«Поки що, це місто-привид» У Вінниці провели квест, щоб дослідити катакомби

«Поки що, це місто-привид» У Вінниці провели квест, щоб дослідити катакомби
  • Десятки вінничан долучилися до квесту, щоб дослідити вінницькі катакомби — систему підземних ходів, яка юридично не є пам’яткою архітектури.
  • Щоб знайти ходи учасники лізли під землю та опитували місцевих жителів. Є певні результати, які обіцяють опублікувати в мережі.
  • А що буде далі? І як вінничани хочуть врятувати невизнане владою підземне місто?

Півсотні містян зібралися на площі перед Краєзнавчим музеєм у неділю, 25 серпня. Серед вінничан були і молодь, і люди поважного віку, що захотіли на один день стати дослідниками вінницьких підземель. У квесті «Врятуй підземне місто» було головне завдання — віднайти ходи, які були на мапі архітекторки Людмили Денисової та зробити їхній опис.

— Ця карта була складена в 90-х. І з того часу підземелля ніхто не вивчав, — каже активістка, одна з організаторок квесту Таїса Гайда. — Тому ми хочемо дізнатися, що з ходами, опитати місцевих жителів. А усі результати нанесемо на онлайн-мапу. Далі, ми хочемо розпочати адвокаційну кампанію, щоб легалізувати підземелля, створити з них туристичну родзинку міста.

Відео дня

Учасників поділили на кілька груп, кожна з яких досліджувала свій квадрат території. Усе підземне місто, накреслене на мапі, знаходиться в середмісті Вінниці. 

Журналіст опинився у групі, яка досліджувала третій квадрат, з координаторкою, депутаткою міськради Ганною Давиденко. По шляху до точки збору питаємо у депутатки, а чому б не сфокусувати всю увагу на вже відомих катакомбах?

— Під костелом є справжні катакомби. І капуцини зацікавлені у їхньому розвитку та відбудові. Чому б не допомогти їм в цьому і провести кампанію по збереженню і відбудові католицьких підвалів і катакомб? — питає журналіст.

— По закону уся територія в центрі Вінниці — є визнаною пам’яткою археології, історії та культури. Будувати можна тільки з дозволу Мінкульту. Забудовник має проводити археологічне дослідження перед будівництвом. Але це дорого і марудно. Легше — знищити та сказати, що нічого нема. Уявіть, щоб всі зберігали як католики у костелі — в нас би вже були збережені та оформлені і як пам’ятка, і для відвідування частина підземель. Тому нам зараз треба зафіксувати частинами, щоб змусити провести дослідження в цілому, — каже Давиденко.

Під час нашої розмови підходять інші учасники до точки збору, яка була в подвір’ї колишньої прокуратури на Соборній, 29.

Ця територія помітно змінилася після того, як знесли 125-річний будинок: будмайданчик заріс кущами, подекуди є купи будівельного сміття.

Від будинку залишилася тільки підлога з вцілілою плиткою. Провалля до підвалів закрили дерев’яними палицями.

І схоже, що будівництво за адресою Соборна, 29, тимчасово зупинене. Власник будівлі казав, що ще має бути археологічне дослідження та обіцяв зберегти катакомби, якщо їх знайдуть.

Опитали місцеву жительку, чи знає щось про катакомби?

— Знаю, що коли робили прибудови до будинку на Кропивницького, 7, то там було провалля. І чула про випадок, що коли будували багатоповерхівку впритул до Мурів, то там трактор звалився під землю. 

А про катакомби під прокуратурою жінка казала, що «якщо вони там і були, то вже засипані».

Учасники дослідження знайшли залишки арки, яка схожа на ті, що мурували в підземеллях. Склали акт, де записали, що це може бути прохід до катакомб, що вели від католицького костелу.

Група рушила далі: прямували донизу, на вулицю Коріатовичів. Там, за адресою Коріатовичів, 46 є заморожене будівництво. Прохід на будмайданчик хоч і закритий парканом, але ворота були відкриті. Охоронців не було взагалі.

Під будівельним сміттям дослідники-аматори знайшли частину підземелля зі старовинним муруванням.

Порожнина була на глибині менше метра і, схоже, використовувалася як підвал у будинку, що був до початку будівництва. Її заміряли, зафіксували стан та навіть порахували кількість іржавих цвяхів, що стирчали зі стін цієї «копанки».

З іншого боку будмайданчика люди знайшли, ще один прохід. І наче старателі-копачі часів «Золотої лихоманки» кинулися звільняти ймовірний хід від сміття та заростей. Утім, під лахміттям не знайшли ходів.

Згодом, всі групи зустрілися біля Вежі, щоб розказати про враження від квесту. Висловлювали те, що їм сподобалося проводити дослідження та просили організаторів робити такі квести частіше. А деякі люди казали, що мали трохи інакші сподівання та думали те, що будуть водити катакомбами.

На це організатори відповіли, що підземне місто Вінниці — це поки що місто-привид. Але їхня робота, аматорське дослідження за дві години, стане першим кроком, щоб вивести катакомби «з тіні».

Крім того, люди переказували розповіді місцевих жителів. Зокрема про те, що люди з центру Вінниці зацікавлені в дослідженнях підземель і коли знаходили їх на своїх ділянках, то викликали міські служби. Але замість аналізу, археологічних розкопок — комунальники просто засипали порожнини.

— З центру вичавлюють корінних жителів. Усе віддається під забудову депутатам, тому скоро не буде тих людей, які бачили, а й можливо самі лазили по катакомбах Вінниці, — казав один з учасників квесту Віталій.

На цьому учасники домовилися працювати далі. Зокрема, відшукувати згадки про підземні ходи в архівах, подати петицію до міської та обласної влади з вимогою провести дослідження вінницьких катакомб. І сприяти тому, щоб вінницькі ходи визнали історичною пам’яткою.

Нагадаємо, нещодавно на Монастирській, 24 знайшли підземні ходи. До Вінниці приїдуть археологи, щоб дослідити знайдені залишки підземель

Наші матеріали про вінницькі підземелля, яким може бути 300-400 років:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр

    Під Вінницю є друга Вінниця. Живіть тепер з цим!
  • Жора

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up