Польські виші: як вступити та скільки коштує навчання?

Польські виші: як вступити та скільки коштує навчання?
  • Система навчання у Польщі наближена до європейської, і "Ходив на лекції? Ставлю залік" тут не пройде.
  • У  RIA дізналися, у які польські виші ще триває набір документів та як краще подавати документи - самостійно чи через фірму

Із закордонних вузів польські вищі навчальні заклади є безперечними лідерами серед українських абітурієнтів. Тут і люди схожі на українських за менталітетом, і порівняно легка для вивчення мова, і набагато кращі, ніж в Україні, перспективи. І хай експерти називають таку тенденцію “витоком мізків”, але можливостей для талановитої молоді за кордоном дійсно більше. Тому Ярослав Мушинський минулого року, закінчивши школу, теж вирішив навчатися у польському університеті.

— Чому захотів навчатися в Польщі? Тут отримаю європейський диплом.

А в Україні який би університет не закінчив, отримаю диплом європейського зразка. Зараз я навчаюсь у Кельце (місті-побратимі Вінниці), в Університеті Яна Кохановського, на спеціальності “журналіст”.

Відео дня

Ярослав розповідає, що коли подавав документи рік тому, вступних екзаменів у нього не було.

— Вірніше, були, але ще у Вінниці: коли я вчився у школі, до нас у Вінницю приїжджали представники університету, і ми здавали екзамен з польської мови. А взагалі в польських вузах вступні екзамени пишуть тільки на невелику кількість факультетів, - розповідає хлопець.

Які терміни для вступу?

Терміни подання у польські державні виші вже закінчилися: вони тривали з квітня по липень. А от приватні вузи приймають документи до кінця вересня, хоча і тут терміни треба уточнювати: вони у кожного вищого навчального закладу свої.

Є два способи подання документів: перший — через фірму-посередника, другий - самостійно. Мінімальна вартість послуг такої агенції — 350 євро. Там вам допоможуть вибрати спеціальність, університет, підготують документи та оформлять апостиль (підтвердження оригіналів освітніх документів від Міносвіти).

Ярослав Мушинський, приміром, подавав документи через фірму, але приїхав до Кельце  і дізнався, що багато людей подавало документи власноруч.

— А різниця, до речі, далеко не у 2 копійки. Враховуючи безвіз, якщо подати документи самостійно, можна вкластися і у 100 доларів, тоді як послуги фірм-посередників коштуватимуть вам 400-500 євро, - розповідає він.

Стипендії від Кельце

— Вінничани у Кельце отримують стипендію у розмірі 500 злотих щомісяця (9 разів у рік). Ці гроші майже повністю перекривають оплату за навчання — звісно, залежно від факультету, ціна може варіюватися. Якщо навчатися та працювати у вихідні, то можна спокійно заробляти на оплату гуртожитку та харчування. Особисто у мене 4 вихідних і 3 дні з парами.

В університеті Яна Кохановського, розповідає хлопець, діють 4 види стипендій: ректорська, по Карті поляка, соціальна та стипендія від Кельце для тих, хто закінчив вінницьку школу.

— Про першу можна спокійно забути: її може отримувати тільки громадянин Польщі. Стипендія по Карті поляка для тих, хто має польське коріння. А соціальна стипендія йде тільки у парі зі стипендією по Карті поляка, і сплачується тільки у тому випадку, коли за польськими мірками дохід батьків невеликий (це приблизно не більше $1000 в місяць). Ну і щоб отримувати останню, “міську” стипендію, достатньо закрити сесію. На які оцінки вона буде закрита, неважливо. Головне, щоб були хоча б заліки (трійки).

Який рівень мови треба для навчання?

На сайті усіх компаній-посередників стверджується, що знання польської мови для вступу до університету повинно бути не нижче середнього рівня. І тут же пропонують витратити до двох тисяч гривень за місяць на підготовку. Мовні курси є і у польських університетах, але річний курс тут коштуватиме від 2800 євро.

— У нашому університеті на першому курсі для всіх іноземців проводять безкоштовні заняття вивчення польської мови, культури, історії та мистецтва. Коли я приїхав сюди, мій рівень польського був на трійку з мінусом. Звісно, добре мати високий рівень знання мови одразу, але це не така вже і проблема. Наскільки добре ви опануєте польську, залежить тільки від вас. Спілкуйтеся більше, товаришуйте з поляками, йдіть на роботу і за кілька місяців ви зможете спокійно розмовляти з носіями мови, - радить Ярослав майбутнім вступникам.

Студентське життя в Польщі

Ярослав самостійно оплачує своє навчання. Частково “закриває” витрати стипендією у 500 злотих на місяць, частково — зарплатою у 1000 злотих

— Мій факультет коштує 4200 злотих на рік. Я розбив виплати по місяцях і сплачую 8 виплат по 525 злотих.

У польській сесії, розповідає хлопець, може бути від трьох і до 9 екзаменів. А практику можна проходити у будь-якому місті Європи.

— Викладачі, звісно, наголошують, щоб проходили практику в Польщі. Я маю проходити практику на наступний рік і вже знаю, що на станції Radio Kielce та TVP Kielce дуже чекають на студентів. Тут роботодавці радо чекають студентів, і висока імовірність того, що після практики можна залишитися працювати на тому ж місці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • 777

    Як випускник польського вузу і ВНТУ можу сказати що рівень знань які дають в Польщі дуже низький

    З.А.Глядач reply 777

    Зате,скільки понтів...

    777 reply З.А.Глядач

    де понти??

    я бачу лише порівняння отриманих знань

    З.А.Глядач reply 777

    Я маю на увазі,що понтів у тиххто навчався у Польщі,більше,ніж реальних знань. Не у всїх,звичайно,але...

    777 reply З.А.Глядач

    ааааа, вибачаюсь.... це так)

    За кордоном ж навчаються... а після закінчення роботу знайти не можуть через відсутність знань і працюють в бєдрьонці разом з алкашами за 9зл на год
  • Olvol

    Из-за того, что много молодежи уехало, а среди оставшихся много безработных, сидящих на шее и просто неоформленных, и получается, что пенсионеры получают не пенсию, а собачью подачку.
  • Olvol

    Диана, лет тебе маловато, вот и не знаешь, что раньше работали заводы и не существовало безработицы. А сейчас уезжает молодежь, а старшее поколение работает за копейки на двух работах и даче.
  • Иванов Иван

    скоро будете учится у Амазонских племен
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up