Плату за газ розділяють на дві платіжки: за паливо і за його доставку

Плату за газ розділяють на дві платіжки: за паливо і за його доставку
  • Січневий рахунок за газ будуть надсилати у двох платіжках. Нацрегулятор виділив з загального тарифу плату за розподіл, яку даватимуть в окремій квитанції.
  • Схожим чином хотіли зробити абонплату за газ чи як казали у народі «плата за труби». Вона складала орієнтовно 2500 гривень на рік. А якою буде платіжка за новою схемою?

З січня 2020 року Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг вирішила виділити плату за розподіл газу з загального тарифу. Тому вінничани будуть отримувати дві платіжки за газ: окремо за газ і за його розподіл (далі — доставка). Транспортування залишається у складі тарифу.

Яким буде платіж за доставку газу?

Вінницькі газовики пишуть, що ціна доставки розраховується індивідуально для кожного споживача. У формулу входить:

  • Обсяг спожитого газу впродовж попереднього «газового року»: з 1 жовтня 2018 до 30 вересня 2019.
  • Тариф на доставку. За рішенням Нацкомісії вінницький облгаз отримав ціну доставки — 1,068 гривні за куб газу на термін з 1 січня до 30 червня 2020 року (включно). З 1 липня він зростає до 1,308 гривні за м³.

Щоб вирахувати щомісячну плату за доставку множимо обсяг спожитого газу на ціну доставки, а потім ділимо на 12 місяців.

Відео дня

Отож, якщо споживач, в якого є тільки газова плита та колонка, споживає 200 кубів газу на рік, то його щомісячна плата за доставку буде наступною:

(200 куб. м * 1,068)/ 12 міс. = 17,80 гривні.

Якщо споживач має індивідуальне опалення і спожив 2000 кубометрів за рік, то його щомісячна плата за доставку складатиме:

(2000 куб. м * 1,068 гривні)/12 місяців = 178 гривень.

«Реінкарнація» абонплати

У Регіональній газовій компанії, в яку входить і «Вінницягаз», кажуть, що споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть рік. Таким чином, вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів, передає Мінфін.

А це означає, що оплачувати доставку в найближчий рік доведеться в будь-якому випадку — незалежно від того, чи буде газ за фактом споживатися чи ні. Адже тариф за доставку вже визначено фактичним споживанням за минулий рік. Іншими словами, газом можна і не користуватися, але платіжки за доставку все одно доведеться оплачувати. Це також стосується і споживачів, які мають газові лічильники.

Це дуже схоже на ідею про абонплату або «плата за трубу», яку хотіли зробити в Україні навесні 2017 року. 

Тоді Нацрегулятор постановив, що виділяє плату за розподіл та запроваджує фіксовану абонплату. Її розмір шокував українців, які попередньо платили б до 2500 гривень на рік тільки за трубу, незалежно від того чи користувалися газом в цей час.

Газовики зазначали, що фіксований тариф на розподіл газу дасть компанії рівномірно фінансувати всі ремонти протягом року

— Аварійні газові служби однаково ліквідовують аварійні ситуації у всіх жителів області. І навіть якщо газ споживають сезонно, то для того, аби газопроводи знаходилися в працездатному стані, необхідно системно виконувати повний комплекс обслуговування і ремонтів, — казала Оксана Поліщук, яка займала посаду речниці облгазу на той момент.

Експерти розповідали журналісту «20хвилин», що плату за розподіл справді повинна бути окремою, але її розмір повинен бути індивідуальним для кожного споживача і не має бути втричі-вчетверо більше, аніж ціна газу як товар.


Чи буде нова схема «плати за трубу» такою ж як і колишня абонплата? За попередніми розрахунками, ні. Адже на остаточну ціну доставки впливає споживання, яке у кожної сім’ї є різним. Але «підводним каменем» у новій схемі є тариф за розподіл, зростання якого може суттєво збільшити платіжку споживачам.


Читайте також:

Фото: fb.com/vinnitsagas7104

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (116)
  • Светлана Марущак

    ЯКЩО  ЛЮДИНА ВІДІМКНЕНА ВІД ГАЗОПОСТАЧАННЯ ЯКА МОЖЕ БУТИ ПЛАТА,?     чому приходять платіжки?
  • Людмила

    Нічого кивати на когось, бо їх вибираєте ви, електорат, якому вішають на вуха що їх будуть годувати, одягати, опікати і далі по списку.
  • Олександр Колчак

    "Наперсточники", клептоманы у власти 30 лет. Пиночета на пол года....,.
  • павел задачин

    Це все результати незалежності,  приХватизації  та майдану !!!! !!!!  За майже 30 років не одна влада не зробила нічого для простого люду !!!! Все для себе , всі закони під свої  пики ....Грабуй награбоване - основний принцип їхнього царювання !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up