомо, але уже попередили, щоб потім це не стало несподіванкою.

На запитання, чи заплатили ту підвищену суму, яку обіцяли, фельдшер відповів, що за січень нарахували 13 тисяч гривень.

Один з варіантів —  записатися у тероборону

Свою думку висловив голова постійної комісії з охорони здоров’я обласної ради Ігор Грубеляс.

За його словами, нині це питання у стадії обговорення. Ним займається департамент охорони здоров’я. Напрацьовані пропозиції вони передадуть до нашої комісії. Остаточне рішення прийматимуть депутати облради на сесії.

Співрозмовник схвально оцінив той факт, що Райгородська громада готова взяти на себе частину витрат на фінансування пункту швидкої медичної допомоги. Каже, йому відомо про деякі інші громади, де готові до спів фінансування.

Ще одна пропозиція, щоб фельдшери уклали контракти з підрозділом територіальної оборони. У такому випадку держава гарантує їм збереження платні.  

Під час розмови голова комісії назвав приблизну кількість працівників швидкої допомоги, які можуть бути скорочені у масштабах області. Знову ж таки, це попередня цифра. Хоча вона чимала.

Невдовзі після нашої розмови голова комісії зателефонував і попросив не оприлюднювати її, докине буде прийнято остаточне рішення.

Читатйте також:

«Снаряд вибухнув у декількох метрах…» У Калинівці гвардійці вшанували пам'ять молодого офіцера

Афери вінницьких дівчат та інше важливе за 19 лютого на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Фрай Фай

    Якась дивна турбота,тут людей залишають без роботи і відповідно засобів для існування,а з другого боку іди вакцинуйся і 1000 гр. або 500 за бустер,а 60+ щей смартфон,якась підозріла любов до людей...однобока,а може це й не любов,а скорочення(тепер це називають реформа),скорочення як перших так і других...бо якщо планують скоротити кількість других то навіщо тримати і платити зарплату першим...всьо сходиться!
  • Читач73

    "Щоб збільшити зарплату одним, треба скоротити інших?" Так, саме так. Ця вся суть "реформ в Україні". В лікарнях Вінниці така ж сама ситуація. Клоун дав указ підняти зарплати, а грошей то немає...от і скорочують санітарок і інший молодший мед.персонал.
  • Наташа Дейнега.

    Во это умеют хорошо в дороги закатаем все село
  • Читач68

    Та навіщо тобі Сергій Дуднік щось доказувати. Вже три роки як твій ЗЕ президент. Напевно вже пора його і поплічників запитати чому така лажа в медицині.
    про відсутність кисню
    про низькі зарплати медперсоналу
    про те що людям приходиться чекати по 10 днів в черзі до лікаря.

    і ще : в моєму селі при всіх президентах була лікарня.(стаціонар був, аналізи брали, і т.д)
    А от за правління ЗЕпрезидента її закрили. Але люди самі винні, вони вибрали цю владу, і мають відчувати на своїй шкурі, наслідки свого вибору.

keyboard_arrow_up